Als u het boek Onverklaar bewoond - het wonderlijke domein van de hersenen bestelt, klik op de cover van het boek ondersteunt u onze stichting:

Bert Keizer liep enkele maanden mee op de neurochirurgische afdeling (hersenoperaties) van het VUMC Amsterdam en schreef daarover dit boek. In de Volkskrant van zaterdag 30 januari 2010 staat een paginagroot interview met Bert Keizer over dit boek. Als ik dat interview zo lees komt de afdeling neurochirurgie er niet overal goed uit en zijn er enkele medewerkers die de inhoud van het boek een vorm van natrappen noemen maar er zijn ook werknemers die het boek uitstekend de praktijk weergevende noemen, aldus de Volkskrant. 

Een mens zit op een andere manier vast aan zijn hersenen dan aan bijvoorbeeld zijn benen of zijn galblaas. Wie zijn galblaas kwijtraakt, blijft als mens geheel aan dek. Maar wie een deel van zijn hersenen moet prijsgeven vanwege een ongeluk, een tumor of een bloeding, kan eindigen met een ernstig verdraaide versie van zichzelf. Een beschadigd brein betekent een beschadigde ziel.

Op zoek naar een dieper inzicht in de relatie tussen onze hersenen en onszelf, volgde arts en filosoof Bert Keizer gedurende enkele maanden een aantal hersenchirurgen en hun patiënten van zeer dichtbij. Patiënten beziet hij niet alleen als medische gevallen, maar in de eerste plaats als mensen, die te maken krijgen met onthutsende veranderingen. Hij schetst een levendig en uitermate realistisch beeld van hun lotgevallen, vol dialogen en filosofische terzijdes. Zijn collega's bewondert hij om hun durf en vaardigheid, maar hij stelt ze ook kritische vragen over de gevolgen van hun ingrepen.
Onverklaarbaar bewoond is een even belangwekkend als onthutsend relaas in de kenmerkendeKeizerstijl: nuchter en scherp, maar ook soepel, en met onnadrukkelijk mededogen.

Bert Keizer (1947) is arts en filosoof. In 1994 verwierf hij landelijke bekendheid met de bestsellerHet refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis (65.000 exemplaren verkocht). Daarna schreef hij een roman, Tijdelijk feest, en een introductie op het denken van Ludwig Wittgenstein, Taal, de dwalende gids. In 2008 verscheen zijn vertaling van een aantal brieven van Emily Dickinson onder de titel Welk een waagstuk is een brief. Keizer is columnist van Trouw en van Medisch Contact.

NBD|Biblion recensie
De auteur is verpleeghuisarts en columnist van Trouw en Medisch Contact. In het kader van het project 'Schrijver op de afdeling' van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) bracht hij in 2007 drie maanden door op de afdeling neurochirurgie. Zijn ervaringen heeft hij beschreven in dit boek, het eerste in een serie van minimaal drie boeken in het kader van dit project. In het project gaat het om schrijvers (toevallig is de auteur van dit boek ook arts). Het boek beschrijft fictie, die wortelt in een werkelijkheid. De lezer krijgt te maken met de patienten, de specialisten en de andere medewerkers op de afdelingen van de neurochirurgie. De auteur is een kritische beschrijver van de activiteiten op de afdeling, hetgeen zijn lezers van hem gewend zijn. Ook de filosofische benaderingswijze van de auteur ontbreekt in deze uitgave uiteraard niet. Hoewel de vaktermen niet altijd worden verklaard, leest het geheel gemakkelijk.

(NBD|Biblion recensie, Dr. B. Baljet)


Plaats een reactie ...

Reageer op "Onverklaarbaar bewoond - Het wonderbaarlijke domein van de hersenen. Bert Keizer"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Het spook dat kanker heet. >> 50 dingen die je beslist moet >> A Cancer Treatment: A Journey >> Achtbaan. Auteur Kjeld Bontenbal >> Als het kwaad goede mensen >> Anti Kanker: een nieuwe levenswijze. >> Artsen uit de wereld van het >> Beter worden is niet voor >> Borstkanker: De behandeling, >> Borstkanker: briefwisseling >>