19 september 2011: ik ben kanker-actueel aan het herzien en kwam onderstaand artikel tegen. Nog steeds is wat prof. Schröder hier zegt relevant en goed nog eens te lezen als u de diagnose prostaatkanker hebt gekregen.

Prostaatkanker leidt tot onnodige operaties aldus prof. Frits Schröder op de Europese Kanker  Conferentie afgelopen week. Schröder beweerde dat mannen  niet voldoende worden voorgelicht en onnodige testen worden uitgevoerd en dat deze leiden tot operaties die nergens voor nodig zijn. Zeven van de tien mannen gediagnosteerd met prostaatkanker sterven door andere oorzaken. Schröder zegt dat het onethisch is de PSA test (prostaat specifiek antigen) uit te voeren zonder de patiënten alles te vertellen over de waarde van de test in samenhang met de ontdekking van prostaatkanker. De PSA test meet bepaalde markers in het bloed. Hoge niveaus suggereren dat de mannen prostaatkanker hebben. In het algemeen wordt deze test gedaan bij mannen boven de 50.

De prostaatklier ligt juist onder de blaas en ligt dichtbij een aantal belangrijke  organen/weefsel die een functie hebben, een rol vervullen bij de sexualiteit en continentie. Het produceert ook de vloeistof die het sperma vervoert. De meeste tumoren zijn langzaam groeiende tumoren.

Schöder en ook andere specialisten merken op dat 2/3 van de mannen met een verhoogde PSA in feite geen prostaatkanker hebben. Het zou kunnen dat zij slechts een simpele infectie hebben of een ontsteking aan de prostaat. Sommige mannen met normale PSA waarde ontwikkelden wel kanker, dus de test is volgens Schröder niet accuraat. Statistieken in de USA spreken van een verhoogde ontdekking van prostaatkanker. Echter de meeste zijn langzaam groeiende tumoren bij oudere mannen en het is niet aannemelijk dat zij daar ook aan zouden sterven. In Canada is vastgesteld dat zeven op de tien mannen met prostaatkanker sterven aan andere oorzaken zoals een hartaanval, een beroerte of gewoon omdat ze oud zijn. Echter veel mannen hebben door bestraling of operatie hun prostaat verloren. Beide behandelingen dragen een groot risico van impotentie, incontinentie of beide. Een paar cijfers uit de USA: 60% van de mannen behandeld voor prostaatkanker waren na 18 maanden impotent. 8% had volledige urine-incontinentie en 40% gedeeltelijke continentieproblemen. Schröder bevestigt dat de PSA test wel waarde heeft en nuttig kan zijn als de patiënt maar de volledige informatie erbij krijgt verteld en de feiten en gevolgen goed krijgt uitgelegd. Schröder beveelt dan ook aan om in geval van een positieve PSA test, dus als er sprake zou zijn van een dermate hoog niveau dat wordt gesproken van prostaatkanker in eerste instantie een 'wait and see' aanpak te nemen. Dat betekent regelmatig bezoek aan de specialist en herhaling van de testen, maar geen behandelingen en controle houden op de grootte van de tumor. en pas in te grijpen als het werkelijk noodzakelijk is. Bron: CBC online nieuws.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Diagnose prostaatkanker via PSA meting leidt vaak tot onnodige operaties, aldus prof. Schröder."


Gerelateerde artikelen