16 juli 2013: Bron: UMC-Maastricht

Een nieuwe scan methode, een zogeheten diffusie-MRI, kan mensen met endeldarmkanker  een ingrijpende operatie besparen. Ook blijken heel veel mensen dan geen blijvende stoma meer nodig te hebben. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Monique Maas en Doenja Lambregts aan de universiteit van UMC-Maastricht.

Standaard behandeling bij endeldarmkanker is meestal dat er bestraald wordt vooraf of gelijktijdig met een aantal chemokuren en dan pas de operatie wordt uitgevoerd.  Nu blijkt dat als er na die voorbehandeling een zogeheten diffusie-MRI wordt gemaakt en daarop geen actieve tumoren meer worden gezien, patiënten geen ingrijpende operatie nodig hebben en beter een wait-and-see programma kunnen volgen.

"Na bestraling en eventuele chemotherapie wordt de patiënt meestal uitvoerig onderzocht met endoscopie en moderne beeldtechnieken, maar met deze zogenaamde diffusie-MRI kan beter worden bepaald of een tumor volledig weg is of niet", aldus radioloog Regina Beets-Tan van het UMC-Maastricht.

In Maastricht is een onderzoek gedaan onder leiding van oncologisch chirurg dr. G. Beets naar de effecten met deze diffusie-MRI. Bij een "geen actieve tumoren" resultaat werd de patiënten de keuze gegeven om alsnog een operatie te ondergaan of te kiezen voor een wait-and-see beleid. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat patiënten die ervoor kozen om geen operatie te ondergaan veel minder last hadden van complicaties en een veel betere kwaliteit van
leven. Zo was nog maar zeer zelden een permanente stoma nodig en was slechts een enkele keer sprake van een recidief.

Op de website van het UMC-Maastricht  kunt u het persbericht vinden van bovenstaand artikel.  
 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Diffusie-MRI, een nieuwe scan techniek, kan mensen met endeldarmkanker een ingrijpende operatie besparen en voorkomt stoma en geeft veel betere kwaliteit van leven."


Gerelateerde artikelen