Raadpleeg ook onze lijst van niet-toxische ondersteuning bij prostaatkanker. : 

https://kanker-actueel.nl/NL/studiepublicaties-van-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-uitgesplitst-in-aparte-lijst-gerelateerd-aan-specifiek-prostaatkanker-uit-literatuurlijst-van-arts-bioloog-drs-engelbert-valstar.html

Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven, waaronder bij Medpro voor o.a. prostasol  een veelgebruikt natuurlijk middel bij prostaatkanker als alternatief voor hormoontherapie

Hoe u als donateur korting kunt krijgen zie: 

Voor Medpro dit artikelhttps://kanker-actueel.nl/ops-korting-adres-en-gegevens-voor-online-bestellen-van-bepaalde-voedingssupplementen-met-15-korting-bij-medpro-scherpenzeel.html

24 augustus 2023: met dank aan Joge die mij deze informatie over een ontmoetingsdag op 28 november 2023 voor deelnemers aan de MR-LINAC behandelingen doorstuurde.

Patienten die zijn behandeld met de MR-LINAC behandeling worden al een paar jaar gevolgd via de MOMENTUM studie. Het doel van de MOMENTUM-studie is om van alle patiënten die behandeld worden op de MR-Linac, medische en technische gegevens te verzamelen. Medische gegevens zijn bijvoorbeeld kenmerken van de ziekte en gegevens over de behandeling. Een voorbeeld van technische gegevens zijn de MRI-scans die vóór, tijdens en na de bestraling op de MR-Linac worden gemaakt om te gebruiken tijdens de behandeling. Met deze gegevens zal de werkzaamheid van de behandeling worden geëvalueerd, en onderzoeken we bijwerkingen en de impact van de behandeling op de kwaliteit van leven. 

Een citaat uit de nieuwsbrief 

MOMENTUM-DAG VOOR DEELNEMERS 
Op 28 November 2023 organiseert het MOMENTUM-studie team van het UMC Utrecht een landelijke MOMENTUM-dag voor deelnemers. Tijdens de MOMENTUM-dag voor deelnemers zullen wij u op de hoogte brengen van de nieuwste bevindingen en ontwikkelingen in de MOMENTUM-studie. Het is een mooie gelegenheid om te leren over de impact van uw deelname en hoe uw bijdrage helpt bij het bevorderen van de medische wetenschap. Naast de presentatie van de onderzoeksresultaten is er ook de gelegenheid om vragen te stellen aan de artsen, onderzoekers en studie team leden die betrokken zijn bij de MOMENTUM-studie. Bovendien zullen we uw feedback en suggesties verzamelen om de studie verder te verbeteren en beter af te stemmen op de behoeften van de deelnemers. Wij, het MOMENTUM-studie team, hechten veel waarde aan uw betrokkenheid en we willen graag onze waardering tonen voor uw tijd en toewijding aan dit belangrijke onderzoek. We zijn ervan overtuigd dat uw deelname aan de MOMENTUM-dag voor deelnemers niet alleen informatief en verrijkend zal zijn, maar ook een kans biedt om andere deelnemers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomst zal zowel live als online bij te wonen zijn. Meer informatie over aanmelden en tijd zullen we u toesturen via de uitnodiging.

In eerste instantie was er toestemming gegeven voor 5 jaar onderzoek maar de onderzoekers willen het onderzoek verlengen naar 10 jaar. En daaar willen ze ook uitleg bijgeven op de ontmoetingsdag op 28 no vember 2023.

Zie verder de informatie in de nieuwsbrief in de volgende PDF: MOMENTUM Nieuwsbrief

En lees hieronder meer over de MR-LINAC behandeling die niet alleen voor prostaatkankerpatiënten belangrijk is maar inmiddels ook voor patiënten met andere vormen van kanker wordt gebruikt. 

8 januari 2023: Bron: 

Als aanvulling op onderstaand artikel. De overall overleving op 5 jaar van patiënten met prostaatkanker maakte relatief weinig verschil of de standaard bestraling werd gebruikt of de zogeheten gehypofractioneerde bestralingstherapie. Met behulp van een andere bestralingstechniek, wordt een hogere dosis per bestralingsbehandeling gegeven in een minder aantal bestralingen, dit wordt hypofractionering genoemd. Er zat wel een verschil in late bijwerkingen. Blijkt uit de Delineate studie

Tweehonderdvijfenzestig mannen werden opgenomen in deze fase 2 studie en 256 mannen werden uiteindelijk behandeld.
55 patiënten in groep A werden bestraald met 74 Gy/37F gericht op prostaat en zaadblaasjes,
153 patiënten in groep B werden bestraald met 60 Gy/20F gericht op prostaat en zaadblaasjes,
48 patiënten in groep C werden bestraald met 74 Gy/37F gericht op prostaat en zaadblaasjes plus 60 Gy/37F gericht op lymfeklieren in het bekkengebied. 

Alle patiënten kregen een geïntegreerde boost van 82 Gy (groepen A en C) of 67 Gy (groep B) gericht op door multiparametrische magnetische resonantiebeeldvorming  (MR-LINAC geheten) geïdentificeerde tumoren (laesie(s)). 

Primaire doel van de studie was late gastro-intestinale (GI) toxiciteit na 1 jaar.
Secundaire doelen waren acute en late toxiciteit (door arts en patiënt gerapporteerd) en afwezigheid van biochemisch/klinisch falen na 5 jaar.

De mediane follow-up voor elke groep was >5 jaar.

Resultaten vertaald uit het abstract:

Cumulatieve late graad 2+ GI-toxiciteit volgens de gradering van de Radiation Therapy Oncology Group (RTOG) na 1 jaar was 3,6%  voor groep A (95% betrouwbaarheidsinterval , 0,9%-13,8%),
7,2% voor groep B,(95% BI, 4%-12,6%) ,
8,4% voor groep C,  (95%-BI, 3,2%-20,8%) .

Cumulatieve late graad 2+ GI-toxiciteit tot 5 jaar was volgens de gradering van de Radiation Therapy Oncology Group (RTOG):

12,8% voor groep A (95% BI, 6,3%-25,1%), 
14,6% voor groep B (95% BI, 9,9%-21,4%)
20,7 %  voor groep C (95% BI, 11,2%-36,2%).

De cumulatieve urogenitale toxiciteit van graad 2+ tot 5 jaar was volgens de gradering van de Radiation Therapy Oncology Group (RTOG):
12,9% voor groep A (95%-BI, 6,4%-25,2%),
18,2% voor groep B (95%-BI, 12,8%-25,4%) 
18,2% voor groep C (95% BI, 9,5%-33,2%).

Vijf jaar afwezigheid van biochemisch/klinisch falen (geen recidief) was
98,2% voor groep A (95% BI, 87,8%-99,7%),
96,7% voor groep B (95% BI, 87,8%-99,7%) 
95,1% voor groep C ( 95% BI, 81,6-98,7%) 

Het volledige studierapport is gratis in te zien. Klik op de titel van het abstract dat onderaan dit artikel is toegevoegd. 

Standard and Hypofractionated Dose Escalation to Intraprostatic Tumor Nodules in Localized Prostate Cancer: 5-Year Efficacy and Toxicity in the DELINEATE Trial



30 juli 2021: Bron: NOS.nl en Clinical trials o.a.

Al in 2019 bracht het UMC naar buiten dat zij een 'apparaatje' hadden uitgevonden (MR-LINAC geheten), tijdens bestralingen van de prostaat worden MRI-beelden tegelijkertijd getoond, waarmee zij een nieuwe manier van bestralen kunnen uitvoeren. Door die nieuwe techniek hoeft een grote groep mannen met prostaatkanker nog maar vijf keer bestraald te worden. Voorheen moesten zij 35 keer naar het ziekenhuis. Kort geleden is de 1e ERECT studie geopend. Adresgegevens hoe aan te melden onderaan dit artikel. Of neem contact op via het algemeen contactnummer van de afdeling radiotherapie van het UMCU (tel. 0887558800)

,,Tijdens het bestralen hebben we constant de prostaat in beeld’’, legt radiotherapeut Jochem van der Voort van Zyp uit. ,,Hierdoor kunnen we veel nauwkeuriger bestralen, waardoor we minder gezond weefsel raken. Bovendien is de straling veel krachtiger, waardoor de mannen minder vaak terug hoeven te komen.”

Deze voordelen heeft de MR-Linac die al in verschillende academische ziekenhuizen in Nederland wordt gebruikt:

Voordelen van bestralen met de MR-Linac

Met de MR-Linac is het mogelijk om exact te bepalen waar de tumor in de patiënt zich bevindt tijdens de behandeling van deze tumor. Dit levert vele voordelen op voor de kwaliteit van leven van patiënten met kanker in de toekomst:

  • Veel nauwkeuriger kunnen bestralen. Met deze nieuwe techniek wordt het risico dat er gezond weefsel geraakt wordt kleiner. Omdat er minder gezond weefsel geraakt wordt kan er indien nodig een hogere dosis gegeven worden aan de tumor.
  • Meer soorten kanker kunnen bestralen dan nu. Bijvoorbeeld tumoren in organen die diep in het lichaam zitten en zeer bewegelijk zijn, zoals tumoren bij slokdarm, alvleesklier, rectum, nier en baarmoeder. Dat is momenteel met de huidige systemen niet of beperkt mogelijk omdat er dan te veel schade aan gezond omliggend weefsel ontstaat met complicaties en invloed op de kwaliteit van leven.
  • Minder bestralingsbehandelingen. Doordat we met een hogere dosis nauwkeurig kunnen bestralen hoeven patiënten in de toekomst minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Momenteel worden patiënten met kanker vaak 5 à 6 weken dagelijks bestraald. Dit zal met de komst van de MRI-Linac voor bepaalde patiënten teruggebracht kunnen worden naar 1 tot 5 behandelingen.
Het studieprotocol van de ERECT studie staat hier: 

EREctile Function Preservation for Prostate Cancer Radiation Therapy (ERECT) (ERECT)

Inclusion Criteria:

  • Age ≥18 years
  • Histologically proven adenocarcinoma of the prostate
  • Low-risk or intermediate-risk prostate cancer according to NCCN risk categories (low risk: T1c-T2a, Gleason score ≤6, and PSA <10 µg/L; intermediate risk: T2b-T2c or Gleason score 7 or PSA 10-20 µg/L)
  • Patients with pT1a/b tumor diagnosis after transurethral resection of the prostate (TURP)
  • Domain score of 17-25 on the International Index of Erectile Function-5 (IIEF-5) questionnaire
  • Karnofsky score of 70-100
  • Written informed consent

Exclusion Criteria:

  • Use of (neo-)adjuvant androgen deprivation therapy
  • High-risk prostate cancer according to NCCN risk categories (T3a or Gleason score 8-10 or PSA >20 µg/L)
  • Patients with "bulky" iT3 tumor diagnosis
  • Previous pelvic irradiation or radical prostatectomy
  • Clinical evidence of metastatic disease
  • Patients who are unable to undergo MRI
  • Patients who are incompetent to sign written informed consent

Contacts
Contact: Frederik R Teunissen, MD het algemeen contactnummer van de afdeling radiotherapie van het UMCU (tel. 0887558800) f.r.teunissen@umcutrecht.nl
Contact: Jochem RN van der Voort van Zyp, MD PhD j.r.n.vandervoortvanzyp@umcutrecht.nl

The DELINEATE trial has shown safety, tolerability, and feasibility of focal boosting in 20 or 37 fractions. Efficacy results indicate a low chance of prostate cancer recurrence 5 years after radiation therapy. Evidence from ongoing phase 3 randomized trials is awaited.

CLINICAL INVESTIGATION| VOLUME 115, ISSUE 2P305-316, FEBRUARY 01, 2023

Standard and Hypofractionated Dose Escalation to Intraprostatic Tumor Nodules in Localized Prostate Cancer: 5-Year Efficacy and Toxicity in the DELINEATE Trial

Published:September 20, 2022DOI:https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2022.09.058 

Purpose

Our purpose was to report 5-year efficacy and toxicity of intraprostatic lesion boosting using standard and hypofractionated radiation therapy.

Methods and Materials

DELINEATE (ISRCTN 04483921) is a single center phase 2 multicohort study including standardly fractionated (cohort A: 74 Gy/37F to prostate and seminal vesicles ; cohort C 74 Gy/37F to PSV plus 60 Gy/37F to pelvic lymph nodes) and moderately hypofractionated (cohort B: 60 Gy/20F to PSV) prostate intensity-modulated radiation therapy patients with National Comprehensive Cancer Network intermediate/high-risk disease. Patients received an integrated boost of 82 Gy (cohorts A and C) or 67 Gy (cohort B) to multiparametric magnetic resonance imaging identified lesion(s). Primary endpoint was late Radiation Therapy Oncology Group (RTOG) gastrointestinal (GI) toxicity at 1 year. Secondary endpoints were acute and late toxicity (clinician and patient reported) and freedom from biochemical/clinical failure at 5 years.

Results

Two hundred and sixty-five men were recruited and 256 were treated (55 cohort A, 153 cohort B, and 48 cohort C). Median follow-up for each cohort was >5 years. Cumulative late RTOG grade 2+ GI toxicity at 1 year was 3.6% (95% confidence interval , 0.9%-13.8%) (cohort A), 7.2% (95% CI, 4%-12.6%) (cohort B), and 8.4% (95% CI, 3.2%-20.8%) (cohort C). Cumulative late RTOG grade 2+ GI toxicity to 5 years was 12.8% (95% CI, 6.3%-25.1%) (cohort A), 14.6% (95% CI, 9.9%-21.4%) (cohort B), and 20.7% (95% CI, 11.2%-36.2%) (cohort C). Cumulative RTOG grade 2+ genitourinary toxicity to 5 years was 12.9% (95% CI, 6.4%-25.2%) (cohort A), 18.2% (95% CI, 12.8%-25.4%) (cohort B), and 18.2% (95% CI, 9.5%-33.2%) (cohort C). Five-year freedom from biochemical/clinical failure was 98.2% (95% CI, 87.8%-99.7%) (cohort A), 96.7% (95% CI, 91.3%- 98.8%) (cohort B), and 95.1% (95% CI, 81.6-98.7%) (cohort C).

Conclusions

The DELINEATE trial has shown safety, tolerability, and feasibility of focal boosting in 20 or 37 fractions. Efficacy results indicate a low chance of prostate cancer recurrence 5 years after radiation therapy. Evidence from ongoing phase 3 randomized trials is awaited.

Discussion

We have shown that focal boost RT can be safely given in both 7.5- and 4-week schedules, with low levels of bowel and bladder side effects. We have also shown that focal boost techniques are associated with excellent rates of cancer control (5-year bPFS 98.2% cohort A, 96.7% cohort B, and 95.1% cohort C), especially considering that half the patients in cohort B and all patients in cohort C had NCCN high-risk disease. It should be noted that radiologic T stage was used for NCCN risk allocation, hence outcomes may be better than cohorts where clinical T stage is used.
These toxicity and efficacy rates compare favorably to other trials, as shown in Table 3. We acknowledge that the small sample sizes in cohorts A and C preclude exclusion of a small detriment in toxicity with focal boost techniques. Further dose escalation, above the doses used here, has very limited potential to further improve outcomes, particularly considering that only a single patient across all 3 cohorts had documented local failure in the absence of more widespread disease.

Appendix. Supplementary materials

References

    • Dearnaley DP
    • Sydes MR
    • Graham JD
    • et al.
    Escalated-dose versus standard-dose conformal radiotherapy in prostate cancer: First results from the MRC RT01 randomised controlled trial.
    Lancet Oncol. 2007; 8475-487
    • Dearnaley D
    • Syndikus I
    • Mossop H
    • et al.
    Conventional versus hypofractionated high-dose intensity-modulated radiotherapy for prostate cancer: 5-year outcomes of the randomised, non-inferiority, phase 3 CHHiP trial.
    Lancet Oncol. 2016; 171047-1060
  1. Cancer Research UK. Cancer statistics UK 2018. Available at: https://crukcancerintelligence.shinyapps.io/EarlyDiagnosis/. Accessed June 1, 2022.

    • Tree AC
    • Khoo VS
    • van As NJ
    • Partridge M.
    Is biochemical relapse-free survival after profoundly hypofractionated radiotherapy consistent with current radiobiological models?.
    Clin Oncol. 2014; 26216-229
    • Pollack A
    • Zagars GK
    • Starkschall G
    • et al.
    Prostate cancer radiation dose response: Results of the M. D. Anderson phase III randomized trial.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2002; 531097-1105
    • Peeters STH
    • Heemsbergen WD
    • Koper PCM
    • et al.
    Dose-response in radiotherapy for localized prostate cancer: Results of the Dutch multicenter randomized phase III trial comparing 68 Gy of radiotherapy with 78 Gy.
    J Clin Oncol. 2006; 241990-1996
    • Cellini N
    • Morganti M
    • Mattiucci GC
    • et al.
    Analysis of intraprostatic failures in patients treated with hormonal therapy and radiotherapy: Implications for conformal therapy planning.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2002; 53595-599
    • Arrayeh E
    • Westphalen AC
    • Kurhanewicz J
    • et al.
    Does local recurrence of prostate cancer after radiation therapy occur at the site of primary tumor ? Results of a longitudinal MRI and MRSI Study.
    Radiat Oncol Biol. 2012; 82e787-e793
    • Alexander EJ
    • Murray JR
    • Morgan VA
    • et al.
    Validation of T2- and diffusion-weighted magnetic resonance imaging for mapping intra-prostatic tumour prior to focal boost dose-escalation using intensity-modulated radiotherapy (IMRT).
    Radiother Oncol. 2019; 141181-187
    • Kerkmeijer LGW
    • Groen VH
    • Pos FJ
    • et al.
    Focal boost to the intraprostatic tumor in external beam radiotherapy for patients with localized prostate cancer: Results from the FLAME randomized phase III trial.
    J Clin Oncol. 2021; 39787-796
    • Groen VH
    • Haustermans K
    • Pos FJ
    • et al.
    Patterns of failure following external beam radiotherapy with or without an additional focal boost in the randomized controlled FLAME trial for localized prostate cancer.
    Eur Urol. 2022; 82252-257
    • Monninkhof EM
    • van Loon JWL
    • van Vulpen M
    • et al.
    Standard whole prostate gland radiotherapy with and without lesion boost in prostate cancer: Toxicity in the FLAME randomized controlled trial.
    Radiother Oncol. 2018; 12774-80
    • Onjukka E
    • Uzan J
    • Baker C
    • Howard L
    • Nahum A
    • Syndikus I.
    Twenty fraction prostate radiotherapy with intra-prostatic boost: Results of a pilot study.
    Clin Oncol (R Coll Radiol). 2017; 296-14
    • Draulans C
    • van der Heide UA
    • Haustermans K
    • et al.
    Primary endpoint analysis of the multicentre phase II hypo-FLAME trial for intermediate and high risk prostate cancer.
    Radiother Oncol. 2020; 14792-98
    • Dasu A
    • Toma-Dasu I.
    Prostate alpha/beta revisited – an analysis of clinical results from 14 168 patients.
    Acta Oncol (Madr). 2012; 51963-974
    • Murray JR
    • Tree AC
    • Alexander EJ
    • et al.
    Standard and hypofractionated dose escalation to intraprostatic tumor nodules in localized prostate cancer: Efficacy and toxicity in the DELINEATE trial.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2020; 106715-724
    • Barentsz JO
    • Richenberg J
    • Clements R
    • et al.
    ESUR prostate MR guidelines 2012.
    Eur Radiol. 2012; 22746-757
    • Tree A
    • Griffin C
    • Syndikus I
    • et al.
    Non-randomised comparison of efficacy and side effects of bicalutamide compared with LHRH analogues in combination with radiotherapy in the CHHiP trial.
    Int J Radiat Oncol. 2022; 113305-315
    • Khoo CC
    • Eldred-Evans D
    • Peters M
    • et al.
    A comparison of prostate cancer detection between visual estimation (cognitive registration) and image fusion (software registration) targeted transperineal prostate biopsy.
    J Urol. 2021; 2051075-1081
    • Harris VA
    • Staffurth J
    • Naismith O
    • et al.
    Consensus guidelines and contouring atlas for pelvic node delineation in prostate and pelvic node intensity modulated radiation therapy.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2015; 92874-883
    • Trotti A
    • Colevas AD
    • Setser A
    • et al.
    CTCAE v3.0: Development of a comprehensive grading system for the adverse effects of cancer treatment.
    Semin Radiat Oncol. 2003; 13176-181
    • Dearnaley DP
    • Sydes MR
    • Langley RE
    • et al.
    The early toxicity of escalated versus standard dose conformal radiotherapy with neo-adjuvant androgen suppression for patients with localised prostate cancer: Results from the MRC RT01 trial (ISRCTN47772397).
    Radiother Oncol. 2007; 8331-41
    • Gulliford SL
    • Foo K
    • Morgan RC
    • et al.
    Dose-volume constraints to reduce rectal side effects from prostate radiotherapy: Evidence from MRC RT01 trial ISRCTN 47772397.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2010; 76747-754
    • Pilepich MV
    • Asbell SO
    • Krall JM
    • et al.
    Correlation of radiotherapeutic parameters and treatment related morbidity-analysis of RTOG study 77-06.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1987; 131007-1012
    • Guyatt G
    • Mitchell A
    • Irvine EJ
    • et al.
    A new measure of health status for clinical trials in inflammatory bowel disease.
    Gastroenterology. 1989; 96804-810
    • Vaizey CJ
    • Carapeti E
    • Cahill JA
    • Kamm MA.
    Prospective comparison of faecal incontinence grading systems.
    Gut. 1999; 4477-80
    • Barry MJ
    • Fowler Jr., FJ
    • O'Leary MP
    • et al.
    The American Urological Association symptom index for benign prostatic hyperplasia. The Measurement Committee of the American Urological Association.
    J Urol. 1992; 148 (discussion 1564)1549-1557
    • Szymanski KM
    • Wei JT
    • Dunn RL
    • Sanda MG.
    Development and validation of an abbreviated version of the expanded prostate cancer index composite instrument for measuring health-related quality of life among prostate cancer survivors.
    Urology. 2010; 761245-1250
    • Roach M
    • Hanks G
    • Thames H
    • et al.
    Defining biochemical failure following radiotherapy with or without hormonal therapy in men with clinically localized prostate cancer: Recommendations of the RTOG-ASTRO Phoenix Consensus Conference.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2006; 65965-974
    • Sanda MG
    • Cadeddu JA
    • Kirkby E
    • et al.
    Clinically localized prostate cancer: AUA/ASTRO/SUO Guideline. Part II: Recommended approaches and details of specific care options.
    J Urol. 2018; 199990-997
    • Skolarus TA
    • Dunn RL
    • Sanda MG
    • et al.
    Minimally important difference for the expanded prostate cancer index composite short form.
    Urology. 2015; 85101-106
    • Zapatero A
    • Roch M
    • Castro Tejero P
    • et al.
    MRI-guided focal boost to dominant intraprostatic lesion using volumetric modulated arc therapy in prostate cancer. Results of a phase II trial.
    Br J Radiol. 2021; 9520210683
    • Nicholls L
    • Suh Y
    • Chapman E
    • et al.
    Stereotactic radiotherapy with focal boost for intermediate and high-risk prostate cancer: Initial results of the SPARC trial.
    Clin Transl Radiat Oncol. 2020; 2588-93
    • Groen VH
    • van Schie M
    • Zuithoff NPA
    • et al.
    Urethral and bladder dose-effect relations for late genitourinary toxicity following external beam radiotherapy for prostate cancer in the FLAME trial.
    Radiother Oncol. 2022; 167127-132
    • Leeman JE
    • Chen Y
    • Catalano P
    • et al.
    Radiation dose to the intraprostatic urethra correlates strongly with urinary toxicity after prostate stereotactic body radiation therapy: A combined analysis of 23 prospective clinical trials.
    Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2022; 11275-82
    • Zilli T
    • Franzese C
    • Bottero M
    • et al.
    Single fraction urethra-sparing prostate cancer SBRT: Phase I results of the ONE SHOT trial.
    Radiother Oncol. 2019; 13983-86
  2. Tree AC, Ostler P, van der Voet H, et al. Intensity-modulated radiotherapy versus stereotactic body radiotherapy for prostate cancer (PACE-B): 2-year toxicity results from an open-label, randomised, phase 3, non-inferiority trial. Lancet Oncol . 2022;23:1308-1320.

    • Chen LN
    • Suy S
    • Uhm S
    • et al.
    Stereotactic body radiation therapy (SBRT) for clinically localized prostate cancer: The Georgetown University experience.
    Radiat Oncol. 2013; 858
    • Widmark A
    • Gunnlaugsson A
    • Beckman L
    • et al.
    Ultra-hypofractionated versus conventionally fractionated radiotherapy for prostate cancer: 5-year outcomes of the HYPO-RT-PC randomised, non-inferiority, phase 3 trial.
    Lancet. 2019; 67361-11
    • Syndikus I
    • Cruickshank C
    • Staffurth J
    • et al.
    PIVOTALboost: A phase III randomised controlled trial of prostate and pelvis versus prostate alone radiotherapy with or without prostate boost (CRUK/16/018).
    Clin Transl Radiat Oncol. 2020; 2522-28
    • Pathmanathan AU
    • Alexander EJ
    • Huddart RA
    • Tree AC.
    The delineation of intraprostatic boost regions for radiotherapy using multimodality imaging.
    Futur Oncol. 2016; 122495-2511
    • Ahmed HU
    • El-Shater Bosaily A
    • Brown LC
    • et al.
    Diagnostic accuracy of multi-parametric MRI and TRUS biopsy in prostate cancer (PROMIS): A paired validating confirmatory study.
    Lancet. 2017; 389815-822
    • Kasivisvanathan V
    • Rannikko AS
    • Borghi M
    • et al.
    MRI-targeted or standard biopsy for prostate-cancer diagnosis.
    N Engl J Med. 2018; 3781-11
    • van Schie MA
    • Dinh CV
    • van Houdt PJ
    • et al.
    Contouring of prostate tumors on multiparametric MRI: Evaluation of clinical delineations in a multicenter radiotherapy trial.
    Radiother Oncol. 2018; 128321-326


Plaats een reactie ...

Reageer op "Een nieuwe manier van bestralen via MRI controle verkort het aantal behandelingen voor mannen met prostaatkanker drastisch en beschermt beter tegen bijwerkingen."


Gerelateerde artikelen