Zaterdag 17 augustus 2013 was Rinke van den Brink te gast in Argos om te vertellen over zijn boek: het einde van de antibiotica. Ik vond het een prachtige uitzending en ga zeker zijn boek lezen. Onder aankondiging van Argos uitzending staat samenvatting van inhoud van het boek dat u kunt bestellen door op de cover van het boek te klikken:

De radiouitzending is nog te horen onder de link bij de VPRO radio:

17 augustus 2013- Luizen in de pels- Rinke van den Brink

Geplaatst op 16 augustus 2013 door Barbara Schreuders onder Afleveringen, Podcast, argos zomerserie 2013

rinke

Deze week is Rinke van den Brink onze gast in de zomerserie Luizen in de pels, onderzoeksjournalisten over het vak. Van den Brink is sinds 2005 redacteur gezondheidszorg bij de NOS en schreef het boek “Het einde van de anti-biotica”. Bij de NOS onthulde van den Brink onder andere de besmettingen met resistente bacteriën in het Maasstad-ziekenhuis. In zijn boek beschrijft hij het einde van het wondermiddel anti-biotica als er niet tijdig wordt ingegrepen.
Hoe verdiep je jezelf in de gesloten wereld van de gezondheidszorg? En hoeveel ruimte is op een nieuwsredactie voor onderzoek?
Tot 2005 onderzocht Van den Brink als geen ander extreemrechts in Nederland en Europa. Hij schreef artikelen en vier boeken over extreemrechts in West-Europa, waaronder “De internationale van de Haat” (1994) en “In de greep van de angst” (2005). Hoe was het om over te stappen naar zo’n totaal ander terrein, de gezondsheidszorg?

Presentatie: Max van Weezel

Het einde van de antibiotica

hoe bacterien winnen van een wondermiddel

Bacteriën zijn vaker in het nieuws dan ooit. We worden sinds een paar jaar overspoeld met berichten over fatale uitbraken. Zo kostte de Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis aan zeker drie patiënten het leven, de Q-koorts kostte 25 levens (het RIVM spreekt zelfs van twee tot drie keer zo veel dodelijke slachtoffers), en de EHEC-bacterie eiste in Duitsland vijftig levens en zorgde voor verliezen van honderden miljoenen euro's in de Nederlandse en Europese tuinbouwsector, doordat de export bijna stil kwam te liggen.

Lang waren antibiotica een soort wondermiddel waarmee de kans op sterfte aan uiteenlopende infectieziekten drastisch beperkt kon worden. Maar antibiotica hebben één nadeel: bacteriën worden ongevoelig voor hun werking. In Het einde van de antibiotica neemt journalist Rinke van den Brink deze microscopische krachtpatsers onder de loep. Hij spreekt met een keur aan internationale specialisten en vraagt hun naar mogelijke oplossingen, want antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem.

Recensie(s)


De ontdekking van de antibiotica in de jaren veertig van de 20e eeuw geldt met reden als een van de belangrijkste vooruitgangsmomenten in de geneeskunde. Maar al gauw gebeurde wat vooruitziende pathologen een halve eeuw geleden al op goede gronden voorspelden: de natuur gaat terugslaan (o.a. William Boyd in zijn Textbook of Pathology, 1961: 'What is powerful for good is potent for evil'). De relatie mens-bacterie is de voorlopige eindstand van een evolutionair proces. In het kader van dat proces doen zich in het tempo van de evolutie alleen geleidelijke veranderingen voor (de Duitse pathologie kent hiervoor het begrip 'Pathomorphose'): sommige infectieziekten worden minder ernstig, andere juist erger. Illustraties van dit fenomeen bieden onder meer tuberculose, pest, pokken, AIDS. Maar de invoering van de antibiotica was het tegendeel van geleidelijk en na een tijdelijke super-overwinning worden nu steeds meer bacteriën steeds krachtiger resistent. In dit in alle opzichten even voortreffelijke als noodzakelijke boek vat de auteur (1955, redacteur gezondheidszorg bij de NOS) het probleem samen. Voor de algemene lezer is het uiterst toegankelijk geschreven, de professional heeft baat bij de bijna 400 literatuurverwijzingen.<br/><br/>Dr. H.S. Verbrugh


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Einde van de antibiotica: Auteur Rinke van den Brink"

  • Adriaan Volker :
    De eerste waarschuwingstekenen voor de opkomst van bacteriën die zodanig evolueren dat ze antibiotioca weerstaan verscheen al in 1947. Als gevolg van het aanvankelijke succes van de penicilline werd het onderzoek naar fagen gestaakt. Fagen zijn virussen die bacteriën infecteren, zich daarin vermenigvuldigen en meemuteren, zodat geen resistentie ontstaat. De laatste jaren begint de belangstelling voor hernieuwd onderzoek naar fagen toe te nemen. Zie het artikel "Strijd tegen de supermicroben" in Medisch Dossier nr 9, oktober 2013

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Allemaal beestjes: auteur >> Baarmoederhalskanker: HPV-vaccins >> Borstkanker: Zorgboek borstkanker >> Chronische pijn >> De medische omerta. Over horen, >> De ontdekkingsreis van Bob >> De Naakte Waarheid: Fotoboek >> De keizer aller ziektes >> De ongelooflijke lever- en >> De TESTOFACTOR, Het Ultieme >>