Helpt u ons aan 500 donateurs?

5 maart 2018: zie ook deze studie: 

https://kanker-actueel.nl/regelmatig-noten-eten-verlaagt-de-kans-om-te-overlijden-aan-een-hart-of-vaatziekte-met-29-procent-of-aan-kanker-met-11-in-vergelijking-met-mensen-die-weinig-tot-geen-noten-eten.html

5 maart 2018: Bron: Clinical Oncology

Mensen met operabele darmkanker stadium III , dus patiënten met een groot risico op een recidief, die regelmatig noten eten hebben een veel lager risico op een recidief (42 procent) of om daaraan te overlijden (57 procent)  dan degenen die dat niet doen. Dit bewijst een nieuwe publicatie van een grote fase III studie (Alliance studie) bij 826 darmkankerpatiënten met een follow-up van 6,5 jaar en uitgevoerd aan het Yale Cancer Center. De studie is gepubliceerd in the Journal of Clinical Oncology.

notenbeeld

De studie volgde 826 deelnemers met darmkanker met een follow-up van mediaan 6,5 jaar nadat ze eerder waren geopereerd en na de operatie chemo hadden gekregen. Degenen die daarnaast regelmatig ten minste twee porties noten van één ons per week consumeerden, vertoonden een verbetering van 42% van de ziektevrije overleving en een verbetering van de algehele overleving met 57%. In vergelijking met de mensen die weinig of geen noten aten.

"Een nadere analyse van deze studie liet zien dat de ziektevrije overleving met 46% toenam onder de groep notenconsumenten die noten in plaats van pinda's aten", zegt Charles S. Fuchs, MD, MPH, directeur van Yale Cancer Center en senior auteur van de studie. Boomnoten omvatten amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten en pecannoten, onder anderen. Pinda's zitten daarentegen in de groentenfamilie van voedingsmiddelen.

"Deze bevindingen komen overeen met verschillende andere observationele studies die aangeven dat een gezonde leefstijl, waaronder verhoogde fysieke activiteit, het behouden van een gezond gewicht en een lagere inname van suiker en gezoete dranken, de resultaten van darmkanker verbeteren", aldus Temidayo Fadelu, MD , een postdoc bij het Dana-Farber Cancer Institute en hoofdauteur van het artikel. "De resultaten benadrukken het belang van voedings- en levensstijl factoren in relatie tot de kans op overlijden aan darmkanker."

Bovendien benadrukten de onderzoekers dat de studie relaties aantoonde tussen biologische mechanismen die de ziekte verergeren, niet alleen bij darmkanker, maar ook bij bepaalde chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Eerder onderzoek bij patiënten met darmkanker heeft slechtere resultaten aangetoond bij mensen met leefstijlfactoren die de insulineresistentie verhogen, zoals obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging en een dieet met hoge niveaus van koolhydraten die de bloedsuikerspiegel snel verhogen.

"Deze studies ondersteunen de hypothese dat gedrag dat je minder insulineresistent maakt, waaronder het eten van noten, de uitkomsten bij darmkanker lijken te verbeteren," zei Fuchs.

Veel eerdere studies hebben gemeld dat noten, naast andere gezondheidsvoordelen, kunnen helpen om de insulineresistentie te verminderen, een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verwerken van het insulinehormoon. Insulineresistentie leidt tot ongezonde suikerniveaus in het bloed en is vaak een voorloper van type 2-diabetes en aanverwante ziekten.

Het volledige studierapport: Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance) is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:

Diets with a higher consumption of nuts may be associated with a significantly reduced incidence of cancer recurrence and death in patients with stage III colon cancer.

Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance)

, , , , , , Show More

J.M., Y.B., and C.S.F. contributed equally to this work.

Observational studies have reported increased colon cancer recurrence and mortality in patients with states of hyperinsulinemia, including type 2 diabetes, obesity, sedentary lifestyle, and high glycemic load diet. Nut intake has been associated with a lower risk of type 2 diabetes, metabolic syndrome, and insulin resistance. However, the effect of nut intake on colon cancer recurrence and survival is not known.

We conducted a prospective, observational study of 826 eligible patients with stage III colon cancer who reported dietary intake on food frequency questionnaires while enrolled onto a randomized adjuvant chemotherapy trial. Using Cox proportional hazards regression, we assessed associations of nut intake with cancer recurrence and mortality.

After a median follow-up of 6.5 years, compared with patients who abstained from nuts, individuals who consumed two or more servings of nuts per week experienced an adjusted hazard ratio (HR) for disease-free survival of 0.58 (95% CI, 0.37 to 0.92; Ptrend = .03) and an HR for overall survival of 0.43 (95% CI, 0.25 to 0.74; Ptrend = .01). In subgroup analysis, the apparent benefit was confined to tree nut intake (HR for disease-free survival, 0.54; 95% CI, 0.34 to 0.85; Ptrend = .04; and HR for overall survival, 0.47; 95% CI, 0.27 to 0.82; Ptrend = .04). The association of total nut intake with improved outcomes was maintained across other known or suspected risk factors for cancer recurrence and mortality.

Diets with a higher consumption of nuts may be associated with a significantly reduced incidence of cancer recurrence and death in patients with stage III colon cancer.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Handjevol noten elke dag verbetert ziektevrije tijd met 42 procent en overall overleving met 57 procent bij operabele darmkanker stadium III blijkt uit langjarige fase III studie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Koffie vermindert kans op >> Handjevol noten elke dag verbetert >> Voeding vermindert kans op >> Foliumzuur en darmkanker: >> Folinic Acid vorm van foliumzuur >> Bloemkool, wortelen, uien >> Citrusvruchten goed voor darmen >> Voeding: Wanneer darmkankerpatienten >> Voeding bij darmkanker, een >>