Update 27 april 2011: volgens mij is dit antwoord nog steeds correct. Wel lees ook hoe EPO de kans op vroegtijdig overlijden vergroot. Klik op dit artikel: EPO vergroot risico op eerder overlijden blijkt uit grote studie gepubliceerd in The Lancet

Het Hb gehalte - hemoglobine is zo laag. Hoe kan ik dat hoger krijgen?
Bij kankerpatienten en vooral bij patienten die chemokuren volgen of bestralingen ondergaan zakken de hemoglobine waarden vaak snel en vaak onder een vereist minimum. Gevolg is dat mensen zich erg snel moe gaan voelen en totaal geen energie meer hebben. Standaard wordt daarop regulier ingegrepen, als het Hb onder de 5 zakt meestal, met bv. een bloedtransfusie, maar ook krijgen sommige patiënten EPO (bekend als bloeddoping bij o.a. wielrenners, zoals 5-voudig Tourwinnaar Lance Armstrong daarvan wordt beschuldigd dit te gebruiken of gebruikt te hebben) in de vorm van bv. EPREX. Dit laatste zijn echter hele dure middelen en zowel een bloedtransfusie als Eprex heeft maar een beperkte 'houdbaarheid'. Er zijn kankerpatiënten die elke drie weken een bloedtransfusie of Eprex nodig hebben.
Ook extra voedingssupplementen worden wel gegeven maar wij horen toch niet zo vaak dat deze relatief dure middelen die je ook nog eens zelf moet betalen echt effect hebben op je Hb waarden. De beste resultaten lijken te worden verkregen met gezonde bepaalde voeding zoals drie keer per week vette vis, melkzuur gefermenteerde biologische groentensappen, vooral ook tomatensap en de middelen Flor Essence en Noni (zie wat dit voor middelen zijn onder andere alternatieve middelen) lijken ook het Hb en energie niveau goed te stimuleren. En kijk eens onder Okinawa-leefstijl. Daarin een aantal uitstekende tips o.a over voeding, Aldus verhalen en ervaringen van een aantal kankerpatiënten. Maar check dit ook bij uw (orthomoleculaire) arts-oncoloog, neem het desnoods op proef en vraag of uw arts twee tot vier weken later wilt nameten of het ook effect heeft gehad op uw Hb gehalte. Los van of u zelf verbetering voelt kan dit een bewijs of stimulans zijn deze natuurlijke aanpak te verkiezen boven epo of bloedtransfusie.

Van imand uit onze mailgroep kregen we onderstaande informatie over wat Hb waarden nu precies zijn, waarvoor dank en hier ongewijzigd geplaatst:

Hb of hemoglobine-waarden (millimol per liter bloed): vrouwen: - normale Hb-gehalte ...................... 7,3 - 10 - bloedarmoede ............................< 7,3 mannen: - normale Hb-gehalte ...................... 7,8 - 10,8 - bloed-armoede ..........................< 7,8 Deze zijn het gevolg van te veel bloed (polycytemie):

Algemene klachten

De volgende algemene klachten/symptomen komen voort uit een overvulde bloedcirculatie: Vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn, drukkend gevoel in het hoofd, kortademig bij inspanning, concentratiestoornissen en sterk verminderde levenslust, werklust en vermogen zijn meer algemene kenmerken. Een PV patiënt voelt zich mat, suf, loom, traag, slap en futloos. tekenen van overvulde bloedcirculatie : Verkleuringen - een pletorisch (overmatige roodverkleuring) gelaat, rode handen/vingers en voeten/tenen. - blauw/rood verkleuring (acrocyanose) van neuspunt/gelaat en van de handen en voeten - treedt op bij toename van de hematocriet (Ht) tot boven 0.60 door relatieve zuurstofonderverzadiging van de rode bloedcellen. Het bloed is veel te dik en stroperig, zodat niet alle rode bloedcellen voldoende zuurstof tot zich nemen in de longen. - bloeddoorlopen ogen is een versterkte vaattekening van het wit van de oogbol en zeer karakteristiek voor PV. Ernstige soms levensbedreigende trombose in de grote bloedvaten door te dik en te stroperig bloed door een verhoogd hematocriet. De stroperigheid van het te dikke bloed door toename van de Ht verergeren de microvasculaire circulatiestoornissen tot macrovasculaire afsluitingen of trombose van de hersen-, hart-en beenarteriën met als gevolg: - TIA’s - CVA (cerebrovasculaire accidenten) oftewel beroerte - hartbenauwdheidspijn (angina pectoris) en hartinfarct - pijnlijke zwerende tenen - soms plotseling weefselversterf of amputatie van een teen - pijn in de benen bij het lopen (claudicatio intermittens) door afsluiting van een been arterie in de lies - sterk verhoogde kans op aderontsteking en een trombosebeen soms gecompliceerd door longembolie - Budd-Chiari syndroom door stolsels in de lever Verhoogd urinezuur met kans op jicht en nierstenen. Jeuk, vooral na het douchen Dit is zeer typisch voor PV en moeilijk te behandelen, maar reageert vaak goed op behandeling met interferon. Nabloeden na ingrepen, operaties en verwondingen. De bloedingsneiging bij PV is het gevolg van een stolselvormingsstoornis door te weinig bloedplasma en teveel en te dik bloed en deze neiging tot bloeden verdwijnt vaak na correctie van de Ht. Lichte miltvergroting bij PV geeft meestal geen klachten. PV kan na vele jaren overgaan in myelofibrose met myeloide metaplasie met symptomen zoals bij de primaire myelofibrose met myeloide metaplasie. De klachten bestaan uit bezwaren van een te grote milt: pijn en gauw vol gevoel na eten, vermagering, nachtzweet, vermoeidheid etc. De frequentie van myelofibrose is 15% na 10 jaar en 40% na 16 jaar. De frequentie van leukemie bij hydrea behandelde PV patiënten is ongeveer 10% na 15 jaar.


Plaats een reactie ...

7 Reacties op "Hb of hemoglobine waarden: Mijn Hb is zo laag , hoe kan ik dat verbeteren?"

 • harry boudewijn :
  ik heb heb gehalte van 4.8 en heb nog genoeg energie over hoe kan dat
 • miekie :
  ik heb een lage gehalte hemoglobine . mijn internist wil of weet niet wat ik er aan kun doen huisarts laat het aan de chirurg over wat moet ik doen ben radeloos en wanhopig . zit al plus minus 2 jaar op een operatie gastric bypass te wachten.wordt van jan naar piet gestuurd omdat ik bloedtransfusie weigert en epo ook wegens mijn geloof
  • Erik :
   Beste Mieke, Ook ik weiger op grond van mijn geloof bloedtransfusie. Hand.15:20.

   Epo kan je gerust, met eventueel een ijzerinfuus nemen, als vervanging voor bloed´. Wat is EPO?

   Erythropoïetine (beter bekend onder de naam EPO) is een menselijk hormoon, dat normaal gesproken in de nieren wordt aangemaakt en dat de vorming van rode bloedcellen stimuleert. EPO zorgt dus voor meer bloed in het lichaam. Rode bloedcellen transporteren zuurstof, onder andere naar de spieren, en spelen dus een belangrijke rol in het uithoudingsvermogen.

   Verder kan een goede voeding helpen zoals vette vis tomatensap etc. er staat daarover veel op het internet. Rood vlees, appelstroop, noten, Roosvice-ferro. Ferro staat voor ijzer. Lees goed de informatie die je hebt gekregen van het genootschap. Daarin staan zaken die je kunnen helpen.
 • Mw E .Batelaan-Vos :
  Ondanks dat ik iedere 14 dagen Epo 60 mg spuit en bloedtransfusie krijg, blijft mijn hb laag.Ik wordt behandeld voor levercirrose . Ook mijn nieren werken niet optimaal.Ik krijg hiervoor 5 x dgs 1 tablet van 1 Bumetanide 1 mg en 2 x dgs 2 spironolacton 50 mg. Ik ben niet bekend met kanker. Hopelijk kunnen jullie mij wat antwoorden geven.
  Vriendelijke groeten,

  Els Batelaan-Vos
 • jan :
  Ik krijg een chemokuur hb was 5.2 dit is te laag waardoor de chemo is uitgesteld.
  Ook waren de bloedplaatjes te laag.
  Voel me ook moe totaal geen energie, Traplopen kost al veel moeite kortademigheid.
  Gewoon lopen gaat ook bijna niet pijn in bovenbenen door ernstige bloedarmoede.
  Misschien zijn de klachten bij mij extra voelbaar omdat ik ook een verminderde pompfunctie van mijn hart heb en een verminderde nierfunctie.
  Hoop wel dat bloedwaarden snel weer op pijl zijn zodat ik volgende chemokuur kan krijgen.
  • Cindy :
   Ik heb op het moment een hb van 4,8, Neem daarvoor 3x daags ijzertabletten die mij door de huisarts zijn voorgeschreven. Ik kan me tot mijn schrik erg vinden in het stukje hierboven. Recentelijk een flinke aderontsteking in mijn benen gehad van de voet tot in mijn lies, waardoor lopen erg pijnlijk was. Daarvoor anti-bloedstolling spuiten moeten nemen. Nu nog steeds klachten vanuit de beide benen. Voelen vaak zwaar aan en soms een zeurende pijn. Kortademig, erg moe en soms duizelig..ik herken het eigenlijk wel.
   • mieke reitsma :
    Een te laag HB gehalte heeft niet altijd met ijzertekort te maken dus wees voorzichtig. Er kan zelfs sprake zijn van een (secundaire) ijzerstapeling - kun je weer afleiden van een veel te hoog ferritinegehalte dan zouden ijzertabletten het nog erger maken.
    In ieder geval de bloedwaarden altijd in samenhang met andere uitslagen interpreteren.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Immuuntherapie bij kanker. >> Wat is de meerwaarde van een >> Wim Huppes en Stichting de >> Mijn ervaringen met dr. Robert >> Waarom worden nog steeds hormonen >> Gelijke rechten door Jesaja >> Laetrile - B-17 is dat een >> Lijnzaadolie en hennepolie. >>