Aan dit artikel is vele uren gewerkt. Opzoeken, vertalen, op de website plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen dan kan dat via een al of niet anonieme donatie. Elk bedrag is welkom hoe klein ook. Klik hier als u ons wilt helpen kanker-actueel online te houden Wij zijn een ANBI organisatie en dus is uw donatie in principe aftrekbaar voor de belasting.

17 augustus 2019: Zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/divers-microbioom-met-vier-specifieke-bacterien-spelen-grote-rol-in-overlevingskansen-van-operabele-alvleesklierkankerpatienten-en-geven-grotere-kans-op-overleving.html

8 mei 2019: zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/immunonutrition-immuunstimulerend-voedingssupplement-vooraf-aan-operatie-van-alvleesklierkanker-met-ire-nanoknife-vermindert-daarna-ernstige-infecties-en-vermindert-ziekenhuisdagen-in-vergelijking-met-geen-immunonutrition.html

23 juli 2014: Bron: Annals of surgery

Hypertone zoutoplossing met minder vloeistof vermindert ernstige complicaties bij een Whipple operatie bij alvleesklierkanker met 26 procent. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in de Annals of Surgery.

"Dit was een vrij eenvoudig en simpele verandering in de behandeling van patiënten met alvleesklierkanker die resulteerde in een zeer sterke vermindering van complicaties," aldus hoofdonderzoeker Harish Lavu, MD, associate professor in de chirurgie aan de Thomas Jefferson University in Philadelphia.

De onderzoekers vonden dat het gebruik van een hypertone zoutoplossing via een intraveneus infuus, waarbij zij minder vloeistof gebruikten en daardoor het zoutgehalte omhoog ging resulteerde in een vermindering met 26% vermindering van het totale aantal complicaties bij patiënten waarbij een Whipple operatie voor alvleesklierkanker werd uitgevoerd. Dit is statistisch significant.

pancreas beeld

Dr. Harish Lavu wijst erop dat een geconcentreerde hypertone zoutoplossing werd gebruikt, zodat patiënten totaal minder vloeistof kregen toegediend. "Wanneer de patiënten herstelden, scheidden ze minder vocht uit en werd er daardoor ook minder vocht opgebouwd in de longen en weefsels en zette ook minder druk op het hart."

"Het team wilde de benodigde vloeistof in mate beperken maar probeerde daarbij niet te agressief te zijn, aldus," Dr Lavu. "Als we het vocht teveel zouden beperken, zou dat een grotere belasting geven van de nieren en de bloedsomloop, welke ook kan leiden tot complicaties," legde hij uit.
"We wilden zoeken naar een juist evenwicht, een optimaal draaipunt, waarbij we de patiënt net genoeg vocht geven en proberen om het risico op complicaties zo laag mogelijk te krijgen.
We denken dat we dicht bij dat optimale draaipunt zijn komen met ons gebruikte regiem."

"Op basis van deze bevindingen wordt, met behulp van een hypertone zoutoplossing dit een standaard aanpak voor deze operatie in ons ziekenhuis," zegt Dr Lavu.

Ook nuttig bij andere operatieve ingrepen of behandelingen:

Historisch gezien is een pancreaticoduodenectomie - alvleesklierkanker operatie - geassocieerd met een van de meest gecompliceerde operaties met de grootste risico's op ernstige complicaties. stellen de onderzoekers. Hoewel de laatste decennia er een grote afname is van de lengte van de postoperatieve opnameduur (van 3 weken tot 1 week) en perioperatieve mortaliteit - sterfte gerelateerd aan de operatie (van meer dan 20% gezakt naar tot 2% tot 4%) blijven ernstige complicaties onveranderd hoog, in de orde van 40% tot 60%.

Deze operatie duurt lang, ongeveer 5 tot 8 uur. "Tijdens de operatie, zouden we een deel van de vloeistof die zich opbouwt in de vorm van oedeem in de buikholte en in de darmen kunnen zien," aldus Dr Lavu. "Bij de hypertone zoutoplossing met minder vocht zagen we minder oedeem ontstaan. De patiënten lijken een beetje meer actief te zijn, er is duidelijk minder oedeem in het weefsel en de complicaties werden verlaagd met ongeveer 25%."

Deze resultaten kunnen worden geëxtrapoleerd naar andere vormen van chirurgie en kan vooral gebruikt wroden in meer gecompliceerde operaties waar patiënten liters vloeistoffen krijgen toegediend en waar ernstige complicaties veel voorkomen. Een hypertone zoutoplossing zou nuttig kunnen zijn bij een thoracale chirurgie (operatieve ingreep in de borstholte - borst, slokdarm en longen bv.), waar de vloeistof snel in de longen kan komen en problemen kan veroorzaken," aldus dr. Lavu.

De hoeveelheid vloeistof die nodig is om een optimale weefselperfusie te bereiken verschilt per procedure. Met een Whipple procedure kan de intraoperatieve stressrespons ingrijpend zijn, met als resultaat een systemische capillaire lekkage (vaatlekkage) die groter is dan bij de meeste andere vormen van abdominale chirurgie (operatie in de buik). Er is gesuggereerd dat een 3% hypertone zoutoplossing het intravasculaire volume kan maximaliseren door optimaal gebruik te maken van de volledige eigen hoeveelheid lichaamsvocht van de patiënten, aldus  de onderzoekers.

Studieopzet en resultaten:

In een gerandomiseerde prospectieve studie, Dr Lavu en collega's evalueerden 259 patiënten die een pancreaticoduodenectomy - alvleesklierkanker operatie - ondergingen.

De patiënten werden ingedeeld in 2 groepen:

  • De ene groep patiënten ontving een lactaat Ringers oplossing van 15 ml / kg per uur tijdens de operatie (intraoperatief) en 2 ml / kg per uur postoperatief tot de volgende ochtend;
  • De andere groep kreeg een  lactaat Ringers oplossing van 9 ml / kg per uur plus hypertone zoutoplossing 1 ml / kg per uur tijdens de operatie (intraoperatief) en een hypertone zoutoplossing van 1 ml / kg per uur postoperatief tot de volgende ochtend.


Het doel was om een vermindering te bewerkstelligen van totaal 33% in het ontstaan van complicaties.

  • Het primaire eindpunt was het percentage patiënten die minstens 1 complicatie ervaren na de procedure. Benoemde complicaties omvatten: pancreas fistel, vertraagde maaglediging, een intra-abdominaal abces, cardiale complicaties, ademhalingsproblemen (respiratoire complicaties), en diepe veneuze trombose.
  • Secundaire eindpunten omvatten het totale aantal complicaties, geschatte bloedverlies tijdens een operatie, het aantal vloeistof bolussen dat nodig was, de duur van het postoperatieve verblijf in het ziekenhuis, nieuwe ziekenhuisopname en sterfte gerelateerd aan de operatie.


De demografische en klinische variabelen waren vergelijkbaar in beide groepen, behalve het gewicht voor de operatie was voor de hypertone zoutoplossing groep hoger dan in de Ringers groep (78 versus 72 kg).

De meerderheid van de patiënten in de hypertone zoutoplossing en Ringers groepen ondergingen pylorus bewaking (75% vs 80%), en periampullaire maligniteit _ kanker in de kop of staart van de alvleesklier - was de meest voorkomende reden voor een operatie (69% vs 73%).

Table. Outcomes

Outcome Hypertonic Saline Group Lactated Ringers Group P Value
Procedure length (min) 414 386 .12
Estimated intraoperative blood loss (mL) 350 400 .99
Fluid required      
   Intraoperative (mL/kg per h) 11.0 14.7 <.001
   Total hospital admission (mL/kg) 278 315 .017

 

Resultaten:

  1. Vloeistofuitscheiding, hoofdzakelijk in de urine, was in de hypertone zoutoplossing groep significant lager dan in de Ringers groep (1,8 versus 2,5 ml / kg per uur, P = 0,008),  maar er waren geen significante postoperatieve verschillen.
  2. Het totale percentage complicaties was in de hypertone zoutoplossing groep lager dan in de Ringers-groep (43% versus 54%, relatieve risico 0,79, P = 0,073). Na correctie voor leeftijd en gewicht, het relatieve risico op complicaties in de hypertone zoutoplossing groep was 0,75 (P = 0,023).
  3. Het totaal aantal complicaties was in de hypertone zoutoplossing groep significant lager dan in de Ringers-groep (93 versus 123; incidence rate ratio , 0.74, P = 0,027). Na correctie voor leeftijd en gewicht, de IRR voor het totale aantal complicaties was 0,69 (p = 0,0068).


De auteurs zeggen geen relevante financiële belangen te hebben.

Bovenstaand artikel heb ik vertaald en gecomponeerd uit een persbericht van het Thomas Jefferson Hospital: Saltier Intravenous Fluids Reduce Complications from Surgery waar deze studie is uitgevoerd.

Het studierapport zou in Annals Surgery july 2014 zijn gepubliceerd maar ik kan het niet vinden

Hier het volledige persbericht van het Thomas Jefferson Hospital:

Infusing a saltier saline solution during and after surgery decreases overall complication rate for a complex procedure - Whipple chirurgy

Saltier Intravenous Fluids Reduce Complications from Surgery

07/15/14

Infusing a saltier saline solution during and after surgery decreases overall complication rate for a complex procedure

(PHILADELPHIA) -- Adequate hydration via a saline drip is essential during surgery, but recent reports suggest that getting the balance of salt and water just right could have an important impact on patient recovery.  In the largest study of its kind researchers at Thomas Jefferson University found that a slightly saltier intravenous drip (hypertonic saline), and lower total volume of fluid received, reduced the overall rate of complications by 25 percent after the complex Whipple surgery for pancreatic cancer.

“This relatively minor change in intravenous fluids has had a tremendous effect on the overall complication rate for our patients,” says first author Harish Lavu, M.D., Associate Professor of Surgery at Thomas Jefferson University. “Based on these findings we have already changed our practice in the operating room to use hypertonic saline,” he added.

Saline delivered intravenously during and after surgery helps to maintain a patient’s fluid balance and blood pressure within the appropriate range. The increased salt concentration in the hypertonic saline is designed to keep the body in equilibrium by helping to reduce fluid buildup in the lungs, interstitial spaces and swelling in the extremities.

The hypertonic saline draws out the excess fluid that builds up in these tissues. “Too much swelling can compromise the delivery of blood and oxygen to the organs. That reduction can slow the healing process,” says Dr. Lavu.

The current study is the largest of its kind and shows a benefit when hypertonic saline is used for the Whipple operation, which can take from to 5-9 hours to perform. Patients undergoing this operation for pancreatic cancer can have complications such as blood clots, pneumonia, wound infection, urinary tract infections, and others.

A total of 264 patients were enrolled in the study, with 128 receiving standard fluid and 131 receiving a hypertonic saline solution. By examining all of the complications together, the researchers found a 25 percent reduction in overall complications in the group that received hypertonic saline. In absolute numbers, 93 patients in the hypertonic group had complications, compared with 123 patients in the standard fluid group.

“We are confident that this change in our surgical process will help our patients recover faster with fewer complications,” says senior author Charles J. Yeo, M.D., The Samuel D. Gross Professor and Chair of the Department of Surgery at Thomas Jefferson University.

The authors report no conflicts of interest

For more information, contact Edyta Zielinska, 215-955-5291, edyta.zielinska@jefferson.edu.

About Jefferson

Thomas Jefferson University (TJU), the largest freestanding academic medical center in Philadelphia, is nationally renowned for medical and health sciences education and innovative research.   Thomas Jefferson University includes the Sidney Kimmel Medical College (SKMC), one of the largest private medical schools in the country and ranked among the nation’s best medical schools by U.S. News & World Report, the Graduate School of Biomedical Sciences and the Jefferson Schools of Nursing, Pharmacy, Health Professions, and Population Health.  Jefferson University Physicians is TJU’s multi-specialty physician practice consisting of the full-time faculty of SKMC.  Thomas Jefferson University partners with its clinical affiliate, Thomas Jefferson University Hospitals.

Article reference: H. Lavu et al., “The HYSLAR trial: A prospective randomized controlled trial of the use of a restrictive fluid regimen with 3% hypertonic saline (HYS) versus lactated ringers (LAR) in patients undergoing pancreaticoduodenectomy,” Annals of Surgery, 2014.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Whipple operatie: Hypertone zoutoplossing met minder vloeistof vermindert ernstige complicaties bij een Whipple operatie bij alvleesklierkanker met 26 procent"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

MDIP = Minimaal invasieve >> Alvleesklierkankerpatienten >> Tweede operatie van eerst >> Divers Microbioom met vier >> Whipple operatie: Hypertone >> Operatie: De Dutch Pancreatic >>