d.d. 4 april 2003: Zoals sommigen wellicht bekend kreeg Cees Renckens afgelopen december de Hector Treub prijs voor zijn 'actieve en strijdbare voorzitterschap' van de antikwakbeweging. Een journalist schreef daar een aardig commentaar op dat ik u niet wil onthouden.

Vriendenprijsje voor Cees Renckens

De Hector Treub Prijs 2002 is afgelopen december toegekend aan Cees Renckens, gynaecoloog te Hoorn. Renckens ontving de prijs vanwege zijn 'actieve en strijdbare voorzitterschap' van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). 

De prijs kwam niet als een verrassing. Net als Renckens was Hector Treub (1856-1920) als gynaecoloog fel gekant tegen kwakzalverij, vooral als hierbij een hoofdrol was weggelegd voor 'geneesheer-kwakzalvers' die hun artsendiploma 'te kwader ure' hadden behaald.

Treub schopte het tijdens zijn arbeidszame leven overigens wel wat verder dan Renckens, die zijn levensvervulling lijkt te hebben gevonden in het hanteren van de VtdK-voorzittershamer. Zo was Treub niet alleen hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam maar ook voorzitter van de KNMG en van de gynaecologenvereniging. Daarnaast schreef hij toonaangevende leerboeken. Iets dat niet kan worden gezegd van Renckens wiens laatste boek ('Kwakzalvers op kaliloog') in hoge stapels ligt opgetast bij De Slegte, uiteraard voor een vriendelijke prijs.

De Hector Treub Prijs maakt ongetwijfeld veel goed, want deze bestaat behalve uit een oorkonde en een kunstwerk van Juriaan van Hall uit een geldbedrag. De prijs wordt iedere twee tot vier jaar toegekend vanwege 'belangrijke maatschappelijke verdienste in de gezondheidszorg, in het bijzonder op het gebied van de verloskunde en gynaecologie'. 

Het is overigens niet de eerste prijs voor Renckens. In 2001 ging hij al aan de haal met 'De BOK van het seizoen', een prijs die de redactie van Medium toekent wanneer kwetsende of domme opmerkingen worden gemaakt over ME/CVS. Renckens dankte de BOK aan een artikel in Psychosomatic Obstetrics and Gynaecology, met als titel: 'Between hysteria and quackery: some reflections on the Dutch epidemic of obstetric pelvic instability' (2000; 21:235-239). In zijn bijdrage deed Renckens bekkeninstabiliteit af als een 'modeziekte', net als postnatale depressie, whiplash, RSI en ME/CVS die hij stuk voor stuk beschouwt als vormen van 'hysterie'.

Behalve de BOK leverde het omstreden artikel ook een pittige reactie op van psycholoog Ellen Goudsmit (PhD), die eveneens werd gehonoreerd door de redactie van het Britse tijdschrift. 'In my view, the article by Renckens should not have been published in a reputable medical journal', schreef Goudsmit. 'As individuals we have freedom of speech but as scientists, we don’t have the freedom to mislead' (2001; 22: 61-63). Een verwijt dat Treub zonder twijfel zou hebben aangesproken…

Noot redactie: naam en adres van journalist die dit schreef en aan ons toestuurde is bij ons bekend.

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Na de prestigieuze BOK-prijs in 2001 voor het toppunt van kwetsende en domme opmerkingen in de media ontving Renckens in december 2002 ook de Hector Treubprijs. Een commentaar hierop geschreven door een journalist"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Cees Renckens, voorzitter >> Overzicht hoe IGZ = Inspectie >> Over inconstistentie en juridicide: >> Nasi Göring en andere pikanterieën: >> Open brief aan bestuur van >> Dr. Baratz en dr. Stephen >> Vereniging tegen Kwakzalverij >> Hoe ziek kan je zijn: Vereniging >> Directie Universitair Medisch >> Officiele reactie van het >>