25 mei 2015: Bron: J Clin Oncol. 2015 May 4. pii: JCO.2014.59.5595. [Epub ahead of print]

Omega-3 vetzuren en de in de placebogroep gebruikte soja olie / tarwe olie verminderen sterk de gewrichtspijnen veroorzaakt door aromaseremmers (arimidex, femara) bij vrouwen met beginnende borstkanker stadium I t/m III. Onderling was er weinig verschil hoewel de omega-3 vetzuren groep net nog wat betere resultaten laat zien. Bij de patiënten uit de omega-3 vetzurengroep verminderden de gewrichtspijnen met 61%, bij de patiënten uit de placebogroep (= soja olie / tarwe olie groep) met 57%. Gemeten al op 12 en 24 weken na de start van de toediening. Na 24 weken waren de verschillen nog groter dan na 12 weken.

Omega-3 vetzuren uit Chia

Foto: Chia zaden bevatten veel omega-3 vetzuren

Waarbij met name de Triglyceride waarden van de patiënten uit de omega-3 vetzurengroep behoorlijk verminderde in 12 en 24 weken terwijl in de placebogroep deze geen verschil gaven te zien. 

Triglyceride waarden waren gestegen (≥150 mg/dL) bij aanvang van de studie bij 38% van de patiënten in de omega-3 vetzurengroep en bij 34% van de patiënten uit de placebogroep, die dus de sojaolie / tarweolie kregen. Triglyceride waren na 12 en 24 weken verminderd tot 22.1 mg/dL in de omega-3 vetzurengroep en was niet veranderd in de placebogroep (P < .01). Tussen de twee groepen werden er geen verschillen gezien in andere gemeten waarden of in de C-reactieve eiwitten waarden.

Conclusie van de onderzoekers is dan ook dat zowel omega-3 vetzuren als soja olie / tarwe olie gewrichtspijnjen sterek verminderen bij aromase gebruik, maar dat er geen significant onderling verschil is.

Het volledige studierapport: Randomized Multicenter Placebo-Controlled Trial of Omega-3 Fatty Acids for the Control of Aromatase Inhibitor-Induced Musculoskeletal Pain: SWOG S0927. is tegen betaling in te zien. 

Hier het abstract van de studie:

Omega-3 Fatty Acids and Soy oil / Corn oil Reduce Aromatase Inhibitor–Related Musculoskeletal Pain in Early Breast Cancer

Randomized Multicenter Placebo-Controlled Trial of Omega-3 Fatty Acids for the Control of Aromatase Inhibitor–Induced Musculoskeletal Pain: SWOG S0927

  1. Carol M. Moinpour

+ Author Affiliations

  1. Dawn L. Hershman, Katherine D. Crew, Danielle Awad, and Heather Greenlee, Columbia University Medical Center, New York, NY; Joseph M. Unger, Danika L. Lew, and Cathee Till, Southwest Oncology Group Statistical Center; Joseph M. Unger, Julie Gralow, Danika L. Lew, Cathee Till, and Carol M. Moinpour, Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, WA; Shaker R. Dakhil, Cancer Center of Kansas, Wichita, KS; Lori M. Minasian, National Cancer Institute, Bethesda, MD; James L. Wade III, Central Illinois Community Clinical Oncology Program/Cancer Care Specialists of Central Illinois, Decatur, IL; and Frank L. Meyskens, University of California at Irvine, Chao Family Comprehensive Cancer Center, Orange, CA.
  1. Corresponding author: Dawn L. Hershman, MD, MS, Columbia University, 161 Fort Washington Ave, 10-1068, New York, NY 10032; e-mail: dlh23@columbia.edu.

Abstract

Purpose Musculoskeletal symptoms are the most common adverse effects of aromatase inhibitors (AIs) and can result in decreased quality of life and discontinuation of therapy. Omega-3 fatty acids (O3-FAs) can be effective in decreasing arthralgia resulting from rheumatologic conditions and reducing serum triglycerides.

Patients and Methods Women with early-stage breast cancer receiving an AI who had a worst joint pain/stiffness score ≥ 5 of 10 using the Brief Pain Inventory–Short Form (BPI-SF) were randomly assigned to receive either O3-FAs 3.3 g or placebo (soybean/corn oil) daily for 24 weeks. Clinically significant change was defined as ≥ 2-point drop from baseline. Patients also completed quality-of-life (Functional Assessment of Cancer Therapy–Endocrine Symptoms) and additional pain/stiffness assessments at baseline and weeks 6, 12, and 24. Serial fasting blood was collected for lipid analysis.

Results Among 262 patients registered, 249 were evaluable, with 122 women in the O3-FA arm and 127 in the placebo arm. Compared with baseline, the mean observed BPI-SF score decreased by 1.74 points at 12 weeks and 2.22 points at 24 weeks with O3-FAs and by 1.49 and 1.81 points, respectively, with placebo. In a linear regression adjusting for the baseline score, osteoarthritis, and taxane use, adjusted 12-week BPI-SF scores did not differ by arm (P = .58). Triglyceride levels decreased in patients receiving O3-FA treatment and remained the same for those receiving placebo (P = .01). No between-group differences were seen for HDL, LDL, or C-reactive protein.

Conclusion We found a substantial (> 50%) and sustained improvement in AI arthralgia for both O3-FAs and placebo but found no meaningful difference between the groups.

Footnotes

  • See accompanying article doi: 10.1200/JCO.2015.61.1004; listen to the podcast by Dr Loprinzi at www.jco.org/podcasts

  • Supported by the Breast Cancer Research Foundation, by the National Cancer Institute (NCI) Division of Cancer Prevention, and by NCI Community Oncology Research Program Research Base Grant No. 1UG1CA189974-01.

  • Authors' disclosures of potential conflicts of interest are found in the article online at www.jco.org. Author contributions are found at the end of this article.

  • Clinical trial information: NCT01385137.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Omega-3 vetzuren en soja / tarwe olie verminderen gewrichtspijnen veroorzaakt door aromaseremmers bij borstkanker stadium I tot III beiden met ca. 60 procent"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Omega-3 vetzuren - visolie >> Visolie vermindert de bijwerkingen >> Visolie aanvullend op chemo >> Visolie zou effectiviteit >> Omega-3 vetzuren en soja / >> Visolie heeft een positief >> Visolie gegeven naast chemo >> Vis eten - 2x per week - verbetert >> Regelmatig verse vis eten >> Visolie bevordert herstel >>