20 juni 2005: Bron: AACR = American Association for Cancer Research

Een studie in Boston Amerika heeft uitgewezen dat wanneer longkanker patiënten werden geopereerd in de zomer de kans op een recidief significant kleiner wordt dan wanneer een longkankerpatiënt geopereerd wordt in de winter of zelfs lente. 456 patiënten met niet-klein-cellige longkanker in stadium I en II, dus nog zonder uitzaaiïngen, namen deel aan deze studie. 40% daarvan waren regelmatige rokers. 9% van deze groep kreeg aanvullend bestraling - radiotherapie, 1% kreeg aanvullend chemo therapie.
De groep longkankerpatiënten die èn in de zomer was geopereerd èn de hoogste inname van vitamine D. hadden, toonden maar liefst 37% langere ziektevrije tijd na de operatie en 42% meer kans op een 5-jaars overleving tegenover de patiënten die in de winter waren geopereerd en een laagste vitamine D. inname hadden. Dit is een zeer opmerkelijk en hoog significant verschil. Voor alle duidelijkheid zonlicht maakt vitamine D. aan. Hier een zo goed als letterlijke vertaling van de resultaten deze studie uitgevoerd in Boston door wetenschappers van de Harvard Universteit.

Resultaten van de analyse van overleving toont een significante relatie met het seizoen waarin de operatie plaatsvond:

Voor de ziektevrije periode na de operatie vonden de onderzoekers dat de longkankerpatiënten die in de winter waren geopereerd een 40% grotere kans hadden om te sterven aan hun kanker dan patiënten die in de zomer waren geopereerd. De 5-jaars overlevingscijfers waren 54% voor patiënten geopereerd in de winter, 56% voor de geopereerde patiënten in de lente en 70% voor patiënten geopereerd in de zomer. Voor de totale overleving betekende het opereren in de winter dat de patiënt 25% meer kans had uiteindelijk te overlijden aan longkanker dan de patiënten die in de zomer waren geopereerd. 5-jaars overlevingscijfers waren: 50 % voor de winter, 57 % voor de lente en 59 % voor patiënten geopereerd in de zomer.

Wanneer de efecten van opereren in een bepaald seizoen werden aangevuld met het effect van aanvullende inname van vitamine D, vonden de onderzoekers het volgende:

Patiënten met de hoogste vitamin D inname en die in de zomer werden geopereerd hadden statistisch significant een betere kans op een langere ziektevrije periode en significant een grotere kans op 5 jaars overleving dan patiënten die in de winter werden geopereerd en de laagste vitamine D. inname hadden - drie keer langere ziektevrije periode en vier keer betere kans op vijf jaars overleving. De 5-jaars ziektevrije periode was voor de zomer operaties en hoge vitamine D. inname 83% tegenover 46% voor de winteroperaraties en lagste vitamine D. inname en de 5-jaars overleving was respectievelijk 72% tegenover 30 %. Dr. Zhou merkt op dat de studie is gedaan in Boston - Amerika en dat de operatie cijfers in andere delen van de wereld kunnen verschillen.

Surgery Season and Vitamin D Intake May Predict Successful Lung Cancer Surgery

April 18, 2005

Time of Presentation:
Monday, April 18, 2005
11:15 a.m. PDT
Abstract: LB-231

Anaheim, Calif. -- Successful outcomes for surgery to treat early stage lung cancer appear to depend on the level of vitamin D present in a patient - a calculation that includes food sources, supplements, as well as the season of the year during which the operation is performed, according to researchers at Harvard School of Public Health and Harvard Medical School.

Their study, presented here at the 96th Annual Meeting of the American Association for Cancer Research, shows that patients with high vitamin D intake who had surgery in months with lots of sun were more than twice as likely to be alive five years after surgery, compared to patients with low vitamin D intake who had wintertime operations.

The mechanism behind the link between vitamin D and surgery outcome is not known, and the study needs to be validated, the researchers say, but they add that a number of other studies have hinted that vitamin D may work to inhibit a variety of different cancers.

“Animal studies have shown that treatment of cancer with vitamin D demonstrates both anti-proliferative and anti-invasive properties, but we don’t know if that is true in humans with cancer,” says the lead investigator, Wei Zhou, Ph.D., a research scientist at the Harvard School of Public Health. “So the best way we can make some sort of association is to look at differences in what happens after treatment of cancer between patients who use high levels of vitamin D through their diet and supplements, as well as through sunlight exposure, compared to patients who do not.

“This study in no way suggests that people should try to time their cancer surgeries for a particular season - that would obviously be impossible,” Zhou adds. “But, if validated, it may mean that increasing a patient’s use of vitamin D before such surgery could offer a survival benefit.”

The research team, led by Prof. David Christiani, M.D., of Harvard University, included investigators from Massachusetts General Hospital, Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, looked at the disease free survival (DFS) and overall survival (OS) in 456 patients with early stage non-small cell lung cancer. A variety of different lung tumor types were included in the mix of patients, of whom 40 percent were current smokers. Only 9 percent of patients received radiation treatment following surgery, and 1 percent received chemotherapy. The researchers derived two separate calculations - outcome based on intake of vitamin D from food and supplements (using diet questionnaire information from 321 patients), and outcome based on the season in which the surgery was performed, which was viewed as a surrogate marker for intake of vitamin D from sunlight. Results from the analysis of survival as it relates to season of surgery showed: For disease free survival, the researchers found that patients who had operations in winter were about 40 percent more likely to die from their cancer, than patients who had surgery in summer. Five year disease-free survival rates were 54 percent, 56 percent, and 70 percent, respectively, for patients who had surgery in winter, spring/fall, and summer. For overall survival, patients who had surgery in the winter were about 25 percent more likely to die than those who were operated in summer. Five-year overall survival rates were 50 percent, 57 percent, and 59 percent for patients who had surgery in winter, spring/fall, and summer. When the joint effects of surgery season and vitamin D intake were considered, the researchers found: Patients with the highest vitamin D intake who had surgery in the summer had statistically significantly better outcomes - a three-fold better disease-free survival and a four-fold better overall survival - than patients who had surgery during winter with the lowest vitamin D intake. The five-year disease-free survival was 83 percent versus 46 percent, respectively, and the five-year overall survival rate was 72 percent compared to 30 percent, respectively. Zhou points out that the study was conducted on patients who had surgery in Boston, and so the calculation of surgery season may differ in other locations.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Opereren van longkanker patiënten in de zomer geeft significant betere resultaten, minder recidieven, dan opereren in de winter of voorjaar. Vitamine D. lijkt hierin een grote rol te spelen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Alternatieve therapieën bij >> Algemene artikelen over complementaire >> Ayurvedische kruiden en middelen >> Voorlichtingsfilmpjes over >> Agaricus Blazei Murill een >> Aids - HIV en effect van voeding >> Aldara zalf - Imiquimod, een >> Aloe Vera naast chemo bij >> AMAS test - Anti Maligne Antibody >> Antioxidanten, voeding en >>