1 maart 2015:Bron: de Volkskrant:

De Volkskrant schrijft dat er in zowel Groningen als Delft een nieuw protonencentrum gebouwd gaat worden die vanaf 2017 operabel moeten zijn. Ondanks dat minister Schippers slechts toestemming heeft gegeven voor slechts 1 centrum.

Maar lees het artikel maar: 

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederland-krijgt-twee-centra-voor-behandeling-kanker-met-protonen~a3873487/

En dit schrijft prof. dr. Kaanders mij, dus niet meer naar hemn en zijn collega bellen:

In uw berichtgeving over protonentherapie vermeldt u steeds mijn naam als contact- en informatie-persoon. Mensen zijn daardoor in de veronderstelling dat ze bij mij terecht kunnen voor informatie en dat ik een verwijzing naar een protonencentrum voor ze kan regelen. Ik krijg daarom veel verzoeken via telefoon en e-mail. Helaas moet ik deze mensen steeds weer teleurstellen omdat ik geen verwijsmogelijkheden heb en bovendien juist kritisch sta tegenover protonentherapie (zie o.a. bericht Trouw 28 feb).
Ik wil u daarom dringend verzoeken mijn naam en contactgegevens van uw site te verwijderen.
Hetzelfde geldt overigens voor mijn collega, prof. Terhaard.
Hartelijke groet,
Prof. Dr. J.H.A.M. Kaanders

Dr. C.H.J. Terhaard, radiotherapeut, afdeling Radiotherapie, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Postbus 85500, 3508 GA
Utrecht, tel.: 088 755 55 55, e-mailadres: c.h.j.terhaard@umcutrecht.nl,

Prof. dr. J.H.A.M. Kaanders, radiotherapeut, afdeling Radio-therapie, Huispost 874, route 874, Universitair Medisch Centrum St Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen, tel.: 024 361 45 05,
e-mailadres: j.kaanders@rther.umcn.nl

7 maart 2014: Twee ziekenhuizen. UMC - Groningen en samenwerkingsverband van Erasmus Medisch Centrum - Rotterdam, TU Delft en LUMC - Leiden, hadden officieel al toestemming gekregen van minister Schippers om protonen bestraling te gaan toepassen. Aanvragen van Maastricht en Amsterdam zijn inmiddels ook goedgekeurd.

1 augustus 2013: bron: ANP

Protonentherapie komt ook in Nederland beschikbaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft de academische ziekenhuizen van Groningen, Amsterdam, Leiden en Maastricht een vergunning voor het behandelen van kankerpatiënten met protonentherapie. Tot nu toe werden kankerpatiënten die voor protonentherapie in aanmerking kwamen doorgestuurd naar Duitsland. Dit werd dan wel altijd vergoed als dit gebeurde op een verwijzing door Nederlanse oncoloog. Vooral kinderen en jong volwassenen worden doorverwezen. In Amsterdam gaan de academische ziekenhuizen samen (AvL, VUmc en AMC) hiervoor een eigen protonencentrum bouwen. Dit centrum zou in 2017 gereed moeten zijn. De Gezondheidsraad verwacht dat minimaal 9000 kankerpatienten per jaar hiervoor in aanmerking komen

Protonentherapie is een voor de patiënt minder belastende vorm van bestralen, maar zie in gerelateerde artikelen wat protonen bestraling precies is en welke resultaten ermee zijn geboekt.

13 december 2008: Bron: de Volkskrant

Vandaag staat er een groot artikel over de nieuwste bestralingsmachines met protonen in de Volkskrant. Er zouden 3 centra in 2009 en 2010 beschikbaar komen voor kankerpatienten in Nederland. Overigens is deze techniek al wel beschikbaar voor kankerpatienten in Zwitserland in het Paul Scheffer Instituut in Villingen. Protonenbestraling is een bestralingstechniek die gezond weefsel zo goed als ongemoeid laat maar tumorweefsel tot op een diepte van wel 30 cm. kan vernietigen zonder de bijbehorende bijwerkingen van de klassieke bestraling omdat protonen zeer nauwkeurig kunnen worden gericht. Het nieuwe artikel staat nog niet op internet dus kan nog geen deeplink daarnaar maken maar hier is wel een zeer uitgebreid wetenschappelijk artikel over deze protonentechniekte lezen in het Nederlands en uiteraard op de website van het Paul Scheffers Instituut.  Bovendien werkt CVZ samen met de Gezondheidsraad aan criteria voor vergoeding van deze techniek. Ze hopen januari 2009 deze criteria klaar te hebben. Dus wie nu nog naar Zwitserland wilt heeft grote kans dat dit vergoed wordt. En hier enkele citaten uit het artikel van vandaag, bijlage kennis blz. 3. Kop: Vriendelijke meedogenloze protonen, Medische centra in Nederland werken aan effectievere tumorbehandeling: .

"Met protonen zijn de bijwerkingen te reduceren. Protonen zijn positief geladen. Ze zijn bovendien zwaar. De protoneninteractie met lichaamsweefsel is groter waardoor afremming en energie afgifte effectiever zijn. Naarmate protonen verder het lichaam inkomen worden ze meer afgeremd.  Op een gegeven ogenblik komen ze stil te staan, waarbij ze het grootste deel van hun energie afgeven. Protonen hebben een grote massa, ze zullen in het lichaam rechtdoor gaan en maar weinig afbuigen. De mikprecisie is dan ook veel groter dan die van conventionele bestraling. De doordringdiepte is goed te berekenen en in te stellen, op een paar tiende millimeter nauwkeurig tot een diepte van van meer dan 30 cm. zegt Schippers. Gezond weefsel achter dit mikpunt wordt niet geraakt en blijft intact. Vanwege die groterer precisie komen ook kinderen, die gevoeliger weefsel hebben, eerder in aanmerking voor bestraling met protonen."

"Met protonentherapie is het mogelijk precieser een hoge dosis op de tumor te richten, terwijl meer omringend weefsel wordt ontzien", zegt Schippers. "De eigenlijke protonenbestraling duurt 2 tot 5 minuten, afhankelijk van de grootte van de tumor. De voorbereidingen duren een kwartier tot een halfuurtje." In de jaren negentig heeft Schippers met radiobiologen en artsen op het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) van de Groningse universiteit onderzoek gedaan naar de radiobiologische schade die ontstaat in weefsel. Zo is op het KVI in kaart gebracht hoeveel protonenstraling orgaanweefsel kan verdragen. Voor elk orgaan is dit anders."

"Het overkoepelende College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil een verbreding van het indicatiegebied vanwege de patient- en zorgvoordelen van deze "vernieuwende techniek". In overleg met de Gezondheidsraad worden criteria opgesteld waarin de voordlen van de techniek zijn verdisconterd. Ze komen in janauri 2009 beschikbaar, verzekert CVZ."

Doorbraak in bestralingstechniek kankerpatiënten

ANP
gepubliceerd op 05 april 2008 12:36, bijgewerkt op 12:36

RIJSWIJK - Drie grote Nederlandse ziekenhuizen zeggen een doorbraak te hebben bereikt in de strijd tegen kanker. Ze werken aan een nieuwe bestralingstechniek waarbij gezond lichaamsweefsel beter blijft gespaard en de bijwerkingen veel geringer zijn. Een woordvoerder van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam heeft zaterdag een bericht hierover in Het Parool bevestigd.

Volgens Marcel Verheij, hoofd van de afdeling radiotherapie in het NKI-AVL, kunnen tot 8000 van de bijna 45.000 kankerpatiënten die in Nederland worden bestraald, profiteren van de nieuwe vinding.

Bij de nieuwe techniek worden patiënten met protonen bestraald. Voordeel is dat de straling vrijwel uitsluitend in de tumoren haar vernietigende werk doet en niet daarbuiten. Ook geeft de nieuwe bestralingsmethode minder bijwerkingen.

De verwachting is dat de eerste patiënten met de nieuwe techniek in 2010 of 2011 kunnen worden behandeld.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Protonen bestralingsmachines die op basis van protonen veel gerichter en met veel minder bijwerkingen tumorweefsel doden in 2 tot 5 minuten komen nu ook in Nederland beschikbaar voor kankerpatienten."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Protonenbestraling van patienten >> Protonenbestraling voor patienten >> Protonenbestraling na operatie >> Protonencentra Delft en Groningen >> Protonenbestraling naast chemo >> Protonenbestraling voor neus- >> Protonenbestraling wordt in >> Protonenbestraling blijkt >> Protonenbestraling bij recidief >> Protonen bestraling is significant >>