11 februari 2013: nu vlees en dan vooral paardenvlees nog al in het nieuws is deze studie maar eens naar voren gehaald. Vlees eten is gewoon niet echt goed voor je gezondheid, althans niet biologisch vlees (teveel hormonen en antibiotica enz.) en dan maakt het ook nog uit hoe je het klaarmaakt. Zie onderstaande publicatie uit 2011

30 december 2011: Bron: The American Journal of Clinical Nutrition

Het teveel eten van rood vlees en bewerkt vlees blijkt niet goed voor de gezondheid. Dit weet bijna iedereen mag worden  veronderstelt. Een groot nieuw Amerikaans bevolkingsonderzoek toont nu aan dat wie teveel rood vlees eet van bv. de barbeque of de grill daarmee het risico vergroot op het krijgen van nierkanker. 9 jaar lang werden bijna 500.000 mensen van 50 jaar of ouder gevolgd en gevraagd naar hun eetgewoonten. Daaruit kwam o.a. naar voren dat wie het meest rood vlees at, klaargemaakt op de barbeque of grill het grootste risico had op het ontwikkelen van nierkanker in vergelijking met mensen die rood vlees aten dat bv. werd gekookt of in de magnetron werd klaargemaakt. Een vergelijking met mensen die geen vlees aten wordt niet gemeld in deze studie. Het verschil is dus alleen voor mensen die allemaal vlees aten maar het vlees op een bepaalde manier bereiden. Hier het abstract van de studie en klik hier voor artikel in Medscape over deze studie

Red Meat Consumption Linked With Risk for Kidney Cancer

Large prospective investigation of meat intake, related mutagens, and risk of renal cell carcinoma1,2,3,4

  1. Carrie R Daniel,
  2. Amanda J Cross,
  3. Barry I Graubard,
  4. Yikyung Park,
  5. Mary H Ward,
  6. Nathaniel Rothman,
  7. Albert R Hollenbeck,
  8. Wong-Ho Chow, and
  9. Rashmi Sinha

+ Author Affiliations

  1. 1From the Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, NIH, Department of Health and Human Services, Rockville, MD (CRD, AJC, BIG, YP, MHW, NR, W-HC, and RS), and AARP, Washington DC (ARH).

+ Author Notes

  • 2 The views expressed herein are solely those of the authors and do not necessarily reflect those of the FCDC or FDOH.

  • 3 Supported by the Intramural Research Program of the National Cancer Institute, NIH.

  • 4 Address correspondence and reprint requests to CR Daniel, 6120 Executive Boulevard, Suite 320, Rockville, MD, 20852-7232. E-mail: carrie.daniel@nih.hhs.gov.

Abstract

Background: The evidence for meat intake and renal cell carcinoma (RCC) risk is inconsistent. Mutagens related to meat cooking and processing, and variation by RCC subtype may be important to consider.

Objective: In a large US cohort, we prospectively investigated intake of meat and meat-related compounds in relation to risk of RCC, as well as clear cell and papillary RCC histologic subtypes.

Design: Study participants (492,186) completed a detailed dietary assessment linked to a database of heme iron, heterocyclic amines (HCA), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), nitrate, and nitrite concentrations in cooked and processed meats. Over 9 (mean) y of follow-up, we identified 1814 cases of RCC (498 clear cell and 115 papillary adenocarcinomas). HRs and 95% CIs were estimated within quintiles by using multivariable Cox proportional hazards regression.

Results: Red meat intake [62.7 g (quintile 5) compared with 9.8 g (quintile 1) per 1000 kcal (median)] was associated with a tendency toward an increased risk of RCC [HR: 1.19; 95% CI: 1.01, 1.40; P-trend = 0.06] and a 2-fold increased risk of papillary RCC [P-trend = 0.002]. Intakes of benzo(a)pyrene (BaP), a marker of PAHs, and 2-amino-1-methyl-6-phenyl-imidazo[4,5-b]pyridine (PhIP), an HCA, were associated with a significant 20–30% elevated risk of RCC and a 2-fold increased risk of papillary RCC. No associations were observed for the clear cell subtype.

Conclusions: Red meat intake may increase the risk of RCC through mechanisms related to the cooking compounds BaP and PhIP. Our findings for RCC appeared to be driven by strong associations with the rarer papillary histologic variant. This study is registered at clinicaltrials.gov as NCT00340015.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Vlees en bewerkt vlees, hoe >> Moerman revisited: hoogmoed >> Elke dag rood vlees geeft >> WHO plaatst eten van bewerkt >> Rood vlees eten vergroot aanzienlijk >> Meisjes die in hun adolescentietijd >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees wel degelijk risico >> Vlees en vleesproducten zijn >>