Zie ook literatuurlijst preventie en literatuurlijst niet-toxische middelen en behandelingen specifiek bij alvleesklierkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.

Zie ook in gerelateerde artikelen

29 april 2020: Bron: Journal Metallomics Met dan aan Peter die me hier op attent maakte. 

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van metaal, zink en koper met name, in urinemonsters een nauwkeurige indicator / voorspeller is van ductaal adenocarcinoom van de alvleesklier (PDAC), een van de dodelijkste vormen van kanker wanneer het eenmaal is uitgezaaid.

Deze ontdekking zou mogelijk een nieuwe en volledig niet-invasieve test voor alvleesklierkanker kunnen opleveren. 

Er zijn momenteel geen goede voorspellende testen voor een vroege ontdekking van alvleesklierkanker beschikbaar en aangezien de symptomen van alvleesklierkanker meestal niet-specifiek zijn en vaak later pas ontdekt, is alvleesklierkanker van het type ductaal adenocarcinoom vaak al snel onbehandelbaar. Alvleesklierkanker wordt meestal pas in een laat stadium gediagnosticeerd wanneer de kanker al lokaal gevorderd is of de tumoren zijn al uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, zoals galwegen en lever meestal. 

De onderzoekers namen voor hun onderzoek als uitgangspunt dat kanker leidt tot veranderingen in biochemische reacties in het lichaam. Deze veranderingen kunnen, indien meetbaar, goede voorspellers zijn voor het ontdekken van beginnende kwaadaardige tumoren.
Het onderzoeksteam ontdekte dat patiënten met alvleesklierkanker beduidend lagere waarden van calcium en magnesium in de urine hadden, en meer koper en zink in vergelijking met gezonde mensen die als controlegroep dienden.
Een gecombineerde analyse van deze essentiële metalen bleek een nauwkeurige indicator te zijn van biochemische veranderingen gerelateerd aan een ductaal adenocarcinoom van de alvleesklier (PDAC). Zij ontdekten ook dat de urine van alvleesklierkankerpatiënten hogere waarden van een bepaald isotoop van zink heeft in vergelijking met gezonde mensen.

De onderzoekers zeggen dat de volgende stap zal zijn om de waarden van metalen in een groter aantal urinemonsters en in prediagnostische urinemonsters te bestuderen, om te zien of veranderingen in die waarden kunnen worden gedetecteerd voordat de symptomen van kanker worden waargenomen. Als de resultaten nog steeds veelbelovend zijn, worden de metalen biomarkers getest in een klinische studie.

Het studierapport: Urine metallomics signature as an indicator of pancreatic cancer is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:

Urine metallomics signature as an indicator of pancreatic cancer

Abstract

Pancreatic ductal adenocarcinoma (PDAC) is one of the deadliest types of cancer. Its high mortality rate is attributed largely to the difficulty of early diagnosis. Analysis of urine is an excellent non-invasive approach to trace changes in biochemical reactions due to cancer development. Here we show remarkable differences in concentration of several essential metals: significantly lower levels of urinary calcium and magnesium and increased levels of copper and zinc in PDAC when compared to healthy controls, and demonstrate that a combined analysis of these essential metals are accurate indicators (sensitivity = 99.5%) for metal dyshomeostasis in PDAC. In addition, natural stable zinc isotope composition (δ66/64Zn) in urine reveals the preferential excretion of isotopically light zinc in PDAC (δ66/64Znmedian = −0.15‰) compared to healthy controls (δ66/64Znmedian = +0.02‰), likely supporting the dysregulation of metalloproteins. These findings demonstrate for the first time that metallomics is a promising approach for discovery of biomarkers for detection of patients with PDAC, completely non-invasively, using urine samples.

Graphical abstract: Urine metallomics signature as an indicator of pancreatic cancer

Plaats een reactie ...

Reageer op "Urinetest meet lagere waarden van calcium en magnesium en verhoogde waarden van koper en zink bij alvleesklierkankerpatienten in vergelijking met gezonde mensen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Bloedtest gebaseerd op een >> Urinetest meet lagere waarden >> Een jaarlijks screeningprogramma >> Biliscreen, een speciale app >> Diagnose: Sterk verhoogde >> Diagnose van alvleesklierkanker, >>