12 maart 2018: Bron: BRAIN-studie.nl

Een zogeheten RED-dieet van 5 weken geneest 6 van de 10 kinderen van ADHD zo stellen Nederlandse onderzoekers.

Het is al langer bekend en bewezen dat voeding en een dieet kinderen met ADHD van hun medicijnen af kan helpen en de ritalin voor ADHD niet meer hoeft te worden gebruikt. Nederlandse onderzoekers onder leiding van Lidy Pelssner publiceerden in 2011 hun onderzoek in The Lancet, waarbij werd vastgesteld dat  6 van de 10 kinderen hun ADHD kwijtraakten en geen ritalin meer hoefden te gebruiken door het zogeheten RED-dieet.

Uit de conclusie van die studie: In the challenge phase, after challenges with either high-IgG or low-IgG foods, relapse of ADHD symptoms occurred in 19 of 30 (63%) children, independent of the IgG blood levels. There were no harms or adverse events reported in both phases.

Dezelfde Nederlandse onderzoekers hebben geld en toestemming gekregen om te onderzoeken (zie de BRAIN-studie - BRAIN staat voor “Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition”.)

welke kinderen precies gevoelig zouden zijn voor dit RED-dieet. Daarvoor hebben ze 100 rechtshandige jongetjes nodig met ADHD. Maar kunnen de studie niet vol krijgen. Aanmelden kan hier.

BRAIN-studie

BRAIN-studieBron: BRAIN-studie.nl

ADHD-gedrag kan sterk verminderen wanneer gedurende vijf weken een zogenaamd ‘fewfoods-dieet’ (RED-dieet) gevolgd wordt. Hoe kan dat? Wat gebeurt er in de darm en in de hersenen wanneer kinderen dit dieet volgen? Dat gaan wij onderzoeken tijdens de BRAIN-studie.

U kunt uw kind nu aanmelden voor de BRAIN-studie

Meer onderzoek naar het effect van voeding op ADHD is dus belangrijk en kan leiden tot nieuwe en makkelijkere behandelmethodes van ADHD bij kinderen. Daarom start de Wageningen Universiteit de BRAIN-studie. BRAIN staat voor “Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition”.

Tijdens de BRAIN-studie volgen alle kinderen het fewfoods-dieet. Wij gaan onderzoeken hoe de deelnemende kinderen daarop reageren. We kijken niet alleen naar het gedrag van het kind, maar ook naar wat er gebeurt in de darmen, in de hersenen,  in het bloed en in de urine. Er worden hersenscans gemaakt er wordt bloed geprikt, en ouders moeten zo nu en dan een beetje urine en ontlasting van hun kind verzamelen. Op deze manier komen we zoveel mogelijk te weten over hoe het fewfoods-dieet werkt. Meer informatie over de BRAIN-studie vindt u hier.

Uit het studieprotocol:

Normaal dieet

Het onderzoek start na de screening. Eerst blijft uw kind 2 weken zijn normale eetpatroon volgen. In deze periode houdt u gedurende 10 dagen een dagboek bij en uw kind houdt gedurende één week een ontlastingsdagboek bij. Er verandert nog niets aan het dieet van uw kind, hij blijft gewoon hetzelfde eten als altijd. Dat is belangrijk voor dit onderzoek. Daarna vindt de 1e meetdag plaats. Na de eerste meetdag zal uw kind starten met het fewfoods-dieet.

Het fewfoods-dieet

Het fewfoods-dieet duurt 5 weken, voorafgegaan door een overgangsweek. Tijdens de overgangsweek wordt de voeding alvast een klein beetje aangepast, zodat uw kind kan wennen aan een ander voedingspatroon. Daarna start uw kind met het fewfoods-dieet. Tijdens het dieet wordt het gedrag van uw kind nauwgezet gevolgd. Deskundige en intensieve begeleiding is heel belangrijk, want het dieet wordt voor ieder kind apart aangepast. De dieetspecialist zal daarom regelmatig telefonisch contact met u hebben om het dieet en het gedrag van uw kind te bespreken.>>>>>>lees verder

Ook daarom doet een moeder van een van de kinderen die geholpen is door het RED-dieet een oproep in het Algemeen Dagblad om kinderen aan te melden voor de BRAIN-studie.

Een soms onhandelbaar jongetje van 7 jaar met ADHD dat verandert in een lief en rustig knaapje, louter door een aangepast dieet. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar voor dit Eindhovense gezin is het de realiteit. ,,anderhalve week na het starten van het dieet konden wij stoppen met de Ritalin. Ik ga de laatste pillen, nu we bijna een jaar verder zijn, binnenkort ritueel verbranden", zegt de moeder die haar verhaal anoniem wil doen om de privacy van hun zoontje te beschermen.

In Wageningen staan Dr Saartje Hontelez en Dr Juri Matualatupauw klaar om wetenschappelijk onderzoek te doen onder honderd jongetjes met ADHD die het zogenaamde fewfoods-dieet volgen, ook wel het RED-dieet genaamd.>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Voeding - Red-dieet zorgt binnen 5 weken ervoor dat 6 van de 10 kinderen van hun ADHD afkomen en geen medicijnen meer nodig hebben. BRAIN-studie zoekt nog kinderen voor deelname aan studie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>