d.d. 10 maart 2004: Noot redactie: Na het lezen van onderstaand artikel en bijkomende informatie zou er behoefte kunnen bestaan aan een goed advies over welke voedingsupplementen nodig zijn individueel en in welke hoeveelheid deze te nemen. Voor adressen van goed gekwalificeerde orthomoleculaire artsen en natuurartsen voor adviezen over voedingsupplementen staan op pagina nuttige adressen. Wij hebben geen enkele binding met welke arts of organisatie dan ook en op alles hier geschreven is onze disclaimer van toepassing. We plaatsen dit artikel ook integraal met toestemming van ODE, niet omdat het onze mening is maar het ons interessant en informatief genoeg leek om dit artikel en bijkomende informatie hier te plaatsen. Alle verantwoordelijkheid voor waarheidsgehalte en meningen en conclusies ligt bij de auteurs. 

Wat is er met ons voedsel gebeurd?


De chemici R.A. McCance en E.M. Widowson werden in 1940 door het Medical Research Council gevraagd om een publicatie te maken met de titel ‘Chemical Composition of Food’. Later werden deze auteurs ook door het Ministry of Agriculture and Fisheries en de Royal Society of Chemistry gevraagd om deze exercitie te herhalen. In 1991 kregen zij de opdracht om hun nieuwe resultaten te vergelijken met die uit 1940. Deze resultaten leveren een somber beeld op van de sterk afnemende voedingswaarde van groente, fruit en zelfs vlees gedurende de afgelopen vijftig jaar. 

Uiteraard zijn de analytische methoden in die tijd veranderd. De analyses van toen namen meer tijd in beslag, maar ze waren volgens de auteurs niet minder nauwkeurig dan de moderne, geautomatiseerde analysemethoden. 

De onderzoekers analyseerden 28 rauwe groenten en 44 gekookte groenten, 17 soorten fruit en tien soorten vlees, gevogelte en wild. In de volgende tabel geven we een aantal voorbeelden van de meest extreme reducties in mineraalgehalte (gemeten als mg per 100 gram).

Voedingsmiddel                                                                    Verlies
Wortelen                                                75 procent minder magnesium, 48 procent minder calcium

Broccoli (gekookt)                                 46 procent minder ijzer en 75 procent minder koper

Bosui                                                      74 procent minder calcium

Spinazie (gekookt)                                  60 procent minder ijzer en 96 procent minder koper

Koolraap                                                 71 procent minder ijzer

Waterkers                                                93 procent minder koper

Aardappels                                              30 procent minder magnesium, 35 procent minder calcium, 

                                                                45 procent minder ijzer en 47 procent minder koper

Alle soorten vlees                                   41 procent minder calcium en 54 procent minder ijzer

Alle soorten fruit                                     27 procent minder zink

Appels en sinaasappels                           67 procent minder ijzer

De auteurs onderstrepen, dat je in 1991 tien tomaten had moeten eten om dezelfde hoeveelheid koper binnen te krijgen als uit één tomaat in 1940, of drie sinaasappels om dezelfde hoeveelheid ijzer binnen te krijgen als vijftig jaar daarvoor. 

Nog verontrustender is, dat het bemesten van de grond met slechts enkele mineralen (natrium, fosfor en kalium) de verhouding, waarin de mineralen van nature in ons voedsel voorkomen, drastisch heeft veranderd. Zo was de fosfor-calcium verhouding in 1940 twee op een. Nu is die verhouding een op een, hetgeen betekent, dat de hoeveelheid fosfor in veel voedingsmiddelen is toegenomen. Zo bevat koolraap bijvoorbeeld 110 procent van het fosfor, dat deze groente vroeger bevatte. Voor onze fysiologie is de juiste verhouding van bepaalde voedingsstoffen van kritiek belang (bijvoorbeeld tussen calcium en fosfor of calcium en magnesium). De veranderde verhoudingen zouden dus nogal verstrekkende gevolgen voor de chemie van ons lichaam kunnen hebben.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Alcohol tast de darmbiotica >> Algemeen: Aangepast voedingspatroon >> Algemeen: Wat is er met ons >> Bloedverdunners die vitamine >> Caffeine: mensen met een dieet >> Darmflora: Alzheimerpatiënten >> Darmflora beinvloed door voeding >> Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken >> Dierlijke vetten, roken en >> Een nieuw drinkvoedingsproduct, >>