22 maart 2016: Bron: PNAS: Marco Springmann, doi: 10.1073/pnas.1523119113

Minder vlees en meer fruit en groenten, dus meer een vegetarisch dieet met veel minder vlees, kan grote invloed hebben op het klimaat en daarmee indirect wereldwijd miljoenen levens redden. Ook zouden de kosten van de gezondheidszorg kunnen dalen met honderden miljarden euro's per jaar,  blijkt uit een groot onderzoek van onderzoekers van de universiteit van Oxford en is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Ongebalanceerde diëten zorgen voor de grootste gezondheidslast ter wereld. Onze voedselketen veroorzaakt ook meer dan een kwart van de uitstoot van broeikasgassen", zegt hoofdonderzoeker Marco Springmann. "Wat we eten heeft grote invloed op onze eigen gezondheid en het wereldwijde milieu."

klimaatveranderings grafiek

Met de huidige richtlijnen voor eten en drinken zouden de broeikasgassen in 2050 met 29 procent kunnen dalen. Bij een vegetarisch dieet zou dit 63 procent kunnen dalen en bij een veganistisch dieet 70 procent.

De onderzoekers bekeken de effecten van vier verschillende eetgewoonten in de laatste 50 jaar. Door mensen aan een vegetarisch dieet te houden zouden jaarlijks zo’n acht miljoen mensen minder komen te overlijden vanaf 2050. Bij het volgen van de huidige richtlijnen voor voedselinname zouden jaarlijks ongeveer vijf miljoen mensen minder overlijden.

Ook zou er jaarlijks tot 900 miljard euro bespaard worden op de gezondheidszorg

"We verwachten niet dat iedereen zijn of haar eetpatroon aanpast", maar klimaatverandering aanpakken door middel van onze voedselconsumptie vraagt meer dan alleen technologische ontwikkelingen. Een gezonder en duurzamer dieet zorgt voor een grote stap in de juiste richting."aldus Marco Springmann.

Het volledige studierapport: 

Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change

kunt u gratis inzien.

Hier het abstract van de studie:

health and climate change benefits will both be greater the lower the fraction of animal-sourced foods in our diets

Marco Springmann, doi: 10.1073/pnas.1523119113

Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change

  1. Peter Scarborougha,b
  1. Edited by David Tilman, University of Minnesota, St. Paul, MN, and approved February 9, 2016 (received for review November 22, 2015)

Significance

The food system is responsible for more than a quarter of all greenhouse gas emissions while unhealthy diets and high body weight are among the greatest contributors to premature mortality. Our study provides a comparative analysis of the health and climate change benefits of global dietary changes for all major world regions. We project that health and climate change benefits will both be greater the lower the fraction of animal-sourced foods in our diets. Three quarters of all benefits occur in developing countries although the per capita impacts of dietary change would be greatest in developed countries. The monetized value of health improvements could be comparable with, and possibly larger than, the environmental benefits of the avoided damages from climate change.

Abstract

What we eat greatly influences our personal health and the environment we all share. Recent analyses have highlighted the likely dual health and environmental benefits of reducing the fraction of animal-sourced foods in our diets. Here, we couple for the first time, to our knowledge, a region-specific global health model based on dietary and weight-related risk factors with emissions accounting and economic valuation modules to quantify the linked health and environmental consequences of dietary changes. We find that the impacts of dietary changes toward less meat and more plant-based diets vary greatly among regions. The largest absolute environmental and health benefits result from diet shifts in developing countries whereas Western high-income and middle-income countries gain most in per capita terms. Transitioning toward more plant-based diets that are in line with standard dietary guidelines could reduce global mortality by 6–10% and food-related greenhouse gas emissions by 29–70% compared with a reference scenario in 2050. We find that the monetized value of the improvements in health would be comparable with, or exceed, the value of the environmental benefits although the exact valuation method used considerably affects the estimated amounts. Overall, we estimate the economic benefits of improving diets to be 1–31 trillion US dollars, which is equivalent to 0.4–13% of global gross domestic product (GDP) in 2050. However, significant changes in the global food system would be necessary for regional diets to match the dietary patterns studied here.

Footnotes

  • Author contributions: M.S., H.C.J.G., M.R., and P.S. designed research; M.S. performed research; M.S., H.C.J.G., M.R., and P.S. analyzed data; and M.S. and H.C.J.G. wrote the paper.

  • The authors declare no conflict of interest.

  • This article is a PNAS Direct Submission.

  • Data deposition: The region-specific results of the health, environmental, and economic valuation analyses have been deposited in the Oxford University Research Archive (ORA), ora.ox.ac.uk/ (doi: 10.5287/bodleian:XObxm2ebO).

  • This article contains supporting information online at www.pnas.org/lookup/suppl/doi:10.1073/pnas.1523119113/-/DCSupplemental.

Freely available online through the PNAS open access option.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden"


Gerelateerde artikelen