Aan dit artikel is enkele uren gewerkt. Opzoeken, vertalen, plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen dan kan dat via een al of niet anonieme donatie. Elk bedrag is welkom hoe klein ook. Klik hier als u ons wilt helpen kanker-actueel online te houden Wij zijn een ANBI organisatie en dus is uw donatie aftrekbaar voor de belasting.

8 september 2015: Zie ook dit artikel: 

zalf-met-tumeric-curcuma-en-sandelhoutolie-voorkomt-veel-beter-75-procent-minder-dermatitis-huidschade-door-bestraling-bij-patienten-met-hoofd-halstumoren-in-vergelijking-met-babyolie-copy-1

14 mei 2012: Bron: Medscape - ESTRO

Alleen bestralen - radiotherapie is wellicht net zo effectief als chemo of ingrjipende operatieve ingrepen in de behandeling van keelkanker van patiënten die weinig of niet roken en hun kanker is gerelateerd aan het humaan papillomavirus (HPV). Dit zeggen onderzoekers op het jaarlijkse congres van ESTRO ( Europese Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie) naar aanleiding van de resultaten uit een nadere analyse van een Deense studie onder 181 patiënten.met in de lymfklieren uitgezaaide keelkanker.

De onderzoekers stellen dat een matig intensieve bestraling een veilige en vermoedelijk morbiditeit besparende behandelingsstrategie (ernstige belastende verminkingen) kan zijn. Zij zeggen er wel bij dat hun studie niet gerandomiseerd is uitgevoerd. Maar zeggen de onderzoekers: we laten wel zien dat we echt heel veel van deze patiënten met radiotherapie alleen in deze selecte groep van niet rokers of lichte rokers en HPV positief kunnen genezen..

De onderzoekers analyseerden de medische dossiers van 181 patiënten uit de Deense Head and Neck Cancer Group (DAHANCA) database die gevorderde in o.a. de lymfklieren uitgezaaide keelkanker hadden, (stadium III en IV). Een relatie met roken werd gecategoriseerd als groter of kleiner dan 10 pakjes jaren (1 pakjes jaar staat voor 20 sigaretten per dag gedurende 1 jaar). Eerdere behandelingen werden gerelateerd aan  HPV geassocieerde p16 expressie (positief of negatief). P16 expressie is een opvallend kenmerk van deze tumoren, en deze "immunohistochemische marker" wordt nu beschouwd als een betrouwbare marker voor wel of niet te zijn gerelateerd aan het HPV virus in tumoren," zegt Dr Lassen, hoofdonderzoekster.

Radiotherapie - bestrlaing werd uitgevoerd in een zogeheten matig gefractioneerde dosis (66 tot 68 Gy in 33 tot 34 fracties in 6 fracties per week) plus nimorazole een standaard infectie bestrijdend middel .

De onderzoekers vonden dat 57% van de tumoren p16 positief waren. En ontdekten dat patiënten met p16 positieve tumoren significant betere loco regionale tumor controle hadden dan patiënten met p16 negatieve tumoren, 81% vs 48%, met een 5 jaars ziektevrije overleving van 90% vs 56%, en met een totale overleving van 77% vs 38% respectievelijk.
Wanneer deze gegevens werden gecombineerd met de gegevens van de historie van roken, lichte rokers of niet rokers die ook HPV positief  waren bleek het significante voordeel in termen van alle 3 de uitkomsten uit de univariabele analyse (alleen bij deze kleine groep) te verdwijnen in een multivariable berekening (analyse bij alle deelnemers). In deze kleine studie betekent dit dat het effect van de p16 positief zo sterk is dat wanneer je dat in de multivariabele analyse met roken verwerkt, het roken op zichzelf niet meer van betekenis bleek, zegt Dr Lassen in een interview met Medscape. "Maar we weten uit andere onderzoeken dat roken een onafhankelijke prognostische betekenis heeft." "Patiënten met HPV negatieve tumoren deden het slecht, ongeacht hun rookstatus, zegt ze.

Deze resultaten voegen nieuw bewijs toe aan de groeiende hoeveelheid bewijs dat HPV geassocieerde p16 status een significante invloed heeft op de resultaten van bestraling bij gevorderde keelkanker, zegt dr. Lassen tot slot.

Er is nog geen volledig studieverslag of abstract vrij beschikbaar. Maar als U hier klikt kunt u het artikel in Medscape lezen waaruit ik bovenstaand artikel heb gecomponeerd.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Bestraling van tumoren in mond en keel gerelateerd aan het HPV virus lijkt voldoende en kan ingrijpende en belastende chemo en operaties voorkomen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

IMRT - Intensiteits gemoduleerde >> Regulier - Mond- en keelkanker: >>