3 februari 2016: Bron Hartwig Medical Foundation

Weinig mensen zullen dit bericht gemist hebben, want de media sprongen er bovenop. Goeie marketing van de Hartwig Medical Foundation.

Hier in een grafiek van de website van de Hartwig Medical Foundation hoe zo'n databank zou moeten gaan functioneren:

DNA verzamelen grafiek

Hier zoals het persbericht door verschillende media werd opgepakt. Een kleine selectie:

Het Algemeen Dagblad:

Elke patiënt krijgt zijn eigen medicijn dankzij databank

In een laboratorium in Amsterdam wordt voor het eerst op grote schaal DNA van kankerpatiënten verzameld. Het doel: leren van succesvolle behandelingen. Wereldwijd kijken artsen mee.

Nog te vaak staan artsen voor het raadsel: twee patiënten hebben dezelfde soort kanker, maar reageren totaal verschillend op de behandeling. Bij de één slinkt de tumor als sneeuw voor de zon, bij de ander gebeurt er amper wat. Een nieuwe landelijke 'bank' waar DNA van duizenden kankerpatiënten wordt verzameld, moet helpen een behandeling op maat te vinden.

De DNA-bank is een initiatief van vooraanstaande artsen en wetenschappers, onder wie Robbert Dijkgraaf, hoogleraar aan de UvA en directeur van het Princeton Institute for Advanced Study in Amerika. Zij gaven maandag het startsein van de stichting, genaamd Hartwig Medical Foundation, dat samenwerkt met de helft van de ziekenhuizen in Nederland.

Later dit jaar moeten alle ziekenhuizen in het land volgen. Het is voor het eerst dat in Nederland op zo'n grote schaal wordt samengewerkt tussen ziekenhuizen, onderzoekers en patiënten. Wereldwijd zijn er soortgelijke DNA-banken, maar de resultaten worden zelden gedeeld tussen onderzoekers.

Bloed
Kankerpatiënten die van hun arts het bericht krijgen dat zij uitgezaaide kanker hebben, worden vanaf nu gevraagd hun DNA af te staan. Lees verder het hele artikel>>>>>>>>>

NU.nl – Iedere kankerpatiënt een eigen behandeling

Iedere tumor is uniek en daarom moet er voor iedere patiënt een aparte behandeling worden gezocht. Dat is het idee achter een grote kanker-databank die maandag in Amsterdam is geopend.

"We willen kunnen zien: als je deze fouten in je dna hebt, werkt medicijn A of B of C of D beter. Iedere patiënt krijgt zijn eigen behandeling", zegt Emile Voest, oncoloog bij het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek en betrokken bij de databank van de Hartwig Medical Foundation.

Een tumor ontstaat wanneer het dna in een cel verandert. Daardoor begint de cel ongecontroleerd te delen en organen aan te tasten.

De databank verzamelt zowel gezond dna van patiënten als hun tumorcellen. Lees de rest van het artikel>>>>>>>>

RTL Nieuws – Eerste databank voor patiënten ‘belangrijke stap’ voor kankeronderzoek

Het is een belangrijke stap in het kankeronderzoek, zegt oncoloog Emile Voest: vanaf vandaag kunnen gegevens van kankerpatiënten uit heel Nederland in één database worden opgeslagen.

Voest, die bij het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek werkt, legt aan RTL Nieuws uit waarom dat zo belangrijk is: "Iedere vorm van kanker is iets anders. Het is daarom belangrijk om heel precies bij te houden hoe iemand met een bepaald type kanker reageert op een behandeling. Als je die gegevens vervolgens onderzoekt en met elkaar vergelijkt, kun je in de toekomst een beter, meer specialistisch behandelplan opstellen."

Kijken naar de verandering
Een tumor ontstaat wanneer in een cel het DNA verandert. Daardoor begint de cel ongecontroleerd te delen en organen aan te tasten. De databank verzamelt zowel gezond DNA van patiënten als hun tumorcellen. Dat laat zien wat er bij hen is veranderd. 

De databank heeft op dit moment de gegevens van ruim 1000 patiënten. In de komende jaren moeten daar 7000 mensen bijkomen. Lees het hele artikel hier verder>>>>>>>>>


Plaats een reactie ...

Reageer op "DNA databank moet kankerpatienten meer en betere persoonlijke behandelingen opleveren, aldus de Hartwig Medical Foundation"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijlgeneeskunde – preventief >> Ashya King, kind met een hersentumor >> Voeding - Red-dieet zorgt >> Openbaar Ministerie (OM) >> Zorginstituut eist inzage >> Molucuul dat ziekte van Huntington >> NRC publiceert twee artikelen >> Twee VU-hoogleraren hopen >> Alles draait om de patient >> Suiker doet tumoren groeien >>