22 december 2015: Lees ook dit artikel: 

eerlijke-geneesmiddelen-voorziening-egv-en-advocatenkantoor-kienlegal-spelen-zeer-dubieuze-rol-door-belangenverstrengeling-in-vaststellen-van-prijzen-van-nieuwe-dure-medicijnen

10 september 2015: Bron: Follow the Money Met dank aan Marielle

Het machtige lobbynetwerk van de farmaceutische industrie in de EU is blootgelegd in een rapport van waakhond Corporate Europe Observator. Het is onthutsend hoe schaamteloos er op alle gebieden voor het geld wordt gekozen en niet voor de patiënt. Dat blijkt uit het rapport Policy prescriptions; the firepower of the EU pharmaceutical lobby and implicaties for public health dat Corporate Europe Observatory (CEO) afgelopen week publiceerde.

Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken

Big Farma

Zo begint Follow the money de uitkomsten uit dit dit rapport te beschrijven:

Een nieuw rapport van waakhond Corporate Europe Observatory laat zien hoe groot de spierballen van de farmaceutische lobby in Brussel zijn; en die blijken fors. Een inkijkje in het machtige lobbynetwerk van Big Farma in Europa. Dat blijkt uit het rapport Policy prescriptions; the firepower of the EU pharmaceutical lobby and implicaties for public health dat Corporate Europe Observatory (CEO) afgelopen week publiceerde.

De farmaceutische industrie heeft ruim zeventien maal zoveel budget om Europese politici te bewerken als alle maatschappelijke organisaties bij elkaar en beschikt daarnaast over ruim drie keer zoveel lobbyisten.

Voor de farmalobby staat bij EU Commissarissen de deur bovendien wagenwijd open, blijkt uit het rapport. Alleen al tussen november 2014 en maart 2015 vonden in totaal 131 besprekingen plaats tussen verschillende EU-commissies en farmaceutische bedrijven, hun vertegenwoordigers bij de grote lobbykantoren en de Europese farma-belangengroep EFPIA.

Het rapport is ten vervolg op het eerdere onderzoek naar de farmaceutische lobby door CEO en Health Action International in 2012: Divide & Conquer: A look behind the scenes of the European Union pharmaceutical industry lobby. Daarin beschrijven beide organisaties voor het eerst uitgebreid de omvang van de lobby en de tactieken waarmee beleidsmakers warm gemaakt worden voor de doelen van de industrie.

‘Firepower’

Sinds 2012 zijn de inspanningen van de farmalobby in Europa flink verhoogd, zo lijkt het. De tien bedrijven met het hoogste budget voor lobby-activiteiten gaven in dat jaar volgens het transparatieregister voor belangenvertegenwoordigers in totaal 8,3 miljoen euro uit, drie jaar later is dat een kleine 15 miljoen euro. Lees het artikel op Folllow the money hier verder>>>>>>>>>>>


Plaats een reactie ...

Reageer op "Het machtige lobbynetwerk van de farmaceutische industrie in de EU blootgelegd in een rapport van waakhond Corporate Europe Observatory"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijlgeneeskunde – preventief >> Ashya King, kind met een hersentumor >> Voeding - Red-dieet zorgt >> Openbaar Ministerie (OM) >> Zorginstituut eist inzage >> Molucuul dat ziekte van Huntington >> NRC publiceert twee artikelen >> Twee VU-hoogleraren hopen >> Alles draait om de patient >> Suiker doet tumoren groeien >>