23 juli 2012: via zorgloket Duitsland  kunt u ook een behandeling met de da Vinci robot van prostaatkanker krijgen die vergoed wordt door de Nederlandse ziektekostenverzekeraars. De wachttijd is daar meestal kroter dan in Nederland.

15 december 2005: Bron: VUMC - Amsterdam. Met dank aan Henk die ons dit bericht toestuurde

Onderstaand bericht behoeft geen verder commentaar lijkt ons. Wel heel prettig voor prostaatkankerpatiënten dat nu in Nederland ook doordringt dat nauwkeurig operatief ingrijpen bij niet uitgezaaide prostaatkanker een heleboel leed kan voorkomen. En wie na de operatie een recidief wilt voorkomen kan met natuurlijke middelen als prostasol - PC-Spes en bepaalde andere aanvullende mineralen en vitamines dan waarschijnlijk gewoon oud worden. Raadpleeg voor aanvullende middelen altijd een goed gekwalificeerde orthomoleculaire arts. Lees ook ons actueel rapport prostaatkanker waarin de eerste lijns behandelingen maar ook experimentele veelbelovende en al toegepaste behandelingen en aanvullende middelen op een logische manier bij elkaar zijn gezet voor zowel niet uit gezaaide prostaatkanker als wel uitgezaaide prostaatkanker.

Bron: VUMC website

15 december 2005 - De afdeling urologie van VU medisch centrum opereert niet uitgezaaide prostaatkanker met de Da Vinci robot.
Complicaties als impotentie en incontinentie als gevolg van de operatie kunnen in hoge mate voorkomen worden. Dit stelde hoogleraar urologie Bart Bemelmans in zijn inaugurele rede.

Met de robot is net als met laparoscopische chirurgie of een kijkoperatie minimaal invasieve chirurgie mogelijk. Met behulp van kleine sneetjes en langwerpige instrumenten kan de chirurg zijn werk in het lichaam verrichten. Via een beeldscherm ziet hij waar hij de instrumenten beweegt. Grote voordelen van de robotchirurgie zijn dat de instrumenten buigbaar zijn, zodat de chirurg beter achter een weefsel structuur kan komen, de beweging die de chirurg maakt overeen komt met de richting die hij of zij in het lichaam wil volgen en het een stereoscopisch beeld oplevert, waardoor de chirurg de structuren driedimensionaal ziet.
De grootste winst op de klassieke 'open chirurgie', is dat daarbij meer dan de helft van de mannen als gevolg van prostatectomie impotent wordt, terwijl dit met de Da Vinci robot aanzienlijk minder is.
De clinique Saint Augustin in Bordeaux, Frankrijk, boekt op dit moment in Europa de beste resultaten bij prostaatkanker operaties. De kwaliteit van leven wordt groot gevonden, het aantal recidieven is klein en de meerjaarsoverleving neemt nog steeds toe. Ook daar wordt sinds kort met een Da Vinci robot geopereerd.

Bron: MedNet/VUmc


Plaats een reactie ...

Reageer op "da Vinci robot operaties worden voortaan in de VUMC - Amsterdam standaard uitgevoerd bij mannen met nog geen uitzaaiingen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Operatie plus bestraling geeft >> Operatie met robot bij reeds >> Prostaat verwijderen na diagnose >> Operatie bij prostaatkanker: >> Operatieve verwijdering van >> Operatieve verwijdering met >> Cryosurgery - bevriezingstechniek >> da Vinci robot operaties worden >> HIFU - Ultrasound: Overzicht >> Zenuwbesparende operatietechniek >>