16 november 2014: Bron de Volkskrant

In de Volkskrant van zaterdag 15 november 2014 staat een pagina groot interview met Henk en zijn familie die bijzonder schrijnend maar zeker herkenbaar weergeeft hoe je als kankerpatiënt over bent geleverd aan de ziektekostenverzekeraars en ziekenhuizen.

Bij Henk werd in december 2013 een tumor verwijderd uit zijn alvleesklier. Vooraf hadden de artsen gezegd dat het een goedaardige tumor was maar al tijdens de operatie zagen de chirurgen dat het wel degelijk om een kwaadaardige tumor ging dus alvleesklierkanker bleek te zijn. De familie, waarbij Joyce, de dochter van Henk, een voortrekkersrol speelde, deed een second opinion ijn het AMC Amsterdam. Daar kreeg Henk een behandeling met gemcitabine plus een experimenteel middel (waarschijnlijk Tarceva, maar dat wordt niet genoemd). maar zonder succes. Volgens de artsen in het AMC zal Henk heel snel overlijden.

Via informatie op internet zijn ze terecht gekomen in het UZA Antwerpen en daar bleek dat Henk een extra slagader had lopen naar de lever (komt bij 10% van de mensen voor)  waardoor een niet algemeen gebruikte operatie toch nog mogelijkheden zou geven. Deze operatie techniek is niet opgenomen in de officiële richtljnen maar wel in de medische literatuur beschreven aldus de behandeld oncoloog van het UZA in het artikel in de Volkskrant. Ik vermoed dat het gewoon een TACE behandeling plus operatie is. Ik vind het wel opmerkelijk dat de oncoloog in het UZA niet bij naam wil worden genoemd. Bang voor represailles? Of teveel aanvragen vanuit Nederland?

alvleesklier beeld

Foto geeft anatomie van de alvleesklier weer Van NCI website

In ieder geval is het zo dat er een operatie werd gepland die onderdeel zou zijn van een behandelingsplan waarbij eerst de aangetaste slagader zou worden gedicht (Dit gebeurt bij TACE)  daarna chemo om uitzaaiingen aan te pakken, daarna grote operatie om alles weg te halen en daarna post operatief kijken of nog een andere behandeling nodig zou zijn om een recidief te voorkomen. Ik vermoed dat via een goed receptoren- en DNA onderzoek  dan zal gekeken worden wat de beste behandeling kan zijn. Want in het UZA Antwerpen werken ze soms wel met de Caris rapporten. Maar zover is het nog lang niet.

Want wat gebeurde? Henk zou in juni 2014 geopereerd worden. Hij was de avond daarvoor vanuit Friesland naar Antwerpen gereisd en meldde zich aan de balie in het UZA. daar kreeg hij te horen dat de operatie niet doorging omdat de ziektekostenverzekeraar (de Friesland Zorgverzekeraar) de operatie weigerde te betalen. Op de dag dat de operatie zou plaatsvinden dus. Henk zou vooraf extra  toestemming moeten hebben gevraagd voor deze operatie omdat deze niet is opgenomen in de richtlijnen. Terwjl de oncoloog in het UZA nomgaals bevestigt in het artikel dat van deze operatie wel medische literatuur bestaat als zijnde veilig en met goede resultaten. De familie van Henk vecht verder en na veel brieven en gesprekken krijgt Henk te hroen dat hij de operatie toch vergoed rkijgt op basis van coulance. Maar inmiddels zijn ze wel 6 weken verder en is de kans dat er inmiddels wel uitzaaiingen zijn groot. Want bij verdere uitzaaiingen zal de operatie niet plaatsvinden. Over drie weken krijgt Henk scans enz. en dan zal aan de hand van die scans worden beslist of de operatieve ingreep alsnog kan plaatsvinden. Bij reeds uitgezaaide alvleesklierkanker is 6 weken plus drie weken meestal een te lange tijd want uitzaaiingen verspreiden zich snel in lever en galwegen meestal. ik hoop dat Henk door blijft gaan met de chemo want die is blijkbaar wel aangeslagen en dat een operatie nog mogelijk zal zijn.

Maar dit verhaal is dus een bjzonder schijnend maar helaas heel herkenbaar verhaal. Hieronder het begin van het verhaal in de Volkskrant waarvoor u wel moet betalen als u geen abonnee bent

'De zorgverzekeraar beslist toch niet over een mensenleven?'

INTERVIEW Het getalm van de zorgverzekeraar met het vergoeden van Henks behandeling in België is hopelijk niet fataal. Zijn familie en hij wachten in spanning af.


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijlgeneeskunde – preventief >> Ashya King, kind met een hersentumor >> Voeding - Red-dieet zorgt >> Openbaar Ministerie (OM) >> Zorginstituut eist inzage >> Molucuul dat ziekte van Huntington >> NRC publiceert twee artikelen >> Twee VU-hoogleraren hopen >> Alles draait om de patient >> Suiker doet tumoren groeien >>