Vertaalde conclusies uit het verkorte rapport dat wij opgestuurd hebben gekregen:
Dietary Guidelines
The following is the "Advice to Individuals" presented in the report, Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Based on an analysis of more than 4,500 research studies, these guidelines present the best currently available advice on actions to take for lower cancer risk.
"Advies aan ieder persoonlijk" gepresenteerd in het rapport, "Voedsel, voeding en de bescherming tegen kanker": een wereldwijd perspectief. Gebaseerd op een analyse van meer dan 4500 onderzoeksstudies worden onderstaande adviezen verstrekt in het voorkomen of een lager risico van het krijgen van kanker te bewerkstelligen:
Advies 1:
Kies voornamelijk een vegetarisch gericht dieet met een grote variatie van groenten en fruit, waarbij de groenten en fruit zo min mogelijk zijn voorbewerkt, dus vers gaat boven blik enz.
Recommendation 1
Choose predominantly plant-based diets rich in a variety of vegetables and fruits, pulses (legumes) and minimally processed starchy staple foods.
Advies 2:
Vermijd onder- en bovengewicht en zorg ervoor dat bij volwassenen het gewicht niet meer schommelt dan maximaal 5 kg.
Recommendation 2
Avoid being underweight or overweight and limit weight gain during adulthood to less than 5kg (11 pounds).
Advies 3:
Als uw dagelijkse activiteiten/werk weinig beweging inhoudt, zorg dan dagelijks voor een stevige wandeling van een uur of vergelijkbare lichaamsoefening en doe een pittige bewegingsoefening, waarbij u de grenzen van uw lichamelijke conditie test, minstens een keer per week.
Recommendation 3
If occupational activity is low or moderate, take an hour's brisk walk or similar exercise daily, and also exercise vigorously for a total of at least one hour in a week.
Adviesregel 4:
Eet 400-800 gram of vijf of meer porties groenten en fruit per dag. Het hele jaar door en zo gevarieerd mogelijk. (zie o.a. ons dagmenu op de homepage)
Recommendation 4
Eat 400-800 grams (15-30 ounces) or five or more portions (servings) a day of a variety of vegetables and fruits, all year round.
Adviesregel 5:
Eet 600-800,gram of meer dan 7 porties granen, groentesappen, wortels, bonen en andere eiwitrijke plantaardige producten. Zo min mogelijk bewerkt en beperk suikergebruik tot een minimum
Recommendation 5
Eat 600-800 grams (20-30 ounces) or more than seven portions (servings) a day of a variety of cereals (grains), pulses (legumes), roots, tubers and plantains. Prefer minimally processed foods. Limit consumption of refined sugar.
Adviesregel 6:
Alcoholgebruik wordt afgeraden, maar beperk het gebruik minimaal tot 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen.
Recommendation 6
Alcohol consumption is not recommended. If consumed, limit alcoholic drinks to less than two drinks a day for men and one for women.
Adviesregel 7:
Als u al vlees eet, minimaliseer dat tot minder dan 80 gram per dag. Liefst geen rood vlees en geef de voorkeur aan vis (vette vis red.), gevogelte en vlees van scharreldieren, zoals bv. lamsvlees van stressvrije dieren.
Recommendation 7
If eaten at all, limit intake of red meat to less than 80 grams (3 ounces) daily. It is preferable to choose fish, poultry and meat from non-domesticated animals in place of red meat.
Adviesregel 8:
Vermijdt gebruik van vet eten, vooral van dierlijk vet en neem daarvoor in de plaats normale gebruik van plantaardige olieën. (olijfolie is het beste red.)
Recommendation 8
Limit consumption of fatty foods, particularly those of animal origin. Choose modest amounts of appropriate vegetable oils.
Adviesregel 9:
Limiteer het gebruik gezouten voedsel en het gebruik van zout bij koken en bakken. Gebruik daarvoor in de plaats kruiden en specerijen.
Recommendation 9
Limit consumption of salted foods and use of cooking and table salt. Use herbs and spices to season foods.
Adviesregel 10:
Gebruik geen eten dat over de verpakkingsdatum is of door andere oorzaken aan het risico van bederf is blootgesteld.
Recommendation 10
Do no eat food which, as a result of prolonged storage at ambient temperatures, is liable to contamination with mycotoxins.
Adviesregel 11:
Gebruik koel- en vrieskast voor het bewaren van eten dat snel bederft
Recommendation 11
Use refrigeration and other appropriate methods to preserve perishable foods as purchased and at home.
Adviesregel 12:
Eten waaraan andere stoffen zijn toegevoegd voor smaakversterking, beter bewaren, kleurstoffen enz. zijn, mits toegepast onder strenge voorschriften op zich niet slecht voor de gezondheid. Echter er is met name in de westerse wereld enorm veel
voorgepakt, voorbewerkt voedsel dat niet aan de voorschriften voldoet en dit eten legt een bom onder uw gezondheid. Wees dus voorzichtig met bewerkt voedsel en toevoegingen.
Recommendation 12
When levels of additives, contaminants and other residues are properly regulated, their presence in food and drink is not known to be
harmful. However, unregulated or improper use can be a health hazard, and this applies particularly in economically developing countries
Adviesregel 13:
Eet geen verbrand en verkoold eten. Vermijdt het eten van verbrand vlees en vis
bv. van de barbecue. Vermijd het verbranden van vleessappen en eet zo weinig mogelijk gerookt en gegrild vlees dat direct wordt gegrild in een open vlam.
Recommendation 13
Do not eat charred food. For meat and fish eaters, avoid burning of meat juices. Consume the following only
occasionally: meat and fish grilled (broiled) in direct flame; cured and smoked
meats.
Adviesregel 14:
Als er gegeten wordt volgens de bovenstaande adviesregels is het waarschijnlijk niet nodig om
aanvullend nog supplementen te gebruiken om het risico op kanker te verminderen. (Hebben wij wel een vraag bij, want als je kijkt naar onderzoeken die aantonen dat
bv. suppletie van selenium wel degelijk noodzakelijk is voor een goede gezondheid, lijkt een suppletie van enkele mineralen toch aan te bevelen, maar raagplaag hiervoor uw huisarts of voedingsdeskundige.
Red.)
Recommendation 14
For those who follow the recommendations presented here, dietary supplements are probably
unnecessary, and possibly unhelpful, for reducing cancer risk.
Algemene stelregel:
Rook niet en kauw geen tabak
Tobacco
Do not smoke or chew tobacco.
Gerelateerde artikelen
- Leefstijl aanpassingen kan ontstaan van kanker en sterfgevallen door kanker onder volwassenen in de VS verminderen met respectievelijk 40 en 50 procent. Blijkt uit nieuwe studie van de American Cancer Society.
- Leefstijl verandering, niet roken en zonbescherming kan elk jaar 40.000 kankerpatienten voorkomen blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek
- Leefstijl en voeding heeft ook invloed op een erectiestoornis. Wie gezond eet en drinkt en regelmatig beweegt kan erectiestoornissen vaak voorkomen
- Kanker is voor de helft te voorkomen door verandering van leefstijl, waarbij alcohol en roken en overgewicht de grootste boosdoeners zijn blijkt uit berekening van de Global Burden of Diseases
- FODMAP-dieet stimulatie via een APP geeft betere resultaten dan de standaard medicijnen bij patienten met eerste diagnose van PDS - Prikkelbare Darm Syndroom
- Gezonde leefstijl zonder roken, met veel beweging, meer groenten enz. voorkomt vaker ziek worden en verlengt levensduur met 6 jaar blijkt uit Nederlandse studie onder 9000 mensen van middelbare leeftijd.
- Gezonde leefstijl met volkoren producten, dagelijks bewegen en weinig rood en bewerkt vlees kan darmkanker voorkomen tot wel 45 procent
- Leefstijl en omgevingsfactoren zoals voedingspatroon, beweging, stress en luchtvervuiling spelen veel grotere rol - 70 tot 80 procent - in het ontstaan van meeste vormen van kanker dan pech in de vorm van erfelijke afwijkingen
- Gezond leven en eten - drinken programma op basisschool en middelbare school heeft langdurige positieve invloed op verminderen en voorkomen van obesitas.
- Gezonde voeding en leefstijl kan risico op borstkanker met ruim 50% verkleinen, maar ook andere vormen van kanker zijn gevoelig voor leefstijl en voedingspatroon. Aldus nieuwe analyse van grootschalig rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds - WCRF-n
- Wereldwijd onderzoek bewijst: risico op kanker is met goede voeding te verlagen
- Gezonde leefstijl met een evenwichtig voedingspatroon vermindert het risico op vroegtijdig overlijden aan kanker met 20 procent, risico op ook andere ziekten erbij met 34 procent
- Gezonde Leefstijl met niet roken, gezonde voeding, minder alcohol, bestrijding infecties en meer bewegen kan overlijden aan kanker met een derde verminderen blijkt uit groot Australisch bevolkingsonderzoek.
- Milieuvervuiling: grote Japanse studie bewijst significant hogere sterfte en optreden van ernstige ziektes zoals kanker door fijn stof. RIVM geeft overzicht van fijn stof emissie in onze gezondheid
- Leefstijlveranderingen in voeding en bewegen zou 20 tot 50 procent van de meeste vormen van kanker en overlijden daaraan kunnen voorkomen. Darmkanker zelfs tot 70 procent.
- Leefstijl en voeding in eerste twintig jaar van een mensenleven lijkt bepalend voor risico op krijgen van kanker toont grote Zweedse studie.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Wereldwijd onderzoek bewijst: risico op kanker is met goede voeding te verlagen"