Via het Wereld Kanker Onderzoek fonds -  WCRF-NL , een onafhankelijke Nederlandse stichting die deel uitmaakt van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk hebben wij via hun website inzage gekregen in wereldwijd gedaan onderzoek naar preventie van kanker door middel van goede gerichte voeding en een gezonde levenswijze. Hoofdconclusie is dat bij een gezonde leefwijze en een gerichte manier van eten kanker voor 30-40% kan worden voorkomen. Alleen al door niet te roken kan het risico op kanker met eveneens 30% worden verlaagd. Een onvoorstelbare conclusie als we bedenken dat recent nog is aangetoond dat de laatste vijftig jaar de sterfte aan kanker niets is verbeterd. U kunt het Engelstalige rapport of een Engelstalige samenvatting opvragen bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Zie adresgegevens nuttige adressen.

Vertaalde conclusies uit het verkorte rapport dat wij opgestuurd hebben gekregen:

Dietary Guidelines
The following is the "Advice to Individuals" presented in the report, Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Based on an analysis of more than 4,500 research studies, these guidelines present the best currently available advice on actions to take for lower cancer risk.

"Advies aan ieder persoonlijk" gepresenteerd in het rapport, "Voedsel, voeding en de bescherming tegen kanker": een wereldwijd perspectief. Gebaseerd op een analyse van meer dan 4500 onderzoeksstudies worden onderstaande adviezen verstrekt in het voorkomen of een lager risico van het krijgen van kanker te bewerkstelligen:

Advies 1:
Kies voornamelijk een vegetarisch gericht dieet met een grote variatie van groenten en fruit, waarbij de groenten en fruit zo min mogelijk zijn voorbewerkt, dus vers gaat boven blik enz.

Recommendation 1
Choose predominantly plant-based diets rich in a variety of vegetables and fruits, pulses (legumes) and minimally processed starchy staple foods.

Advies 2:
Vermijd onder- en bovengewicht en zorg ervoor dat bij volwassenen het gewicht niet meer schommelt dan maximaal 5 kg.

Recommendation 2
Avoid being underweight or overweight and limit weight gain during adulthood to less than 5kg (11 pounds).

Advies 3:
Als uw dagelijkse activiteiten/werk weinig beweging inhoudt, zorg dan dagelijks voor een stevige wandeling van een uur of vergelijkbare lichaamsoefening en doe een pittige bewegingsoefening, waarbij u de grenzen van uw lichamelijke conditie test, minstens een keer per week.

Recommendation 3
If occupational activity is low or moderate, take an hour's brisk walk or similar exercise daily, and also exercise vigorously for a total of at least one hour in a week.

Adviesregel 4:
Eet 400-800 gram of vijf of meer porties groenten en fruit per dag. Het hele jaar door en zo gevarieerd mogelijk. (zie o.a. ons dagmenu op de homepage)

Recommendation 4
Eat 400-800 grams (15-30 ounces) or five or more portions (servings) a day of a variety of vegetables and fruits, all year round.

Adviesregel 5:
Eet 600-800,gram of meer dan 7 porties granen, groentesappen, wortels, bonen en andere eiwitrijke plantaardige producten. Zo min mogelijk bewerkt en beperk suikergebruik tot een minimum

Recommendation 5
Eat 600-800 grams (20-30 ounces) or more than seven portions (servings) a day of a variety of cereals (grains), pulses (legumes), roots, tubers and plantains. Prefer minimally processed foods. Limit consumption of refined sugar.

Adviesregel 6:
Alcoholgebruik wordt afgeraden, maar beperk het gebruik minimaal tot 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen.

Recommendation 6
Alcohol consumption is not recommended. If consumed, limit alcoholic drinks to less than two drinks a day for men and one for women.

Adviesregel 7:
Als u al vlees eet, minimaliseer dat tot minder dan 80 gram per dag. Liefst geen rood vlees en geef de voorkeur aan vis (vette vis red.), gevogelte en vlees van scharreldieren, zoals bv. lamsvlees van stressvrije dieren.

Recommendation 7
If eaten at all, limit intake of red meat to less than 80 grams (3 ounces) daily. It is preferable to choose fish, poultry and meat from non-domesticated animals in place of red meat.

Adviesregel 8:
Vermijdt gebruik van vet eten, vooral van dierlijk vet en neem daarvoor in de plaats normale gebruik van plantaardige olieën. (olijfolie is het beste red.)

Recommendation 8
Limit consumption of fatty foods, particularly those of animal origin. Choose modest amounts of appropriate vegetable oils.

Adviesregel 9:
Limiteer het gebruik gezouten voedsel en het gebruik van zout bij koken en bakken. Gebruik daarvoor in de plaats kruiden en specerijen.

Recommendation 9
Limit consumption of salted foods and use of cooking and table salt. Use herbs and spices to season foods.

Adviesregel 10:
Gebruik geen eten dat over de verpakkingsdatum is of door andere oorzaken aan het risico van bederf is blootgesteld.

Recommendation 10
Do no eat food which, as a result of prolonged storage at ambient temperatures, is liable to contamination with mycotoxins. 

Adviesregel 11: 

Gebruik koel- en vrieskast voor het bewaren van eten dat snel bederft

Recommendation 11
Use refrigeration and other appropriate methods to preserve perishable foods as purchased and at home.

Adviesregel 12:
Eten waaraan andere stoffen zijn toegevoegd voor smaakversterking, beter bewaren, kleurstoffen enz. zijn, mits toegepast onder strenge voorschriften op zich niet slecht voor de gezondheid. Echter er is met name in de westerse wereld enorm veel voorgepakt, voorbewerkt voedsel dat niet aan de voorschriften voldoet en dit eten legt een bom onder uw gezondheid. Wees dus voorzichtig met bewerkt voedsel en toevoegingen.

Recommendation 12
When levels of additives, contaminants and other residues are properly regulated, their presence in food and drink is not known to be harmful. However, unregulated or improper use can be a health hazard, and this applies particularly in economically developing countries

Adviesregel 13:
Eet geen verbrand en verkoold eten. Vermijdt het eten van verbrand vlees en vis bv. van de barbecue. Vermijd het verbranden van vleessappen en eet zo weinig mogelijk gerookt en gegrild vlees dat direct wordt gegrild in een open vlam.

Recommendation 13
Do not eat charred food. For meat and fish eaters, avoid burning of meat juices. Consume the following only occasionally: meat and fish grilled (broiled) in direct flame; cured and smoked meats.

Adviesregel 14:
Als er gegeten wordt volgens de bovenstaande adviesregels is het waarschijnlijk niet nodig om aanvullend nog supplementen te gebruiken om het risico op kanker te verminderen. (Hebben wij wel een vraag bij, want als je kijkt naar onderzoeken die aantonen dat bv. suppletie van selenium wel degelijk noodzakelijk is voor een goede gezondheid, lijkt een suppletie van enkele mineralen toch aan te bevelen, maar raagplaag hiervoor uw huisarts of voedingsdeskundige. Red.)

Recommendation 14
For those who follow the recommendations presented here, dietary supplements are probably unnecessary, and possibly unhelpful, for reducing cancer risk.

Algemene stelregel:
Rook niet en kauw geen tabak

Tobacco
Do not smoke or chew tobacco.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wereldwijd onderzoek bewijst: risico op kanker is met goede voeding te verlagen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijl aanpassingen kan >> Leefstijl verandering, niet >> Leefstijl en voeding heeft >> Kanker is voor de helft te >> FODMAP-dieet stimulatie via >> Gezonde leefstijl zonder roken, >> Gezonde leefstijl met volkoren >> Leefstijl en omgevingsfactoren >> Gezond leven en eten - drinken >> Gezonde voeding en leefstijl >>