Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38   
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.

En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven: 

https://kanker-actueel.nl/NL/voordelen-van-ops-lidmaatschap-op-een-rijtje-gezet-inclusief-hoe-het-kookboek-en-de-recepten-op-basis-van-uitgangspunten-van-houtsmullerdieet-te-downloaden-enof-in-te-zien.html

27 augustus 2016: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/immuunstimulerende-voedingstoffen-7-dagen-voor-en-5-dagen-na-operatie-van-darmkanker-vermindert-significant-infecties-en-bevordert-sneller-herstel.html

25 mei 2016: Bron: Digestive Disease Week (DDW) 2016: Abstract 661. Presented May 23, 2016.

Wanneer ziekenhuispatienten (vooral ouderen) naast hun behandeling antibiotica krijgen lopen ze nog altijd risico op ernstige diarree veroorzaakt door een Clostridium difficile infectie. Vooral oudere mensen of mensen met een zwak reagerend immuunsysteem kunnen daaraan zelfs overlijden. Echter wanneer ziekenhuispatienten op antibiotica binnen twee dagen na de start van de antibiotica ook probiotica krijgen loopt het risico met meer dan 50% terug op het krijgen van een Clostridium difficile infectie.

probiotica massa foto

Dit blijkt uit een grote meta analyse van 19 gerandomiseerde studies inclusief de PLACIDE studie die recent nog in The Lancet is gepubliceerd en waar in die studie in tegenstelling tot deze meta analyse geen statistisch verschil in preventie van de Clostridium difficile infectie werd geconstateerd. Echter de onderzoekers van de meta analyse hebben geconstateerd dat in de PLACIDE studie essentiele fouten zijn gemaakt in de analyse en ook opzet van de studie.

No protective effect of probiotics was shown in the almost 3000 patients evaluated in PLACIDE (relative risk, 0.70; P = .35); however, the study might have been underpowered because the incidence of C difficile infection in the control group was lower than expected

Zie LANCET studie: Lactobacilli and bifidobacteria in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea and Clostridium difficile diarrhoea in older inpatients (PLACIDE): a randomised, double-blind, placebo-controlled, multicentre trial

Studiegegevens uit de meta analyse:

probiotica tegen C Difficile infectie

Dr Shen en haar collega's analyseerden 19 studies gepubliceerd in de periode van 1989 tot 2016 (inclusief de PLACIDE studie). Samen waren 6942 volwassen ziekenhuispatienten die antibiotica kregen hierbij betrokken. En kregen ofwel een placeob ofwel een probioticum om een Clostridium difficile infectie te voorkomen. er bleek een groot verschil te zijn tussen het optreden van een infectie tussen de probioticagroep en de placebogroep: (incidence, 1.5% vs 3.5%).

Dit betekent meer dan 50% minder kans op een Clostridium difficile infectie met probiotica als aanvulling op antibiotica in vergelijking met een placebo. (risk ratio, 0.41; 95% confidence interval, 0.30 - 0.57; P < .001). Het grootste efect van probiotica werd gezien in de studies waarin sprake was van de meeste infecties. 

Specifieke subgroep analyses gaven geen versachil te zien in welke probiotica werd gebruikt, in welke samenstelling en gebruikte doses. Wel lijkt belangrijk het tijdstip waarop de probiotica wordt gegeven. aldus onderzoeksleider Dr Shen.

Het overall relatieve risico voor een infectie was 0.41, maar wanneer de probiotica werd gegeven binnen twee dagen na toediening van de antibiotica  verminderde het relatieve risico naar 0.32. Echter wanneer de probiotica later dan 2 dagen na de start van de antibiotica werd gegeven was dat verschil kleiner: (0.70; P = .02). Dr Shen wijst er ook op dat in de PLACIDE studie sommige patienten de probiotica buiten de twee dagen na de start van de antibiotica werd toegediend.

Bijwerkingen lagen gelijk in beide groepen. (relative risk, 0.97).

Dr. Shen pleit ervoor om meerdere en grotere studies op te zetten met probiotica om een Clostridium difficile infectie te voorkomen om de juiste samenstelling van de probiotica en vooral het tijdstip van toediening precies vast te stellen. Probiotica is het meest effectief bij oudere ziekenhuispatienten (ouder dan 65 jaar). Zij geeft zelf de voorkeur aan de probiotica samenstelling van de  Saccharomyces boulardi en Lactobacillus GG omdat die het meest is onderzocht en het beste effect gaf te zien.

De resultaten uit deze meta analyse zijn specifiek voor ziekenhuispatienten met een normaal werkend immuunsysteem, benadrukt dr. Shen. Veel studies weerden ziekenhuispatienten met een verzwakt immuunsysteem, zelfs werden in sommige studies patienten emt ede ziekte van Crohn uitgesloten. Dit si wel ironisch aldus dr. Shen omdat deze groep juist heel vaak probiotica gebruikt en dit ook veilig doet, zie ook enkele studies in gerelateerde artikelen.

probiotica afbeelding voor kinderen

Het abstract en het studierapport heb ik nog niet kunnen vinden want is deze week gepresenteerd in de Digestive Disease Week en ik zie nog geen abstracten noch studieverslagen openbaar gepubliceerd.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Probiotica voorkomt Clostridium difficile infectie bij ziekenhuispatienten die anti biotica krijgen met meer dan 50 procent"

  • kimberley pex :
    Helaas was het zover , na tientallen operaties en kilo's antibiotica; de clostridium plus infectie in de darm . Die kan alleen gaan woekeren als er geen darmflora meer is. Dat staat hierboven mooi beschreven. Clostridium ( de meest pijnlijke darminfectie, ik heb t geweten, met bloed, zwart en rood , en etter, en waterdiaree) kun je alleen wegkrijgen met Metronidazol of Vancomicine, en daarna minimaal een maand lang i d d een fikse dosis goede bacteriën die darm ingooien ! Een goed darmflora , en je krijgt geen diaree en infecties, en andere heftige aandoeningen. Ik las op vele andere sites dat probiotica onzin is, en dat t niet werkt, maar daartegenover ook weer sites met wetenschappelijke studies naar probiotica tegen darminfecties, zelfs tegen crohn en colitis ! Ik ben blij dat ik bovenstaande site tegenkwam,ook de huisarts,abdomen chirurg en een orthomoleculair therapeute raadden me met klem aan voor altijd voor een goed darmflora te zorgen ! Clostridium zit overal , maar het meeste in ziekenhuizen, dat is altijd een grote bron van bacteriën, gewoon omdat er doodzieke mensen liggen, die ongewild alles besmetten. Darmflora dus , punt één. Iedere dag voor een goed darmflora zorgen, Supplementen, drankjes, yoghurt,enz, ik las zelfs olijven (omdat die gefermenteerd zijn, heerlijk)Alle gefermenteerde voedingsmiddelen zorgen ook voor een goed darmflora. Even uitzoeken.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Omgevingsfactoren spelen grote >> Geaccrediteerde online scholing >> Leefstijl heeft grote invloed >> Oud verpleegkundige Basten >> Geaccrediteerde scholing ‘Antibiotica, >> Mensen met chronische maag-darmaandoeningen >> Probiotica voorkomt en vermindert >> Synbiotica ingenomen 7 dagen >> Microbiologische metabolieten >> Probiotica - melkzuurbacterien >>