31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op (darm) kanker.  Klik hier voor nieuwste studiegegevens

Actuele ontwikkelingen over therapeutische behandelingen van darmkankers zijn te lezen onder kankersoorten-darmkankers

Het Amerikaanse Instituut voor Kankeronderzoek, de moeder van het Nederlandse Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceerde afgelopen maand een opmerkelijk onderzoek. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet voornamelijk onderzoek naar preventie van kanker. Een groot wereldwijd uitgevoerd rapport wees enkele jaren geleden al uit dat goede voeding en een gezonde leefstijl het risico op kanker met meer dan 40 procent kan verminderen. Bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is ook een ruime samenvatting van dit rapport op te vragen en zij hebben afgelopen jaar ook een vijftal kookboeken uitgegeven als steun in een voedingspatroon bij het voorkomen van kanker.

Afgelopen maand kwam dit Instituut met een paar opmerkelijke maar wel bevestigende studies van wat al als algemeen bekend staat. Allereerst hebben Engelse onderzoekers na bestudering en analyse van 13 ruimomvattende wetenschappelijke studies uitgewezen dat 300 gram  rood vlees - varken-, rund- en lamsvlees - zorgt voor een groter risico op het krijgen van darmkanker van 12-17 procent voor elke 100 gram dagelijkse portie (zie ook bericht op de pagina kankersoorten-darmkankers over het gevaar van Haem, veel voorkomend in rood vlees). Echter bewerkt vlees zoals hotdogs enz. lijkt aldus een studie bij dieren al bij 25 gram per dag te zorgen voor 40 procent grotere kans op het ontwikkelen van darmkanker. De onderzoekers vermoeden dat de stof sodium nitrite in combinatie met specifieke zuren (amino's) die zorgen voor een mooiere kleur, betere smaak en behoud van het vlees, hiervan de veroorzaker zou kunnen zijn. Zoals gebruikelijk zeggen de wetenschappers en artsen meer onderzoek nodig te hebben, maar ze refereren al wel aan enkele studies die zouden hebben aangetoond dat bewerkt vlees hersentumoren bij kinderen en bepaalde vormen van leukemie zou kunnen veroorzaken c.q. stimuleren. Ik heb die studies niet vermeld zien staan, maar voor wie meer over dit en andere van deze onderzoeken wilt weten neemt beter contact op met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Nederland.

Bron: website van AICR.

The Perils of Processed Meat 

For cancer prevention, AICR advises eating no more than 3 ounces a day of red meat (pork, beef or lamb). It is preferable to choose fish or poultry. Research continues to support this advice. A recent review by British scientists of 13 studies in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention concluded that the risk of colorectal cancer is increased by 12-17 percent for every 100 grams (about 4 ounces) of red meat (beef, pork and lamb) consumed daily. 

Processed meat, however, appears to be a much greater cancer risk. The British review noted a 49 percent increased risk when 25 grams of processed meat (about half a hot dog) is consumed daily. And in 2001, the European Prospective Investigation into Nutrition and Cancer (EPIC), the largest study ever into diet and cancer, reported that a high consumption of processed meats correlates with increased colorectal cancer risk. 

Nitrite: The Food Preservative

Scientists consider the increased risk from eating meat to come from the formation of N-nitroso compounds – NOCs – in the gut during digestion. Studies have shown that eating chicken instead of meat has no effect on NOC formation, which agrees with the lack of a link between colorectal cancer risk and chicken consumption in population studies. 

The increased risk from processed meats is thought to come from nitrite, usually sodium nitrite, which is added as part of the curing process. Nitrite is used because it develops flavor and color and retards spoilage. Although regulations govern the amount of nitrite used, mounting evidence indicates that nitrite can combine with amines, which may be byproducts of amino acids formed by reactions with sugars in meat – even before consumption – to form nitrosamines, a form of NOC. Most nitrosamines are known carcinogens in test animals.

AICR-funded researcher Sidney Mirvish, Ph.D., at the University of Nebraska Medical Center, is studying how processed meat leads to NOC formation and, eventually, cancer. "It may be possible to adjust the manufacture of processed meats to reduce their levels of NOCs, thereby reducing their ability to cause colon cancer," Dr. Mirvish says.

In his studies, mice were fed either a plain diet, one with hot dogs or one with sautéed beef. The level of NOCs excreted in the feces was high in the mice fed hot dogs or beef compared to the mice on a plain diet, with the highest level in the mice fed hot dogs. The results show that the NOC levels in hot dogs are about 10 times higher than those in fresh meat. Levels, however, vary among brands as well as for a single brand purchased at different times. 

Future Work

Although further work is needed to establish whether NOCs in the colon from fresh red meat or processed meats actually induce cancer, the focus of Dr. Mirvish's future work is lowering levels of NOCs from processed meat. He warns, "Consumption of nitrite-cured meat has also been linked in several studies with brain cancer in children and in one study with leukemia in children."

Reference 

Mirvish, SS et al. Total N-Nitroso compounds and their precursors in hot dogs and in the gastrointestinal tract and feces of rats and mice: possible etiologic agents for colon cancer. J Nutrition. 2002; 132(11S):3526S-3529S. 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Rood vlees en bewerkt vlees zorgen voor groot risico op ontwikkelen van darmkanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees vergroot kans op >> Haem uit rood vlees bevordert >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees geeft significant >>