Actuele ontwikkelingen over therapeutische behandelingen van endometriose zijn te lezen onder Endometriose informatie  inclusief ervaringsverhaal van Karin Jusek

27 december 2005: Bron: Reuters en British Medical Journal 2004;328:1285-1288

Het dagelijks eten van soja eiwitten verkleint het risico op endometriose met percentages tot 33% toont een gerandomiseerde studie onder 1678 vrouwen aan. Een groep van 832 vrouwen uit de grote zogeheten Sjanghai studie met endometriose werd onderzocht / nagevraagd op het eten van soja eiwitten en vergeleken met 848 vrouwen uit de controle groep van die studie. Het verschil was significant tussen de groep die het minste soja eiwit at (5,9 g. per dag) en de groep die het meeste soja eiwit gebruikte (16 g. of meer per dag.). Het verschil tussen deze twee groepen bleek 33% te zijn. Opvallend blijkt uit deze studie dat de verschillen tussen groepen waarin het eten van soja eiwitten oploopt in verschil op het risico op endometriose zo goed als parallel is aan het verschil in het eten van soja eiwitten en steeds positiever uitpakt voor de soja eiwittengroep. Vergeleken met de vrouwen die niet meer dan 5.9 g per dag soja eiwitten gebruikten, tot die vrouwen die 6.0 g. tot 10.2 g. , respectieveljik 10.3 g. tot 16.0 g., of meer dan 16 g per dag gebruikten waren respectievelijk 7%, 15%, en 33% minder in het risico op het ontwikkelen van endometriose (p for trend = 0.01). Deze risico reducties waren zelfs groter wanneer de analyses beperkt werden tot de groep van vrouwen met overgewicht.

Regular Soy Intake May Protect Against Endometrial Cancer

NEW YORK MAY 27, 2004 (Reuters Health) - Regular consumption of soy foods seems to reduce the risk of endometrial cancer, according to the results of a study conducted in Shanghai. This benefit is most pronounced among overweight women.

Endogenous estrogens are known to play a key role in the pathogenesis of endometrial cancer, investigators report in the May 29th issue of the British Medical Journal. Given that soy foods contain isoflavones with both estrogenic and anti-estrogenic activities, the effect high intake of such foods have on the endometrial cancer risk has been unclear.

To investigate, Dr. Xiao Ou Shu, from Vanderbilt University in Nashville, Tennessee, and colleagues in China compared the soy intake of 832 women with endometrial cancer randomly selected from the Shanghai Cancer Registry, with that of 846 control subjects.

Intake of soy foods was inversely related to the risk of endometrial cancer, the investigators note. Compared with women who consumed no more than 5.9 g/day of soy protein, those who consumed 6.0 to 10.2, 10.3 to 16.0, or more than 16 g/day were 7%, 15%, and 33% less likely to develop cancer, respectively (p for trend = 0.01). These risk reductions were even greater when the analysis was limited to overweight women.

Although the results suggest an anti-endometrial cancer effect for soy foods, further studies are needed to confirm that the benefit is increased in overweight women, the researchers point out.

British Medical Journal 2004;328:1285-1288.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Preventie: Dagelijks gebruik van soja eiwitten verkleint het risico op endometrial kanker - baarmoederkanker significant met tot 33 procent voor soja eiwittengroep."


Gerelateerde artikelen