28 januari 2014: Bron: AACR-Prostate Cancer Foundation Conference

Melatonine aangemaakt door een goede nachtrust beschermt tegen prostaatkanker. Het risico op het krijgen van prostaatkanker nam met 75% af wanneer mannen goed konden slapen zonder slaapmedicatie en daardoor hogere melatonine waarden hadden. Dit blijkt uit een deelstudie onder 928 mannen uit een groter bevolkingsonderzoek van Sarah C. Market , MPH , een promovendus bij de afdeling Epidemiologie aan de Harvard School of Public Health in Boston. 

Melatonine is een hormoon dat door het eigen lichaam wordt geproduceerd in de nacht wanneer de invloed van licht minimaal is. Hogere niveaus van melatonine zijn gerelateerd aan langere, meer rustgevende slaap.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten en IJsland hebben gevonden dat hogere niveaus van melatonine in de ochtendurine bij mannen werd geassocieerd met een verminderd risico op prostaatkanker (75%), met name op gevorderde ziekte.

"Deze gegevens bieden ondersteuning aan de stelling dat het circadiane ritme invloed heeft op het ontstaan van prostaatkanker, " aldus Sarah Market.

Nu is de relatie tot melatonine niveaus en vele andere vormen van kanker al vele tientallen jaren bekend. Zie ook in gerelateerde artikelen. Er is daar ook heel veel onderzoek naar gedaan. Deze studie, gratis in te zien: Individual Variations in Serum Melatonin Levels through Time: Implications for Epidemiologic Studies geeft inzicht in de invloed en verschillen daarin van de melatonine niveaus.

Studieresultaten:

In hun studie analyseerden de onderzoekers van Harvard en de Universiteit van IJsland in Reykjavik, in een zogeheten nested case - cohort analyse uit een groter bevolkingsonderzoek, achteraf de gegevens van 928 IJslandse mannen, deelnemers aan die grotere studie in de periode van 2002 tot 2009. Van de 928 deelnemers aan die studie werden in die 7 jaar 111 mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker (24 mannen met reeds gevorderde, uitgezaaide ziekte), aldus geregistreerd in de landelijke IJslandse Cancer Registry.

Toen de mannen werden gevraagd deel te nemen aan dit bevolkingsonderzoek verzamelden de IJslandse onderzoekers urine monsters van hun eerste ochtend urine. Ook werd de mannen gevraagd om een vragenlijst over o.a. hun slaappatroon in te vullen. Later werd in het laboratorium de urine onderzocht op het belangrijkste bijproduct van melatonine, het zogeheten 6 - sulfatoxymelatonine. Het gemiddelde niveau van de 6 - sulfatoxymelatonine bij de studiedeelnemers lag op 17:14 ng / ml urine. Mannen moesten ook in de vragenlijst vermelden of zij slaapmedicatie gebruikten, problemen hadden met in slaap vallen en of zij 's nachts goed doorsliepen.

In het onderzoek van de IJslandse mannen rapporteerde 1 op de 7 mannen dat ze problemen hadden met in slaap vallen, een op de vijf had problemen te slapen en ongeveer 1 op de 3 gebruikte slaapmedicatie. De onderzoekers hebben vervolgens gekeken naar de relatie tussen het 6 - sulfatoxymelatonine niveau en prostaatkanker en het stadium van de ziekte bij de diagnose.

Mannen die problemen hadden met in slaap vallen hadden significant lagere niveaus van 6 - sulfatoxymelatonine dan mannen zonder slaapproblemen.

Mannen met 6 - sulfatoxymelatonine niveaus lager dan gemiddeld hadden over het geheel genomen een statistisch significante toenemend risico voor prostaatkanker ( hazard ratio [ HR ] 0.69 , 95% betrouwbaarheidsinterval [ BI] , 0:44-01:08 ) . Meer in het bijzonder, mannen met een hoger niveau dan gemiddeld hadden een statistisch significant verlaagd risico van 75% voor het ontwikkelen van gevorderde, al uitgezaaide prostaatkanker in vergelijking met mannen met een lager niveau dan gemiddeld ( HR , 00:25 , 95% CI , 00:08 - 0.80 ).

Conclusie:
de mannen met bovengemiddelde melatonine niveaus in hun ochtendurine hadden een verlaagd risico op prostaatkanker .

Sarah Market wijst erop dat IJsland in geografische zin een extreem land is. In de zomer extreem lange dagen, in de winter extreem lange nachten in vergelijking met bv. de dagen en nachten in meeste staten van Amerika. Hoewel er dus een verschil in slaapproblemen zou kunnen zitten tussen bijvoorbeeld Amerikaanse en IJslandse mannen, zou dit verschil er niet moeten zijn indien vertaald naar de relatie tussen melatonine niveaus en prostaatkanker.

De studie is gefinancierd door de Harvard Catalyst . Sarah Market meldt  geen relevante financiële belangen te hebben.

De studie waaruit ik bovenstaande artikel heb gecomponeerd en vertaald: Melatonin May Lower Prostate Cancer Risk is gepresenteerd op 20 januari 2014 op de AACR Prostate Cancer Foundation conferentie.


Plaats een reactie ...

3 Reacties op "Prostaatkanker: Melatonine aangemaakt door een goede nachtrust beschermt tegen prostaatkanker. Het risico op het krijgen van prostaatkanker nam met 75% af"

  • hans :
    Weet iemand of een dagelijks tabletje melatonine ook helpt, of alleen als het door het lichaam zelf wordt aangemaakt?
    • kees :
      Als u de referentielijst bekijkt: http://kanker-actueel.nl/NL/melatonine-een-referentielijst-van-studies-met-melatonine.html dan lijkt me duidelijk dat melatonine aanvullend via een tabletje ook werkt. Al is natuurlijke aanmaak van melatonine door goede nachtrust wellicht het beste, maar er kunnen heel veel redenen zijn waarom iemand geen goede nachtrust heeft. Tot voor enkele jaren geleden werd melatonine ook vergoed als het werd voorgeschreven door een arts. Of dat nog zo is durf ik niet te zeggen.

      Zie verder voor meer informatie in gerelateerde artikelen.

      Kees Braam
      webmaster
      • Hans :
        Dank! Ik ga de referentielijst bestuderen. Prima website!

Gerelateerde artikelen