Leefstijl gewoontes zoals roken, te veel en vet eten, alcohol en hepatitus B en C zijn samen voor ca. 65 procent verantwoordelijk voor primaire leverkanker.

27 oktober 2011: Bron: the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC)

Primaire leverkanker blijkt veelal veroorzaakt te worden door leefstijlgewoontes en hepatitus B en C. Dit blijkt uit een groot Europees bevolkingsonderzoek in 10 landen bij ca. 500.000 mensen gedurende 8 jaar. Vooral het effect van roken dat maar liefst 50 procent voor zijn rekening zou nemen is extreem hoog en veel hoger dan bv. door hepatitus B en C.

Resultaten Chronische hepatitis B virus (HBV)...

Lees verder ...

Koffie - enkele koppen per dag - kan voor 50% risico op primaire leverkanker voorkomen, aldus een studie onder 100.000 Japanners over periode van tien jaar.

23 februari 2005: Bron: Nutraingredients

Enkele koppen koffie per dag vermindert het risico op primaire leverkanker met ca. 50% blijkt uit epidemologische studie onder 100.000 Japanse volwassenen over een periode van tien jaar. Opvallend is altijd geweest dat primaire leverkanker in Azië veel meer voorkomt dan in Westerse landen. Zover wij weten wordt in westerse landen ook veel meer koffie gedronken dan in Aziatische landen. Misschien is hierin een verband te leggen. Wie leest onder leverreiniging onder deze artikelen...

Lees verder ...

Fruit en groenten lijken geen preventief effect te hebben op het risico op het specifiek ontwikkelen van alvleesklierkanker, aldus grote Europese prospectieve studie, maar is in tegenspraak met andere studies

31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op kanker.  Klik hier voor nieuwste studiegegevens

21 april 2009: Bron: 1: Int J Cancer. 2009 Apr 15;124(8):1926-34.

Het eten van veel fruit en groenten lijkt geen preventief effect te hebben op het risico om alvleesklierkanker te krijgen. Dit blijkt uit een grote...

Lees verder ...

Vitamine D op normale waarden brengen halveert risico op alvleesklierkanker bewijzen twee grote studies.

31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op kanker.  Klik hier voor nieuwste studiegegevens

13 september 2006: Bron: September issue of Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention

Dagelijkse inname van een bepaalde hoeveelheid vitamine D (400 IU per dag) halveert het risico (43%) op het krijgen van alvleeskleirkanker. dit bewijzen de resultaten van enkele grote studies met meer dan 100.000 deelnemers. Wie 150IU nam per dag had...



Lees verder ...

Foliumzuur binnengekregen via voeding beschermt tegen alvleesklierkanker, maar foliumzuur via voedingsuppletie doet dit niet blijkt uit grote prospectieve studie.

31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op kanker.  Klik hier voor nieuwste studiegegevens



22 maart 2006: Bron: J Natl Cancer Inst 2006;98:407-413

Dagelijks extra foliumzuur binnen gekregen via voeding rijk aan foliumzuur vermindert kans op alvleesklierkanker. Echter extra foliumzuur via voedingsuppletie lijkt geen effect te hebben als preventie van alvleesklierkanker, zo meldt een grote prospectieve Zweedse studie onder 36,616 vrouwen en 45,306...





Lees verder ...

Zetmeelrijke voeding, zoals wit brood, witte rijst en aardappelen verhoogt de kans op het krijgen van alvleesklierkanker

Een grote Amerikaanse studie heeft wederom bevestigd dat voeding en weinig beweging een grote rol speelt in het ontstaan van kanker. Onderzoeker Fuchs heeft 89.000 mensen, allemaal verplegend personeel, jarenlang gevolgd en hun voedingspatroon geregistreerd en gekoppeld aan het al of niet krijgen van alvleesklierkanker. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen een verhoogd risico van 57% hebben op het krijgen van alvleesklierkanker wanneer er een zetmeelrijk eten wordt gegeten. Zetmeelrijk betekent wit brood, witte rijst, aardappelen enz. Dit in combinatie met...

Lees verder ...

Isoflavonen (o.a. genisteine) lijken waardevol bij voorkomen van borstkanker of recidief.

9 april 2012: inmiddels is veel meer bekend over effecten van isoflavonen, waaronder genisteine. Zie o.a. literatuurlijst van arts-bioloog drs. E. Valstar of zoek op sleutelwoorden in zoekmachine bovenaan elke pagina van onze site.

juni 2002: bron: Cancer 2002;94:1166-1174.

Hoewel deze studie niet is gedaan bij borstkankerpatiënten lijken de uitkomsten van deze studie belangrijk voor borst- en eierstokkanker. Isoflavonen (soja, genisteïne enz.) hebben significante invloed op de menstruatiewaarden en menstruatieduur. De onderzoekers concluderen dan ook dat...



Lees verder ...

Injecties met Goserelin - Zoladex gegeven naast chemo bij vrouwen met borstkanker die nog volledig menstrueren beschermen eierstokken niet. Invriezen lijkt beter alternatief.

7 mei 2011: Bron: Journal of Clinical Oncology

Wanneer jonge vrouwen met borstkanker die chemo krijgen daarnaast injecties krijgen met Goserelin - Zoladex dan geeft dat geen significante bescherming van de eierstokken. Dit blijkt uit een gerandomiseerde studie met 60 vrouwen met borstkanker die jonger waren dan 48 jaar. Deze studie was specifiek opgezet om te kijken of met hulp van de injecties met Goserelin - Zoladex de menstruatie sneller weer normaal op gang zou komen na...

Lees verder ...