Pijn vermijden.

Inmiddels is het ruim twee weken verder. Lichaam knipoogt nog, maar er komen ook ergere gedachten voorbij zoals: “deze pijn gaat nooit meer over”. Ik besef dat deze gedachte, deze visie mij niet helpt. Als ik dit beeld behoud, maak ik mezelf alleen maar bang, en ik voel spanning, vooral in het “aangedane” gebied. Gelukkig ben ik bekend met The Work, een methode van 4 eenvoudige vragen, waarmee ik zo’n stressvolle gedachte kan bevragen.

Is het waar dat deze pijn nooit meer overgaat? Nee, dat is niet waar, ik weet het niet of dit zo zal zijn. Ik kan niet in de toekomst kijken. Tot nu toe is in mijn leven pijn altijd overgegaan of in elk geval een heel stuk minder geworden.

Hoe reageeer ik, wat gebeurt er me mij als ik deze gedachte geloof? Ik voel me zwak, ik projecteer in mijn hoofd een toekomst vol pijn, ik voel me gespannen en angstig, niet bepaald en prettige staat om te herstellen van… de pijn!

Hoe zou mijn leven op dit moment eruit zien zonder de gedachte: deze pijn gaat nooit meer over”?

Da ben ik rustiger, minder vermijdend, ontspannener, dan kan ik met mijn aandacht bij het gevoel zijn, dan verzet ik me er niet tegen

Kijk, dat helpt tenminste.

Vervolgens kan ik de gedachte ook nog omkeren: deze pijn gaat over. Een heel goed voorbeeld ervan is dat in de nacht de pijn steeds over gaat. En ook na een tijdje als ik ga rusten. Er zijn dus pijnloze momenten, uren zelfs. Hoopvol!

Een andere manier om de gedachte om te keren is: het woord pijn in de zin te vervangen door gedachte. Je krijgt dan: deze gedachte gaat nooit meer over. En inderdaad, dat is ook zo. Als ik die grammofoonplaat in mijn hoofd blijf afdraaien dat het nooit meer over gaat, dan blijf ik verkrampt en is de kans op het blijven van de pijn veel groter. Door dit kleine onderzoekje voel ik me een stuk rustiger, meer met mijn aandacht in het hier en nu, en is het allemaal wel te doen.

En hoef ik geen pijn meer te vermijden. Pffff, opgelucht ga ik me met andere dingen bezighouden!

Marijke Eggink

25 januari 2011


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Pijn vermijden. Column van Marijke"

  • Maartje :
    Meer informatie over The Work en andere mind-body benaderingen én natuurlijk ook de conventionele behandelingen (het kan immers gevaarlijk zijn enkel op alternatieve methoden te vertrouwen) vind je op www.reliablecancertherapies.com

    Veel sterkte met de strijd tegen je ziekte.
    • marijke eggink :
      Hoi Maartje, Bedankt voor deze informatie!

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Marijke vertelt hoe zij haar >> Mijn lichaam knipoogt naar >> De strijd tegen kanker. Column >> Pijn vermijden. Column van >> Hoe beinvloed je het herstel >> Borstkanker: ervaringsverhaal >>