Schildklierkanker

Schildklierkanker is een niet zo vaak voorkomende vorm van kanker. Al krijgen in Nederland per jaar nog altijd ongeveer 600 mensen een vorm van schildklierkanker. Er zijn vier vormen van schildklierkanker die meestal optreden bij mensen in leeftijd tussen de 35 en 50 jaar.

  • De papillaire schildklierkanker
  • De folliculaire schildklierkanker
  • De medullaire schildklierkanker
  • De anaplastische schildklierkanker

Papillaire en folliculaire schildklierkanker (80-90% van alle schildklierkankers) zijn succesvol te behandelen met respectievelijk operatie, bestraling en / of chemotherapie.

Anaplastisch en medullair komen nog minder voor maar zijn ook wel veel moeilijker te behandelen.

Over hoe schildklierkanker ontstaat is niet zoveel over bekend. Maar bestraling van de hals, met name bij jonge mensen, kan een verhoogd risico op schildklierkanker later in het leven. Schildklierkanker uit zich meestal door een zwelling in de hals die je ziet meebewegen met slikken. Ook kunnen de stembanden zijn aangedaan waarbij heesheid kan optreden.

Mensen hebben een grotere kans op het krijgen van schildklierkanker wanneer:

  • de schildklier bloot heeft gestaan aan straling of bestraling
  • schildklierkanker in de familie voorkomt
  • zij van het vrouwelijk geslacht zijn (2,5 keer zo vaak schildklierkanker als bij mannen)
  • radioactief jodium toegediend hebben gekregen (jodium-131)

Dit schrijft het Anthonie van Leeuwenhoek over hoe zij schildklierkanker behandelen:

De meeste vormen van schildklierkanker kunnen we vroegtijdig vaststellen en volledig genezen. Bij de behandeling van schildklierkanker wordt een gedeelte van de schildklier of de gehele schildklier operatief verwijderd. Indien nodig halen we ook de lymfklieren aan de (aangedane) zijkant van de hals weg.

Wanneer de knobbel niet (volledig) chirurgisch verwijderd kan worden, of wanneer er uitzaaiingen gevonden zijn, dan is het geven van radio-actief jodium (RAI) vaak een goede behandelmethode. Jodium wordt in het menselijk lichaam met name door schildkliercellen opgenomen (omdat ze het nodig hebben voor de productie van schildklierhormoon) en het radio-actieve jodium zal dus vooral terechtkomen in de schildkliercellen en schildklierkankercellen en deze doen afsterven. Dit principe werkt door het hele lichaam, en ook uitzaaiingen zullen dus zo bestreden worden. Radioactief jodium werkt alleen niet tegen schildklierkankercellen die zó kwaadaardig zijn, dat ze in niets meer lijken op de oorspronkelijke schildkliercellen en dus geen jodium meer opnemen.

Als we uw gehele schildklier moeten weghalen, moet u de rest van uw leven schildklier vervangende medicatie gebruiken. Dit werkt doorgaans zeer goed. Meestal krijgt u 4 tot 6 weken na een volledige verwijdering een nabehandeling met radioactief jodium. Dit is om eventueel achtergebleven schildklierkankercellen te vernietigen.

Schildklierhormonen

Tabletten met schildklierhormonen worden om twee redenen gegeven. In de eerste plaats zal door de operatie vaak een tekort aan schildklierhormonen zijn ontstaan in het lichaam. Dit geeft vervelende klachten en kan (bij een ernstig tekort) ook dodelijk zijn. Vervanging is dus erg gewenst. In de tweede plaats is er in het menselijk lichaam een mechanisme, waardoor schildkliercellen bij een laag gehalte van schildklierhormonen in het bloed, door het stofje TSH gestimuleerd worden tot groei en tot een hogere productie van schildklierhormonen. Ook schildklierkankercellen worden door dit stofje vaak gestimuleerd om te groeien en te delen. Door kunstmatig het gehalte aan schildklierhormonen in het bloed te verhogen, blijft het gehalte aan TSH laag en worden de kankercellen niet gestimuleerd om te groeien.

In deze reviewstudie in PDF formaat: Natural history of thyroid cancer wordt een goed overzicht gegeven van schildklierkanker , maar is wel in het Engels

Zie verder in gerelateerde artikelen meer over schildklierkanker en hoe die is te behandelen.


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Immuuntherapie met Atezolizumab >> Theranostiek, succesvol bij >> [18F]FDG-PET/CT-gestuurde >> Schildklierkanker: Bestraling >> Selpercatinib (LOXO-292), >> Oudere patiënten (40 plus) >> Vier internationale medisch-specialistische >> Anaplastische schildklierkanker >> Schildklierkanker: Lenvatinib >> Wie als baby/kind bestraald >>