6 januari 2021: Bronnen NOS en Rijksoverheid.

Minister van Medische Zorg, Tamara van Ark, heeft afgelopen weken de vergoeding voor gentherapie bij erfelijke oogaandoeningen en lymfklierkanker toegevoegd aan het basispakket van de ziektekostenverkering. Dit geeft hoop voor patiënten met andere vormen van kanker want gentherapie wordt al vaak toegepast bij vele vormen van kanker waaronder lymfklierkanker en leukemie.

Zie ook deze search op onze website

Zie hier de omschrijving van wat gentherapie is.

Lees ook dit artikel in Kennislink: Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-Cas


Zowel NOS.nl als Nieuwsuur hadden hier een artikel en uitzending over. Klik hier voor de uitzending van Nieuwsuur

Hier het artikel van de NOS:

Ook peperdure gentherapie tegen oogaandoening in het basispakket

Tijdens de corona-nieuwsstorm van de afgelopen maanden is een belangrijke ontwikkeling in de medische wereld vrijwel onopgemerkt gebleven: na studies van meer dan twintig jaar zijn er in Nederland voor het eerst behandelingen die patiënten met zeer ernstige genetische ziekten kunnen helpen. Het gaat om therapieën die foute genen van mensen herstellen of vervangen door goede exemplaren.

Twee weken geleden besliste de minister van Medische Zorg, Tamara van Ark, dat de behandeling tegen een erfelijke netvliesaandoening via het basispakket kan worden vergoed. Mensen met deze genetische afwijking worden zeer slechtziend geboren en zijn meestal voor hun veertigste blind.

Dat lot dreigt ook voor twee vrienden uit Urk, toevallig met dezelfde oogaandoening, Meindert van de Berg en Michiel van den Berg. Ze hopen op de nieuw ontwikkelde gentherapie.

Ingeborgh van den Born, van Het Oogziekenhuis Rotterdam, legt het uit: "Door het foute gen kan het netvlies niet goed functioneren. Nu is het mogelijk om een gezond gen onder het netvlies te brengen. Dat gezonde gen is in een laboratorium ontwikkeld. Maar er moet nog wel vitaal netvlies zijn. Anders is gentherapie geen oplossing."

De gentherapieën kosten tonnen per patiënt. >>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Lymfklierkanker: Gentherapie voor ernstige oogziekte is opgenomen in de basisverzekering van de ziektekostenverzekering. En geeft hoop voor vergoeding van gentherapie bij vormen van kanker waaronder lymfklierkanker waarvoor gentherapie is goedgekeurd"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Lymfklierkanker en leukemie >>