13 oktober 2010: Bron: Am J Clin Nutr (September 15, 2010). doi:10.3945/ajcn.2010.29530
Regelmatig vis eten blijkt uitstekend te werken bij prostaatkanker. Wie veel vis eet vermindert de kans op uitzaaiingen (met 44%) of zorgt voor een afremming van verdere uitzaaiingen. En nog belangrijker wie regelmatig vis eet vergroot daarmee de kans op het niet overlijden aan prostaatkanker. Die kans werd berekend op 63%. Dit blijkt uit een grote meta-analyse van 31 studies. 17 daarvan waren case control studies en 14 ervan cohort studies.
Dr Szymanski en zijn team vonden geen verband tussen het eten van veel vis en het risico van het ontwikkelen van prostaatkanker. Maar ze vonden dus wel dat mannen die meer vis aten 44% minder kans hadden om uitgezaaide prostaatkanker te ontwikkelen. Hogere consumptie van vis werd ook geassocieerd met een 63% lager risico van prostaatkanker sterfte.
Gezien het feit dat de verschillende studies een aantal verschillende metingen van de inname van vis gebruikten, is het onmogelijk te zeggen hoeveel vis je zou moeten eten om een beschermend effect te krijgen, aldus de opnderzoekers. "Alles wat we kunnen zeggen is dat het eten van meer vis enig voordeel kan hebben. Hoeveel porties vis of hoeveel gram nodig per dag kunnen we helaas niet zeggen."
De anti-inflammatoire (remming van ontstekingen) effect van visolie kan helpen bij het bestrijden van kanker progressie, suggerreert dr. Symanski en zijn collega's in hun rapport.
Verschillende eerdere studies hebben aangetoond dat de omega-3 vetzuren in vette vis en visolie supplementen progressie van kanker kan vertragen door vermindering van ontstekingen en door een verscheidenheid van andere mechanismen. De huidige studie betrok geen visolie supplementen in haar analyse.
Am J Clin Nutr (September 15, 2010). doi:10.3945/ajcn.2010.29530
© 2010 American Society for Clinical Nutrition
|
Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis1,2
Konrad M Szymanski, David C Wheeler and Lorelei A Mucci
1 From the Division of Urology, McGill University Health Centre, Montreal, Canada (KMS); the National Cancer Institute, Bethesda, MD (DCW), the Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston, MA (LAM); and the Channing Laboratory, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA (LAM).
2 Address correspondence to KM Szymanski, Division of Urology, McGill University Health Centre, Royal Victoria Hospital, 687 Pine Avenue West S6.52D, Montreal, QC, H3A 1A1, Canada. E-mail: szymanski.konrad@gmail.com
.
ABSTRACT
Background: Prostate cancer incidence varies 60-fold globally, which suggests the roles of lifestyle and dietary factors in its cause. To our knowledge, a comprehensive assessment of the association between fish consumption and prostate cancer incidence and mortality has not been reported.
Objective: We conducted a meta-analysis of fish intake and prostate cancer by focusing on the incidence of prostate cancer and prostate cancer–specific mortality and included subgroup analyses based on race, fish type, method of fish preparation, and high-grade and high-stage cancer.
Design: We searched MEDLINE and EMBASE databases (May 2009) for case-control and cohort studies that assessed fish intake and prostate cancer risk. Two authors independently assessed eligibility and extracted data.
Results: There was no association between fish consumption and a significant reduction in prostate cancer incidence [12 case-control studies (n = 5777 cases, n = 9805 control subjects): odds ratio (OR): 0.85; 95% CI: 0.72, 1.00; and 12 cohort studies (n = 445,820): relative risk (RR): 1.01; 95% CI: 0.90, 1.14]. It was not possible to perform a meta-analysis for high-grade disease (one case-control study: OR: 1.44; 95% CI: 0.58, 3.03), locally advanced disease (one cohort study: RR: 0.80; 95% CI: 0.61, 1.13), or metastatic disease (one cohort study: RR: 0.56; 95% CI: 0.37, 0.86). There was an association between fish consumption and a significant 63% reduction in prostate cancer–specific mortality [4 cohort studies (n = 49,661): RR: 0.37; 95% CI: 0.18, 0.74].
Conclusion: Our analyses provide no strong evidence of a protective association of fish consumption with prostate cancer incidence but showed a significant 63% reduction in prostate cancer–specific mortality.
Received for publication March 17, 2010. Accepted for publication August 13, 2010.
Gerelateerde artikelen
- Visolie: regelmatig vis eten vermindert kans op verdere uitzaaiingen van prostaatkanker en vermindert risico op overlijden aan prostaatkanker met 63%, aldus grote overzichtstudie
- Visolie: Omega-3 vetzuren - vette vis (LC n-3) voorkomt significant prostaatkanker en vermindert significant de agressiviteit van prostaatkanker als die eenmaal is geconstateerd. Blijkt uit vergelijkende studie met 900 mannen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Visolie: regelmatig vis eten vermindert kans op verdere uitzaaiingen van prostaatkanker en vermindert risico op overlijden aan prostaatkanker met 63%, aldus grote overzichtstudie"