24 februari 2013: Bron: Medical Press

Bloedverdunners naast chemo lijken het leven te verlengen van mannen met vergevorderde prostaatkanker. Dit was een verrassende uitkomst uit een studie bij 250 mannen met vergevorderde prostaatkanker waaruit bleek dat de mannen die bloedverdunners namen om trombose en een longembolie te voorkomen gemiddeld vier maanden langer leefden dan de mannen die geen bloedverdunners namen. Overigens bleek maar 11,7 % van de mannen die bloedverdunners te hebben genomen. Procentueel bleek dat 39% verschil uit te maken aldus de onderzoekers, maar is natuurlijk wel klein en geen hard bewijs. 11,7% van 250 is ruwweg 23 mannen. De mannen die bloedverdunners slikten overleefden gemiddeld 21 maanden, zonder bloedverdunners was dit 17 maanden. Maar wel opvallend dat juist die mannen langer leefden.

Het onderzoek werd gepresenteerd op de American Society of Clinical Oncology conference in Orlando maar ik kan nog geen abstract of studierapport ervan vinden. Het is niet de bedoeling dat artsen nu standaard bloedverdunners voor gaan schrijven aan prostaatkankerpatiënten, aldus onderzoekster Caroline Pratz van het Johns Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center in Baltimore. Zij waarschuwt dat het gebruik van bloedverdunners ook risico's op bloedingen met zich mee brengt.

Bovenstaand artikel is vertaald en samengesteld uit een origineel artikel van Medical Press: Blood thinners may boost survival for prostate cancer patients


Plaats een reactie ...

Reageer op "Bloedverdunners naast chemo verlengt leven van patienten met vergevorderde prostaatkanker met gemiddeld vier maanden"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Docetaxel zou altijd gegeven >> Docetaxel geeft naast hormoontherapie >> Bloedverdunners naast chemo >> Chemo: REVLIMID - lenalidomide >> Chemo: Taxotere tegenover >>