27 augustus 2018: Zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/avastin-bevacizumab-toegevoegd-aan-chemo-temozolomide-temodal-faalt-en-geeft-zelfs-slechtere-overall-overleving-op-1-jaar-bij-een-behandeling-van-een-hersentumor-glioblastoma.html

16 september 2012: Bron: 80th Annual Scientific Meeting of the American Association of Neurological Surgeons: Abstract 608. Presented April 16, 2012

Avastin - bevacizumab als aanvullende behandeling voor een recidief van een hersentumor  van het type glioblastoma multiforme (GBM) vergroot het risico op secundaire gliosarcoma (GS). Dit zegt 
Isaac Yang, MD, van de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), naar aanleiding van een onderzoek onder 351 patiënten met een recidief van glioblastoma multiforme - GBM of een hersentumor van het type gliosarcoma behandeld aan de UCLA in de periode vanaf 1995 tot 2011.  Er werd een significant verschil gevonden in het optreden van nieuwe gliosarcoma van 14,6% tussen de patiënten die een behandeling met  Avastin - bevacizumab hadden gekregen en de patiënten die geen Avastin hadden gekregen. Deze resultaten werden gepresenteerd op de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American Association of Neurological Surgeons.

Met chirurgie, radiotherapie en chemotherapie blijkt de mediane overlevingstijd van patiënten met een hersentumor van het type glioblastoma multiforme (GBM) te liggen tussen de 12 tot 18 maanden.
De toevoeging van Avastin - bevacizumab verandert daar weinig aan. Overlevingscijfers bleven hetzelfde. Echter bij die patiënten die Avastin - bevacizumab hadden gekregen bleek er veel meer secundair gliosarcoma voor te komen waar mensen ook aan overlijden.

Gliosarcoma is een zeldzame variant van een glioblastoma multiforme die zowel zogeheten gliomateuze en sarcomateuze kenmerken heeft en als deze optreden zijn de meeste primaire tumoren.
Gliomen zijn verschillende soorten cellen die het bindweefsel van de hersenen, ruggenmerg, pijnappelklier, achterste hypofyse en retina vormen en tumoren vanuit dat bindweefsel worden glioblastomen genoemd.
Sarcomatous betekent dat de tumoren zijn ontstaan vanuit de zogenoemde mesodermale cellen. Lees in het medisch handboek van de Merck Manual  hoe de verschillende vormen van kwaadaardig weefsel - kanker zijn ingedeeld

Secundaire gliosarcoma wordt meestal gediagnosticeerd na een operatie voor eerder geopereerde en bestraalde glioblastoma multiforme - GBM en hebben een grotere neiging tot extracraniële
uitzaaiïngen. Bovendien zijn er een aantal studies die suggereren dat de uitkomst van gliosarcoma slechter is dan van een glioblastoom, aldus dr. Yang in zijn toelichting op hun studie

Om te onderzoeken of het optreden van secundaire gliosarcoma wordt verhoogd met het gebruik van Avastin - bevacizumab bij patiënten met glioblastoma multiforme (GBM), beoordeelden de onderzoekers de gegevens van alle patiënten met een recidief van een glioblastoom - GBM of Gliosarcoma - GS welke waren behandeld aan het UCLA Medical Center tussen 1995 en 2011.
De onderzoekers verzamelden informatie over chemotherapie, met inbegrip van het gebruik en de behandelingsduur van avastin - bevacizumab, samen met patiëntgegevens en klinische follow-up. En ze beoordeelden de chirurgische histopathologische bevindingen om glioblastoma multiforme - GBM te bevestigen bij de eerste operatie en de karakteristieken van tumoren van latere operaties.

Patiënten met GS - Gliosarcoma na een eerste operatie en patiënten behandeld met Avastin - bevacizumab voor de eerste operatie werden uitgesloten van de studie. De gemiddelde leeftijd bij de eerste operatie was 51 jaar. 231 van de patiënten waren mannen.

Onder de patiënten die avastin - bevacizumab hadden gekregen werd secundaire gliosarcoma - GS gevonden bij 15,4% (6 van de 39 patiënten), vergeleken met 0,6% bij patiënten die geen Avastin - bevacizumab hadden ontvangen (2 van 312) (P <.0001).

In de man - vrouw verhouding was er geen verschil tussen de 2 groepen. Ook leeftijd, tumor locatie en stralingsdosis waren gecorreleerd met de incidentie van secundaire gliosarcoma - GS.
De gemiddelde duur van de behandeling met bevacizumab verschilde niet tussen de patiënten die secundaire gliosarcoma - GS ontwikkelden (4 maanden) en degenen die dat niet deden (6 maanden) (P = 0.256). Gemiddeld werd progressie van gliosarcoma - GS gediagnosticeerd 7 maanden na de behandeling met avastin - bevacizumab.

Hier het schema van overlevingstijd dat uit de studie naar voren kwam

 

Treatment Survival Duration After Initial Diagnosis (mo)
Bevacizumab, secondary GS 16.1
No bevacizumab, secondary GS 19.2
Bevacizumab, no secondary GS 18.5
No bevacizumab, no secondary GS 13.8

De totale overlevingstijd verschilde niet tussen de groepen behandeld met wel of geen Avastin - bevacizumab en degenen die wel of geen secondaire gliosarcoma ontwikkelden. De kans op de slechtste overlevingstijd was voor patiënten die geen avastin -  bevacizumab hadden gekregen en geen secundaire gliosarcoma ontwikkelden. Ik heb nog geen abstract kunnen vinden van deze studie maar bovenstaand is afgeleid en vertaald van een artikel uit medscape


Plaats een reactie ...

Reageer op "Hersentumoren Avastin - bevacizumab als aanvullende behandeling voor een recidief van een hersentumor - glioblastoma multiforme vergroot significant het risico op secundaire gliosarcoma"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Avastin - Bevacizumab toegevoegd >> EMA - European Medicines Agency’s >> Hersentumoren: Avastin - bevacizumab >> Hersentumoren:: Avastin - >> Avastin - bevacicumab toegevoegd >> Hersentumoren: Avastin - >> Avastin - Bevacizumab, een >>