5 juni 2018: Bron: NEJM, June 3, 2018

Het definitieve studierapport: Adjuvant Chemotherapy Guided by a 21-Gene Expression Assay in Breast Cancer is deze week gepubliceerd in NEJM en is volledig gratis in te lezen of te downloaden.

Met als conclusie dat alleen hormoontherapie een gelijke overall overleving op 10 jaar geeft dan chemo plus hormoontherapie. De mammaprint kan voorspellen welke vrouwen wel en welke vrouwen geen chemo nodig zouden hebben.

Conclusions

Adjuvant endocrine therapy and chemoendocrine therapy had similar efficacy in women with hormone-receptor–positive, HER2-negative, axillary node–negative breast cancer who had a midrange 21-gene recurrence score, although some benefit of chemotherapy was found in some women 50 years of age or younger. (Funded by the National Cancer Institute and others; TAILORx ClinicalTrials.gov number, NCT00310180.)

Zie verder alles over de mammaprint hieronder en in gerelateerde artikelen.

31 augustus 2016: Ter bevestiging van wat al veel eerder is gepubliceerd over de mammaprint kwam Rene Bernards dit nog eens uitvoerig toelichten in DWDD, alsof dit groot nieuws zou zijn: 

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/363236

Bedenk hierbij dat de mammaprint echt niet de enige goedgekeurde test is voor borstkanker, oncogene DX is al langer op de markt en minimaal net zo goed. Daar komt bij dat Rene Bernards grootaandeelhouder was (en wellicht nog is) van het bedrijf dat de mammaprint exploiteert. Hij zit in ieder geval in een leidinggevende functie daar: http://www.agendia.com/about/executive-management/

Matthijs van Nieuwkerk fungeerde weer eens als een kritiekloze marionet. Ik begin toch steeds meer vraagteklens te zetten bij de onafhankelijkheid van DWDD.

18 april 2016: Bron: Breast Cancer Res Treat. 2016 Apr;156(2):279-87. doi: 10.1007/s10549-016-3764-5. Epub 2016 Mar 22

Eindanalyse van grote langjarige studie bevestigt dat de helft van de vrouwen met borstkanker geen chemo nodig hebben als zij een mammaprint laten uitvoeren. Mammaprint blijkt betrouwbare genentest om daarop de behandeling af te stemmen. Overigens zijn er wereldwijd meerdere genentesten die gelijkwaardig zijn aan de mammaprint zoals de Oncogene DX.

Ik ga het niet meer allemaal vertalen, maar lees dit volledige studierapport: 

Equivalence of MammaPrint array types in clinical trials and diagnostics.

Onderaan staat het abstract van de RASTAR studie plus referentielijst.

mammaprint grafiek

5 februari 2013: Van het AvL kregen we onderstaand persbericht dat voor zichzelf spreekt uiteraard. Wel heel interessant te lezen welke conclusies dr. Linn specifiek noemt in dit persbericht. waaronder dat ca. 30 procent van de patiënten geen chemo nodig heeft op basis van de mammaprint terwijl andere traditionelere markers dit wel voorschrijven. En maar liefst de helft van alle patienten kan chemo veilig achterwege laten. lees het persbericht hieronder. 

Zie ook in gerelateerde artikelen veel meer informatie over de mammaprint. Het officiele studierapport: A prospective evaluation of a breast cancer prognosis signature in the observational RASTER study kunt u inzien tegen betaling. Het abstract staat onder persbericht

Amsterdam, 4 februari 2013 

Overtuigende onderzoeksresultaten borstkankertest MammaPrint gepubliceerd door The International Journal of Cancer 

 

  • Studie toont aan dat de helft van de patiënten met borstkanker in een vroeg stadium veilig chemotherapie achterwege kan laten. Hoge genezings- en overlevingspercentages.
  • Eerste prognostische, op feitelijke uitkomsten gebaseerde studie in haar soort
  • MammaPrint diagnostische test voorspelt accuraat de kans op terugkeer van borstkanker

 

AMSTERDAM/IRVINE, CA, USA, 4 februari 2013 – Agendia  NV, ontwikkelaar van innovatieve moleculaire kankertests, maakt bekend dat de overtuigende uitkomsten van de eerste prospectieve studie naar de door Agendia ontwikkelde borstkankertest MammaPrint online zijn gepubliceerd door het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The International Journal of Cancer. Aangetoond is dat de test, die als enige test op dit gebied goedkeuring van de FDA heeft verkregen, kan bijdragen aan significante afname van chemotherapiebehandelingen bij patiënten met borstkanker. In een later stadium zal de studie ook in de gedrukte editie van het blad verschijnen.

De in Nederland uitgevoerde prospectieve studie onder 427 patiënten met primaire nog niet uitgezaaide borstkanker toont aan dat de test, die 70 specifieke genen analyseert, nauwkeurig kan bepalen welke patiënten een laag risico op uitzaaiingen hebben en er daarom veilig voor kunnen kiezen om geen chemotherapie te ondergaan. Voor de RASTER (MircoarRAy PrognoSTics in Breast CancER) studie, die mede werd gefinancierd door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), werden tussen 2004 en 2006  in 16 regionale ziekenhuizen in Nederland 427 vrouwen met een zogeheten primair mammacarcinoom  gerecruteerd. 

Hoge graad van genezing en overleving

Van de 219 patiënten in de vijfjarige studie die volgens de MammaPrint test tot de “laag-risico-groep” behoorden, werd er in 85% van de gevallen voor gekozen geen chemotherapie te starten. Van deze patiënten was 97% na vijf jaar nog geheel vrij van kanker. Van de 208 patiënten die in de “hoog-risico-groep” vielen koos 81% juist wel voor chemotherapie en daarvan was 91% na vijf jaar vrij van kanker. De vijfjaarsoverlevingspercentages lagen op respectievelijk 98% en 96%.

Onderzoeksleider prof. Sabine Linn van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/AVL) in Amsterdam zegt: “MammaPrint onderscheidt nauwkeurig patiënten in laag- en hoogrisicogroepen gebaseerd op het vooruitzicht op terugkeer van de ziekte. De onderzoeksdata van de studie bevestigen dat er voor laag-risico-patiënten bij de keuze om geen chemotherapie te ondergaan uitstekende overlevingskansen blijken te bestaan.” 

Allereerste prospectieve studie in z’n soort

De RASTER-studie wordt door de mede-auteurs als uniek gekenschetst aangezien het de eerste en tot op heden wereldwijd enige studie betreft die prospectief de prestaties van een genomische borstkankertest evalueert aan de hand van feitelijke uitkomsten van een studie waarbij patiënten gedurende een langere tijd – vijf jaar – werden gevolgd.

“De nu gepubliceerde studie toont aan dat het koppelen van de uitkomsten van de MammaPrint aan de traditionele klinische beoordelingsparameters kan bijdragen aan een substantile reductie van het aantal patiënten dat echt chemotherapie nodig heeft. Daarmee worden onnodige en soms invaliderende neveneffecten van de behandeling voorkomen, zegt dr. Thijs van Dalen, oncologisch chirurg in het Diakonessehuis Utrecht, een van de 16 deelnemende regionale ziekenhuizen in het RASTER onderzoek.  

De studie toont ook aan dat MammaPrint 30% meer patiënten in de laag-risico-groep rangschikt dan de meer traditionele klinische parameters waaronder; omvang van de tumor, gradatie, leeftijd van de patiënt en de lymfeklierstatus.

Uit recent onderzoek blijkt daarnaast dat het tumormateriaal dat nodig is voor de test, ook in paraffine kan worden opgeslagen. Dit maakt het voor ziekenhuizen veel eenvoudiger de prognostische test te laten uitvoeren. Daarbij komt door deze opslagmethode de MammaPrint voor veel meer vrouwen beschikbaar dan voorheen.

David Macdonald, CEO van Agendia zegt: “Van alle prognostische borstkankertests die momenteel op de markt beschikbaar zijn is dit de eerste en enige met een prospectieve validatie gebaseerd op realistische uitkomstdata. Anders dan bij andere beschikbare tests, die zich beperken tot een bepaalde receptor en lymfklierstatus, kan MammaPrint worden toegepast bij nagenoeg alle gevallen van borstkanker in een vroeg stadium. Tot slot helpen de resultaten van MammaPrint de arts bij het helder bepalen of een patiënt in  een hoog- dan wel laag risico groep valt. Daarmee wordt de onzekerheid waarvan sprake is bij andere genentests uitgesloten.”

In this prospective community-based observational study, the 5-year DRFI probabilities confirmed the additional prognostic value of the 70-gene signature to clinic-pathological risk estimations such as AOL. Omission of adjuvant chemotherapy as judged appropriate by doctors and patients and instigated by a low-risk 70-gene signature result, appeared not to compromise outcome

2013 Jan 31. doi: 10.1002/ijc.28082. [Epub ahead of print]

A prospective evaluation of a breast cancer prognosis signature in the observational RASTER study.

Source

Department of Surgical Oncology, Netherlands Cancer Institute-Antoni van Leeuwenhoek Hospital, Amsterdam, Netherlands.

Abstract

The 70-gene signature (MammaPrint™) has been developed on retrospective series of breast cancer patients to predict the risk of breast cancer distant metastases. The microarRAy-prognoSTics-in-breast-cancER (RASTER) study was the first study designed to prospectively evaluate the performance of the 70-gene signature, which result was available for 427 patients (cT1-3N0M0). Adjuvant systemic treatment decisions were based on the Dutch CBO 2004 guidelines, the 70-gene signature, and doctors' and patients' preferences. Five-year distant-recurrence-free-interval (DRFI) probabilities were compared between subgroups based on the 70-gene signature and Adjuvant! Online (AOL) (10-year survival probability <90% was defined as high-risk). Median follow-up was 61.6 months. Fifteen percent (33/219) of 70-gene signature low-risk patients received adjuvant chemotherapy (ACT) versus 81% (169/208) of 70-gene signature high-risk patients. The 5-year DRFI probabilities for 70-gene signature low-risk (n=219) and high-risk (n=208) patients were 97·0% and 91·7%. The 5-year DRFI probabilities for AOL low-risk (n=132) and high-risk (n=295) patients were 96·7% and 93·4%. For 70-gene signature low-risk - AOL high-risk patients (n=124), of whom 76% (n=94) had not received ACT, 5-year DRFI was 98.4%. In the AOL high-risk group, 32% (94/295) less patients would be eligible to receive ACT if the 70-gene signature was used. In this prospective community-based observational study, the 5-year DRFI probabilities confirmed the additional prognostic value of the 70-gene signature to clinic-pathological risk estimations such as AOL. Omission of adjuvant chemotherapy as judged appropriate by doctors and patients and instigated by a low-risk 70-gene signature result, appeared not to compromise outcome.

Copyright © 2013 UICC.

PMID:
23371464
[PubMed - as supplied by publisher]

Plaats een reactie ...

Reageer op "Mammaprint bewijst grote waarde voor borstkankerpatienten. 50 procent van borstkankerpatienten hoeft geen chemo. RASTER studie nu officieel gepubliceerd"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Mammaprint voor borstkankerpatienten >> Mammaprint verandert voorgestelde >> Mammaprint bewijst grote waarde >> Uitstekende resultaten met >> Mammaprint (R) wordt meer >> Mammaprint: Onderzoek met >> Mammaprint voor bepaling van >> Mammaprint - genentest bewijst >>