Raadpleeg ook literatuurlijst niet-toxische middelen, voeding en behandelingen specifiek bij prostaatkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar. 

Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven, waaronder bij Medpro voor o.a. prostasol  een veel gebruikt natuurlijk middel bij prostaatkanker als alternatief voor hormoontherapie.

18 maart 2024: Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/plantaardig-dieet-vermindert-kans-op-recidief-verbetert-overleving-en-verbetert-kwaliteit-van-leven-door-betere-sexualiteit-en-beter-plassen-bij-prostaatkankerpatienten.html

27 februari 2023: Bron: American Society of Clinical Oncology Genitourinary Cancers Symposium

Volgens een observatiestudie (N = 2038) gepresenteerd op het American Society of Clinical Oncology Genitourinary Cancers Symposium, wordt een hogere naleving van een plantaardig dieet geassocieerd met een lager risico op de progressie en recidief van prostaatkanker (T1 tot T3a). 

Mannen in het hoogste kwintiel van PDI hadden een 52% lager risico op progressie (HR 0,48, 95% CI 0,36-0,65, p-trend<0,001) en een 53% lager risico op recidief (HR 0,47, 95% CI 0,32-0,68 , p-trend<0,001) in vergelijking met mannen in het laagste kwintiel.

Als onderdeel van de Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavour (CaPSURE) studie, analyseerden Vivian N. Liu van de Universiteit van Californië, San Francisco en collega's gegevens van 2.038 mannen met de diagnose prostaatkanker (T1 tot T3a). Deelnemers vulden gemiddeld 31,5 maanden na de diagnose een vragenlijst over de voedselfrequentie in.
De onderzoekers ontdekten dat mannen in het hoogste kwintiel van de Healthful Plant-based Diet Index (hPDI) een lager risico op progressie hadden (hazard ratio , 0,48; P-trend < 0,001) en een lager risico op een recidief (HR, 0,47; P-trend < 0,001) versus mannen in het laagste kwintiel.
Over het algemeen was de hPDI-score niet geassocieerd met progressie of recidief (P-trend > 0,05), maar mannen in de hogere kwintielen hadden een statistisch significante vermindering van het risico op recidief.

In een subgroepanalyse was voor mannen ouder dan 65 jaar een grotere consumptie van een gezond plantaardig dieet geassocieerd met een lager risico op een recidief (HR, 0,41; P-trend = 0,03). Bovendien bleek dat onder degenen die vaak wandelden met een stevig of snel wandeltempo (meer dan drie uur/week), dat deze mannen in het hoogste hPDI-kwintiel een verder verminderd risico op progressie (HR, 0,33) en recidief (HR, 0,41) haddenb. Associaties waren consistent in alle klassen en stadia.

Hier het originele abstract zoals gepresenteerd op het symposium:

Associations between plant-based diets and risk of disease progression in men with prostate cancer.

Authors person Vivian N Liu

University of California, San Francisco, San Francisco, CA

Vivian N Liu, Erin L. Van Blarigan, Li Zhang, Rebecca E. Graff, Crystal Langlais, Janet E. Cowan, Peter Carroll, June M. Chan, Stacey A. Kenfield

Organizations

University of California, San Francisco, San Francisco, CA, Department of Epidemiology & Biostatistics, University of California, San Francisco, San Francisco, CA, Department of Urology, University of California San Francisco, San Francisco, CA, Department of Urology, University of California, San Francisco, San Francisco, CA

Abstract Disclosures

Research Funding

No funding received
None.

Background:

Plant-based diets have been linked to multiple health benefits. For prostate cancer (PC), individual plant foods (e.g., tomatoes with lycopene) appear to reduce PC incidence and mortality. However, less is known about plant-based dietary patterns and PC survivorship.

Methods:

We examined 2038 men diagnosed with T1-T3a PC who were enrolled in the Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE) and had completed a food frequency questionnaire (FFQ) a median of 31.5 months post-diagnosis. “Overall” and “healthy plant-based” dietary indices (PDI and hPDI, respectively,) were calculated from the FFQ. Multivariable Cox proportional hazards models estimated adjusted hazard ratios (HR) and 95% confidence intervals (CI) for associations between plant-based diets and risk of PC progression (recurrence, secondary treatment, bone metastases, or PC death) as the primary outcome, and PC recurrence as a secondary outcome. We also examined whether age, stage, grade, and walking pace modified associations.

Results:

We observed 204 progression events (169 due to biochemical recurrence) over a median follow up of 7.4 years after the FFQ. Men in the highest quintile of PDI had a 52% lower risk of progression (HR 0.48, 95% CI 0.36-0.65, p-trend<0.001) and a 53% lower risk of recurrence (HR 0.47, 95% CI 0.32-0.68, p-trend<0.001) compared to men in the lowest quintile. Although the hPDI was not associated with PC progression or recurrence overall (p-trend >0.05), men in the higher quintiles had statistically significant reductions in risk of recurrence. Among men >65 years, greater consumption of a healthful plant-based diet was associated with lower risk of PC recurrence (HR 0.41, 95% CI 0.24-0.7, p-trend=0.03). In addition, among those with a brisk/fast walking pace (>3 h/wk), men in the highest PDI quintile had a 56% (HR 0.33, 95% CI 0.26, 0.73) lower risk of PC progression, and a 59% (HR 0.41, 95% CI 0.25, 0.68) decrease in risk of PC recurrence. Grade and stage did not modify associations between either index and PC progression or recurrence.

Conclusions:

This study indicates that plant-based dietary patterns are associated with lower risk of PC progression and recurrence, particularly among older men and those who reported a higher intensity walking pace. PC survivors may be recommended diet and exercise counseling to improve clinical outcomes after PC diagnosis.

This material on this page is ©2023 American Society of Clinical Oncology, all rights reserved. Licensing available upon request. For more information, please contact licensing@asco.org



Plaats een reactie ...

Reageer op "Plantaardig dieet geeft lager risico op progressie van prostaatkanker en vermindert kans op een recidief."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Plantaardig dieet geeft lager >> Plantaardige vetten en minder >> Plantaardig dieet vermindert >>