Aan dit artikel is enkele uren gewerkt. Opzoeken, vertalen, plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen dan kan dat via een al of niet anonieme donatie. Elk bedrag is welkom hoe klein ook. Klik hier als u ons wilt helpen kanker-actueel online te houden Wij zijn een ANBI organisatie en dus is uw donatie aftrekbaar voor de belasting.

11 januari 2012: 
Interessant is aanvullend op onderstaande informatie uit 2010  te vermelden een overzichts artikel van de aanpak met radiotherapie - bestraling in combinatie met vormen van chemo en immuuntherapeutische middelen waaronder ook Zevalin en Bexxar en Yttrium-90: Radioimmunotherapy of Non-Hodgkin’s Lymphoma: From the ‘Magic Bullets’ to ‘Radioactive Magic Bullets’
In het abstract staat dit, maar klikt u op deze link voor het volledige studierapport. Onderaan staat informatie over radio immuuntherapie in België:

Source: Radioimmunotherapy (RIT) of lymphoma with Zevalin and Bexxar was approved by FDA in 2002 and 2003, respectively, for the treatment of relapsed or refractory CD20+ follicular B-cell non-Hodgkin´s lymphoma. In 2009, Zevalin was also approved for consolidation therapy in patients with follicular non-Hodgkin’s lymphoma that achieve a partial or complete response to first-line chemotherapy. For follicular lymphoma patients, the overall response and progression-free survival rates have significantly improved since the implementation of RIT. The predominant complication of RIT is hematological toxicity that is usually manageable. There are ongoing trials to further define the expanding role of RIT as first line or concomitant therapy in the treatment of lymphoma as well as for certain antibiotic resistant infections and aggressive malignancies. There is also growing interest in the development of newer protocols for increased and more uniform dose delivery resulting in better outcomes and improved patient survival. This review will primarily focus on the role of RIT in treatment of non-Hodgkin’s lymphoma, which is of established clinical utility and FDA approved. The mechanism of RIT, available radionuclides and pharmacokinetics, therapy administration, clinical utility and toxicities, and future directions would be discussed.

30 mei 2005: Bron: Met dank aan Maurice die ons dit bericht toestuurde over studie uitgevoerd o.a. in het dr. Bernhard Verbeeten Instituut

Lokale radiotherapie - bestraling voor Non-Hodgkin lymfoom laaggradig en stadium III en IV zou volgens een voorpublicatie van de studie een opmerkelijk groter aantal totale remissies - 62% - bewerkstelligen bij laaggradige non-Hodgkin patiënten stadium III en IV ondanks dat deze al èèn of soms meerdere chemokuren hadden gekregen. In een aantal ziekenhuizen in België en Nederland en dan o.a. in het dr. Berhard Verbeeten Instituut in Tilburg, let op in dit Instituut wordt ook hyperthermie gegeven en wordt veel aandacht gegeven aan extra bepaalde gerichte voeding in een verder regulier instituut gespecialiseerd in radiotherapie en nucleaire geneeskunde (inwendige bestraling bv. wordt ook gedaan) zijn afgelopen jaren vanaf 1995 tot 2005 honderden patiënten met laaggradig non-Hodgkin stadium III en IV extra lokaal bestraald. Van de groep behandelde patiënten reageerde 92% positief op deze behandeling en kwam 62% in remissie en bleef dat ook gemiddeld 42 maanden in het bestraalde gebied. De overige 30% kreeg een gedeeltelijke remissie die gemiddeld tien maanden aan hield tot een volgend recidief. Het zal interessant zijn te weten of bij deze groep patiënten ook de extra voeding is meegenomen in de resultaten en of er ook is uit te halen en of er ook hyperthermie naast de bestraling is gegeven. maar de studie wordt juni 2005 gepubliceerd heben we begrepen. Wel mooi dat we via Maurice nu al deze vooraankondiging voor u beschikbaar hebben, zodra de studie wordt gepubliceerd hopen we ook het abstract of wellicht de volledige studie eveneens voor u beschikbaar te krijgen. Voor OPS-leden hebben we contactpersoon en adresgegevens van artsen/wetenschappers die deze studie mede uitvoerden beschikbaar en kunt u zich ook opgeven voor nieuwe vervolgstudie met deze aanpak, waarbij de resultaten van de standaardbehandeling, bestaande uit zes kuren chlorambucil, wordt vergeleken met twee bestralingen van elk twee Gray op de aangetoonde afwijkingen.

Radiotherapie brengt vaker en langer totale remissie Binnenkort verschijnen in de Journal of Clinical Oncology de resultaten van een studie waarin de doeltreffendheid van beperkte radiotherapie bij de behandeling van het stadium drie en vier laaggradig Non-Hodgkin lymfoom wordt beschreven. Radiotherapie als behandelingsmethode blijkt zeer effectief.

Het Dr. Bernard Verbeeten Instituut is een van de instellingen die heeft deelgenomen in de studie. Radiotherapeut-oncoloog Philip Poortmans is een van de schrijvers van het genoemde artikel. "Een van de problemen bij chemotherapie voor deze aandoening is dat, als de tumor terugkomt en er opnieuw een chemokuur wordt gegeven, de duur van de werkzaamheid steeds verder afneemt. Na de eerste serie kuren blijft de tumor gemiddeld twee jaar weg, na de tweede ongeveer vijftien maanden en zo worden de tussenpozen steeds een aantal maanden kleiner." In het geval alleen lokaal behandeld kan worden lijkt beperkte lokale radiotherapie met 4 Gray in een of twee bestralingsfracties een meer voor de hand liggende optie. In de studie, die vanaf 1995 liep en waarvoor het BVI een groot aantal patiënten heeft geleverd, blijkt dat 92 procent van de patiënten goed op de lokale radiotherapie reageert. Van hen heeft 62 procent een complete remissie die gemiddeld 42 maanden duurt binnen bestraald gebied. Bij de overige dertig procent is sprake van een partiële remissie met een gemiddelde duur van tien maanden. Deze resultaten worden bereikt, ongeacht of de patiënt in een eerder stadium een of meerdere chemokuren heeft ondergaan. In een nieuwe, prospectieve, studie wordt bij patiënten met een stadium 3 of 4 laaggradig Non-Hodgkin lymfoom de resultaten van de standaardbehandeling, bestaande uit zes kuren chlorambucil, vergeleken met twee bestralingen van elk twee Gray op de aangetoonde afwijkingen. Aan deze studie, die wordt geleid door de HOVON met medewerking van de EORTC Lymphoma Group, nemen in onze regio meerdere ziekenhuizen en het Dr. Bernard Verbeeten Instituut deel.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Bestraling - Radiotherapie bij non-Hodgkin lymfoom stadium III en IV laaggradig geeft opmerkelijk langere periode tot recidief en significant meer totale remissies ( 60% CR gemiddeld 42 maanden lang ), ondanks een of meerdere chemokuren die al zijn gedaan"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FDG-PET (2-deoxy-2[F-18]fluoro-D-glucose >> Bestraling - Radiotherapie >> Bestraling - Radiotherapie >> Bestraling - Radiotherapie >> Bestraling - Radiotherapie >> Bexxar, een monoklonaal middel >> Radiotherapie - bestraling >>