26 juli 2016: Bron: Asco 2016

Wanneer patiënten met uitgezaaide longkanker grotere tumorload en tumoractiviteit hebben voordat immuuntherapie met het anti-PD medicijn atezolizumab wordt toegediend en ook aan na 6 weken behandelen hogere tumoractiviteit laten zien hebben zij minder kans op overall overleving dan patiënten waarbij de tumorload en tumoractiveit aan de basis kleiner is en/of na 6 weken was afgenomen. Dit blijkt uit een studie waarbij vooraf en na 6 weken een zogeheten FDG-PET scan werd gemaakt. Een FDG-PET scan kan ook niet zichtbare actieve tumoren laten zien aan de hand van het metabolisme in de cellen.

Deze resultaten komen uit een fase II studie met totaal 136 patiënten uit 26 verschillende ziekenhuizen uit 5 verschillende landen en werd gepresenteerd op ASCO 2016.

immuuntherapie met checkpoint inhibitors

Foto: werkingsmechanisme immuuntherapie met check point remmers - anti-PD medicijnen

Dit zijn de kernpunten uit de studie zoals die op ASCO 2016 werden gepresenteerd:

FDG-PET is potentiële biomarker in longkanker

  • Onderzoekers gebruikten een FDG–PET, zowel bij de basismeting voor de behandeling zou starten en na 6 weken behandelen met atezolizumab.
  • Hogere tumorvolumes bij de basismeting aangetoond door de FDG voorspellen een verminderde kans op overleving van patiënten. Dit suggereert dat meer actieve tumorvolume bij het begin van de behandeling een teken van slechtere overleving kan zijn. Een verdere toename van tumorvolume bij een meting op 6 weken kan ook wijzen op een verminderde kans op overall overleving.

Volgens studieleider Jill Fredrickson, PhD zou een FDG-PET scan gebruikt moeten worden als prognose marker voor het gebruik van atezolizumab, maar kan ook gebruikt worden bij andere behandelingen, bv bij chemokuren, aldus dr. Fredrickson op ASCO 2016.

Klik op de referentie hieronder om het studie abstract te lezen. Verder kan ik nog niet echt extra informatie vinden. De studie wordt in februari 2017 als geheel gepubliceerd schrijven de onderzoekers in het studieprotocol.

Reference

1. Fredrickson J, Callahan J, Funke R, et al: Utility of FDG-PET in immunotherapy: Results from a phase II study of NSCLC patients undergoing therapy with the PD-L1 inhibitor atezolizumab (MPDL3280A). 2016 Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging Annual Meeting. Abstract 134.


Plaats een reactie ...

Reageer op "FDG - PET scan laat zien of immuuntherapie met anti-PD medicijn atezolizumab bij longkanker voor resultaten zal zorgen. Grotere tumor activiteit bij de basismeting geeft minder kans op overall overleving"


Gerelateerde artikelen