7 augustus 2004: Onderzoekers in Nederland en Engeland brachten gisteren gezamenlijk een persbericht naar buiten dat zij de genen in kaart hebben gebracht waardoor ALL - Acute Lymfatische Leukemie wordt veroorzaakt. Belangrijk lijkt dat nu kan worden vastgesteld welke patiënten met ALL - Actue Lymfatische Leukemie wel of niet te genezen zijn met chemotherapie. Zoals gebruikelijk brengen de media dit bericht weer met grote ophef. Waarbij het Algemeen Dagblad wel de kroon spant met sensationele kop als zou leukemie voor kinderen te genezen zijn. Maar een genezende behandeling voor alle ALL - patiënten ligt nog erg ver weg helaas. Lees ook verhaal van Shifra. Zij leefde op dieet en bepaalde suppletie vele jaren langer dan voorspeld met ALL - Acute Lymfatische Leukemie.

Bron: Website van Algemeen Dagblad

In nabije toekomst mogelijk iedereen genezen

Kinderleukemie te overwinnen
Van een onzer verslaggevers
br> Kinderen met leukemie kunnen over een paar jaar vaker en beter worden genezen. Dat is te danken aan een ontdekking van onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum en een kinderziekenhuis in het Amerikaanse Memphis.

De wetenschappers maakten gisteren bekend dat ze 121 genen hebben gevonden die doorslaggevend zijn voor het succes van de chemotherapie bij kinderleukemie. ,,Hierdoor kunnen we op den duur misschien alle kinderen genezen'', zegt een van de onderzoekers, dr. Monique den Boer van het Sophia Kinderziekenhuis. Ook zal de behandeling minder bijwerkingen hebben.
Een op de vijf kinderen met acute lymfatische leukemie (all) overlijdt omdat hun leukemie ongevoelig is voor de chemotherapie. De ontdekking van de genen is daarom een belangrijke stap, zegt Den Boer.
,,We weten nu waarom de leukemiecellen niet op deze behandeling reageren. Op den duur kunnen we de ontdekte genen gebruiken om deze ongevoeligheid te omzeilen.''
De wetenschappers zijn anderhalf jaar in het laboratorium met het onderzoek bezig geweest. Volgens Den Boer duurt het nog zeker twee jaar voordat de behandelwijze zo is aangepast dat meer - en mogelijk alle - kinderen kunnen worden genezen.
,,Maar deze ontdekking is direct belangrijk voor de patiënten, omdat we hen door onze kennis van de genen beter kunnen indelen in een bepaalde patiëntengroep.''
Kinderen die wel genezen, kampen nu soms met zeer nare bijwerkingen, zoals onvruchtbaarheid of hartfalen op jonge leeftijd. Den Boer hoopt dat ook hier meer tegen te beginnen is door de ontdekking. ,,Doordat we de leukemiecellen specifieker kunnen aanpakken, voorkom je dat je gezonde lichaamscellen doodt.''

Jaarlijks krijgen 120 kinderen in Nederland all. In totaal hebben 2000 kinderen deze vorm van bloedkanker, waarbij grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen worden geproduceerd.
Dertig kinderen krijgen jaarlijks acute myeloïde leukemie (aml), de andere variant van de ziekte. Hieraan overlijdt nu nog 50 procent. Den Boer en haar collega's doen ook ontdekkingen over aml. ,,Maar het is nog te vroeg om die naar buiten te brengen'', stelt ze.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Genen verantwoordelijk voor ongeneeslijke vorm van ALL in kaart gebracht en mogelijk belangrijk voor genezende behandeling van ALL in de toekomst"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

CD19 Fast-CAR-T-cel therapie >> Chemo met vincristine en dexamethason >> blinatumomab bij een recidief >> Immuuntherapie met CAR T-Cell >> Receptor-gemodificeerde T-cellen >> Genen verantwoordelijk voor >> Gleevec:  Behandeling met >> ALL: Clofarabine CLOLAR(TM) >> ALL - Acute Lymfatische Leukemie: >> ALL: CLOLAR(TM) (clofarabine) >>