3 december 2019: zie in dit artikel de resultaten uit deze studie: 

https://kanker-actueel.nl/een-ketogeen-dieet-naast-chemo-en-bestraling-kan-een-rol-spelen-bij-de-eerste-behandeling-van-hersentumoren-type-glioblastoma-en-glioma-vooral-bij-jonge-patienten-was-het-effect-groot.html

10 februari 2017: De onderzoekers laten mij weten dat de studie kytogeen dieet geen patienten meer aanneemt. Het beoogde aantal deelnemers is bereikt.

Geachte meneer,mevrouw
Langs deze weg wil ik namens ons onderzoeksteam doorgeven dat de studie ; " ketogeen  dieet behandeling bij patiënten met glioblastoma multiforme graad 4 als toevoeging aan de standaarbehandeling met radiotherapie en chemotherapie. " is gesloten voor inclusie. Ons verzoek is of u ons bericht met informatie over de studie dan ook van uw website zou willen halen?
Bijvoorbaat onze dank

Met vriendelijke groeten,

Elles van der Louw
kinderdiëtist
Afdeling Diëtetiek

Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis

Bezoekadres: Postbus 2060, 3000 CB Rotterdam
kamer SP2434, Wytemaweg 80, 3015 CN Rotterdam
E-mail e.vanderlouw@erasmusmc.nl | Telefoon 010 703 62 90
www.erasmusmc.nl/sophia

11 september 2016: Bron Erasmus Medisch centrum

Op verzoek van de onderzoekers van onderstaande studie:

En zie ook deze PDF: Informatie ketoglioomstudie voor website hersentumor centrum METC versie 080416

Geachte heer,mevrouw.


Bij het Hersentumorcentrum , onderdeel van het Erasmus MC Rotterdam, loopt sinds enige tijd ons klinisch onderzoek getiteld; “ ketogeen dieet behandeling bij patiënten met glioblastoma multiforme graad 4 als toevoeging aan de standaarbehandeling met radiotherapie en chemotherapie. “  Zoals u wellicht weet is de prognose van deze vorm van hersentumoren beperkt tot gemiddeld 15 maanden na diagnose. Er wordt nationaal en internationaal dan ook veel onderzoek verricht, zo ook door ons onderzoeksteam (bestaande o.a. uit Dr Arnaud Vincent, Dr Coriene Catsman-Berrevoets, Dr. Jacoline Bromberg en mijzelf). Wij werken intensief samen met patiënten en partners tijdens de drie maanden durende onderzoeksperiode maar wanneer patiënten door willen gaan met de dieetbehandeling blijven wij in contact. Wij zouden erg graag meer bekendheid willen geven aan ons onderzoek en vragen ons af of er bij uw platform mogelijkheid hiertoe bestaat?

Ter ondersteuning van dit verzoek sluit ik de door onze METC goedgekeurde patiënten informatie voor websites.

Wanneer u het op prijsstelt mondelinge toelichting te ontvangen dan verneem ik dat graag.

Namens ons onderzoeksteam bijvoorbaat hartelijk dank en ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Elles van der Louw
Onderzoeksdiëtist
Afdeling Diëtetiek

4 juni 2015: Het Erasmus Medisch Centrum heeft zich aangesloten bij Charitas uit Berlijn en een fase II studie staat open voor mensen met een hersentumor om naast de reguliere aanpak van chemo (temodal) en bestraling via een Kytogeen dieet de resultaten van die aanpak te beinvloeden. Zie in onderstaand artikel meer over kytogeen dieet zoals dat ook al eerder in Berlijn werd ontdekt en studies daarmee werden opgezet. Mooi nieuws dus voor Nederlandse patiënten met een hersentumor. Zie voor alle informatie en hoe u aan te melden voor deze fase II studie: 

http://www.erasmusmc.nl/hersentumor_centrum/3981121/Keto

Onderaan artikel staat abstract van een studie met enkele mensen met een hertsentumor die het kytogene dieet gebruikten en daar veel profijt van hadden. Het volledige studieverslag: Treatment of glioma patients with ketogenic diets: report of two cases treated with an IRB-approved energy-restricted ketogenic diet protocol and review of the literature. is gratis in te zien. Zie verder dit artikel voor meer informatie:

kytogeen dieet bij hersentumoren

19 januari 2014: Bron: Charité Berlijn en Clinical trials

Door remming van de glucose opname kunnen de zogeheten slapende stamcellen - zonder goed functionerende PD - programmed death functie, ook wel senescente cellen genoemd - selectief worden vernietigd. Deze aanpak van kanker verloopt dus via het metabolisme / de energiestofwisseling van de cel door de glucosebehoefte van de senescente cellen te remmen c.q. blokkeren.

Deze ontdekking werd gedaan door wetenschappers van het Charité - Universitätsmedizin Berlijn en het Max Delbrück Centrum voor Moleculaire Geneeskunde ( MDC ) in Berlin - Buch, samen met andere partners uit Duitsland.De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

In het Charité is inmiddels een fase I/II studie opgezet met het zogeheten kynogene dieet bij hersentumoren naast bestraling, om te onderzoeken in hoeverre dit speciale dieet een recidief kan voorkomen. Onderaan dit artikel staat een link naar het officiële studieprotocol.

Hoewel deze studie nu alleen wordt opgezet voor hersentumoren kan deze aanpak natuurlijk ook gelden voor veel andere vormen van kanker. Want algemeen is bekend dat bij de meeste vormen van kanker, waaronder borstkanker, eierstokkanker, alvleesklierkanker, prostaatkanker leukemie enz. ook die "slapende stamcellen" zonder goed functionerende PD - programmed death functie - een rol spelen in een recidief, een terugkomen van de kanker. Daarom ook wordt algemeen gezegd dat zo weinig mogelijk toegevoegde suiker heel belangrijk is voor kankerpatiënten.

De slapende stamcellen - senescente cellen:

In het artikel van het Charité beschrijven de onderzoekers (prof. dr. Clemens Schmitt) wat zij hebben gevonden. Ik heb geprobeerd dit zo goed als mogelijk te vertalen:

Bij chemotherapie sterven soms niet alle tumorcellen, maar de senescente cellen treden in de stand van zogenaamde senescentie (geprogrammeerde groeistop).  In deze toestand zijn de cellen actief en delen niet verder. Niettemin kan deze aandoening gevaarlijk zijn. Voor ouder wordende cellen geven bepaalde eiwitten boodschappen die ongewenste ontstekingsreacties kunnen veroorzaken en anderzijds is er de mogelijkheid van een recidief.

Prof. dr. Clemens Schmitt zegt het volgende: "Wij vonden dat het energiemetabolisme van verouderde tumorcellen massaal toeneemt na chemotherapie en de cellen zijn letterlijk hongerig naar suiker." "Bovendien vonden we dat deze cellen niet alleen meer vermogen produceren, maar door hun enorme toename van het metabolisme zijn ze daarvan ook afhankelijk." "Wanneer wij het glucose metabolisme van de kankercellen afremden stierven deze af." "In rustende toestand of bij normale weefsels echter had een remming van de energiestofwisseling weinig effect op korte termijn."

De oorzaak van het hoge energieverbruik van verouderde cellen wees de onderzoekers op nog een andere bijzonderheid: "Op het moment waarop de cellen overgaan in de stand van senescentie produceren ze een grote hoeveelheid eiwit boodschappers. Deze moeten dan weer onder hoog energieverbruik ervan worden verteerd, omdat de eiwitten deels toxisch zijn. Dus ofwel de energie van de verouderde cellen afremmen c.q. blokkeren of die van hun spijsverteringsprocessen doet deze dan niet overleven."

"Het bijzondere van dit onderzoek is het nieuwe begrip van een mogelijk therapeutische doel bij kanker: bij de huidige veelbelovend medicijnen (targeted medicin en personalised medicin) gaat het meestal dan ook om de activiteit van een moleculaire verandering in kankercellen door een specifiek gericht medicijn," aldus Prof Schmitt. Daarentegen stellen nu deze wetenschappers met hun nieuwe benadering een behandeling van een exclusieve kankertoestand te gebruiken en niet een enkel molecuul, namelijk een metabole behandeling voor de vernietiging van de tumorcellen."aldus prof. dr. Schmitt

"Dit is een veelbelovende aanpak van onderzoek op het raakvlak van preklinisch onderzoek en klinische studies", aldus prof. dr. Schmitt. "Het idee van onze aanpak kan zeer relevant zijn voor toekomstige behandelingsstrategieën voor kankerpatiënten."

U kunt het studieprotocol van de studie: Calorie-restricted, Ketogenic Diet and Transient Fasting During Reirradiation for Patients With Recurrent Glioblastoma (ERGO2) inzien in clinical trilas en ook hoe u zich kunt aanmelden.

Klik hier voor het originele artikel van prof. dr. Schmitt in het Duits: Neuartiger Therapieansatz gegen Krebs entdeckt. Zucker-Entzug lässt Tumorzellen absterben 

Klik op deze link http://lchf.de/wp-content/uploads/2011/06/ketogene_ernaehrung_bei_krebs.pdf voor een PDF file met een beschrijving van het Kynogene dieet, ook wel bekend van een dieet voor mensen / kinderen met epilepsie.

Als u hier klikt http://www.kempenhaeghe.nl/upload/_994_pageitems_491_KH%20Folder%20A5%20E2-%20Ketogeen%20dieet.pdf%20aug%202013.pdf kunt u een en ander ook in het Nederlands lezen.

Seneszente_Tumorzellen

Foto van senescente cellen

Wat senescente cellen zijn kunt u lezen in Kennisnet: begint een verouderend lichaam bij een verouderde cel? 

Een citaat uit bovenstaande informatie op Kennisnet:

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veroudering van cellen, ‘senescence’, een sleutelrol speelt in het verouderingsproces.

Een senescente cel is een cel die door chronische of acute stress slijtage heeft opgelopen en hierdoor niet meer deelt. Bij die verouderde, senescente cellen is de celdeling gestopt terwijl de stofwisseling in de cellen nog wel actief blijft. Dat de celdeling stopt, voorkomt ondermeer het ontstaan van kanker. De verouderde cellen zijn geen potentieel gevaar meer voor ongeremde deling.

Senescente cellen veranderen echter ook de weefselstructuur en zijn hierdoor mogelijk juist een aanzet tot het ontstaan van kanker. Zij scheiden stoffen uit die chronische laaggradige ontstekingen onderhouden en andere cellen in de omgeving tot celdelingen aanzetten. Lees verder>>>>>>


Plaats een reactie ...

Reageer op "Kytogeen dieet naast chemo en bestraling bij hersentumoren wordt in fase II studie onderzocht in Erasmus medisch centrum"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Kytogeen dieet naast chemo >> Een Ketogeen dieet naast chemo >>