Primaire levertumoren en dan de kwaadaardige vorm ervan, HCC, komen in Europa minder vaak voor dan in Azie. Maar als er een tumor wordt gevonden in de lever zorgt dat vaak wel voor veel onrust bij de mensen. Ter geruststelling een gevonden levertumor in een onderzoek is vaak ook goedaardig en op een goede manier te verwijderen. Zelfs wordt er vaak bij een goedaardige tumor een afwachtende houding aangenomen en wordt gehoopt dat de tumor vanzelf verdwijnt. Waarom levertumoren ontstaan schijnt toch heel veel met voeding te maken te hebben, ook omdat de lever als orgaan een ontgiftigings taak heeft. Een gezondere voeding en leefwijze zou dus een goed effect kunnen hebben op goedaardige tumoren. 

Medische namen voor goedaardige tumoren zijn de volgende: haemangiomen (bloedvatgezwellen), focale nodulaire hyperplasie (gezwellen voortkomend uit of van levercellen en galwegen) en adenomen (gezwellen voortkomend uit of van levercellen). Als er sprake is van de eerste twee soorten wordt vaak voorgesteld om een tijdje aan te zien hoe ze zich ontwikkelen en of ze niet vanzelf verdwijnen. Is er sprake van een goedaardig adenoom dat een bepaalde grootte heeft bereikt, groter dan 5 cm. doorsnee, dan worden deze tumoren wel chirurgisch verwijderd. Ook omdat goedaardige adenomen uit kunnen groeien en veranderen in kwaadaardige adenomen. Verder kunnen in de lever holtes ontstaan die gevuld worden met vocht en dan worden ze cystes genoemd. Deze zijn ook eenvoudig te verwijderen.

Kwaadaardige primaire levertumoren ontstaan veelal bij mensen die last hebben van hepatitis B of C en als gevolg daarvan last hebben van chronische ontstekingen. Dit wordt wel een hepatocellulair carcinoom genoemd. (dit is een van de lever zelf uitgaande vorm van kanker) Een andere vrij zeldzame vorm van primaire leverkanker is Fibrolamellar carcinoom een zeldzame leverkanker bij kinderen en relatief jonge vrouwen. Ook kan een primaire levertumor ontstaan in de galwegen, cholangiocarcinoom genoemd (galwegkanker)

De behandelings mogelijkheden van primaire levertumoren worden naar gelang grootte, plaats van ligging bepaald. In principe kan een primaire levertumor chirurgisch verwijderd worden. De lever is het enige orgaan dat na een operatie weer terug aangroeit en zijn functie volledig hersteld. Er zijn operaties bekend waarbij 65% van de lever werd verwijderd. Ook levertransplantaties worden wel gedaan in o.a. Groningen, maar de wachtlijst daarvoor is lang. Toch zijn er ook andere manieren van behandelen, zoals de alcoholinjectie of een laserbehandeling. Lokale chemospoelingen, TACE - Trans Arteriele Chemo embolisatie is een veelgebruikte vorm van chemo. Systemische chemo wordt bij primaire leverkanker minder vaak gebruikt. Bestraling wordt incidenteel wel toegepast , maar wordt niet als genezend gezien bij primaire levertumoren.

Zie voor levertumoren door uitzaaiïngen verder onder levertumoren als uitzaaiïngen of onder kankersoorten-darmkankers en kijk daar bv. onder TACE en LITT behandelingen voor levertumoren.


Plaats een reactie ...

4 Reacties op "Levertumoren, goed- en kwaadaardig. Wat zijn de kenmerken en hoe worden ze behandeld? "

 • Kees :
  Beste Alassio ik zal u een mail sturen.

  Mvgr Kees Braam
  Webmaster
 • Alessio Salsi :
  Alessio
  18.06.2020
  Ik heb een grote levercyste in de lever,met neiging tot agressief gedrag in UZ Leuven zeiden ze dat het niet verwijderbaar is omdat het centraal gelegen is in de lever, 10x4 cm in omvang , uitslag gehad januari 2020
  26 juni 2020 terug voor CT en MRI,
  Bestaat er een oplossing voor dit probleem
  Dank bij voorbaat
  Alessio,Salsi
 • Thalja :
  Ik heb meerdere leveradenomen waarvan 1 14cm verrot is. Ik ben nu gestopt met anticonceptiepil en krijg chemokuren tegen borstkanker. Er wordt afwachtende houding aangenomen t.a.v. afgenomen. Hopende dat ze slinken. De alkalische fofastase blijven blijven hoog 998-1250. Nu krijg ik sinds paar maanden chemokuur tegen borstkanker. AC-D. En de AF waarden stijgen verder naar 1495. Is er bij mij grotere kans dat adenoom kwaadaardig Wordt? Men wil nu halverwege chemokuur een andere kuur voorschrijven die beter te doseren is en de verhoging van AF te beperken. Wat betekent het als de AF waarden verder blijven stijgen?
  • kees :
   Beste Tjalja AF staat voor Alkalische fosfotase. In uw geval kan een verdere stijging van de AF (108 is normale waarde) betekenen dat er meer actieve botuitzaaiingen zijn. Maar dat durf ik dus niet met zekerheid te zeggen want kan ook komen door de chemokuren die u volgt. Zie o.a. hier uitleg over AF: https://labuitslag.nl/bloedtest/alkalische-fosfatase/

   Leveruitzaaiingen kunnen ook wel eens weggenomen wroden via operatie of technieken als RFA en Nanoknife bv..

   Of is immuuntherapie met anti-PD medicijnen een optie?

   Raadpleeg uw behandelend arts zou ik zeggen.

   Sterkte met alles , Kees Braam
   webmaster

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

American Association for the >> Levertumoren, goed- en kwaadaardig. >> Leverziekte veroorzaakt door >> Patiëntenvereniging: De Nederlandse >> Leverkanker - HCC: algemene >>