3 april 2012: onderstaand artikel uit 2001 was een van de eerste studies die aantoonde dat lycopeen mogelijk DNA schade repareert en invloed heeft op ontstaan en progressie van prostaatkanker. Als u hier klikt kunt u het volledige studierapport gratis inzien van een recente meta analyse over hoe dan precies lycopeen zou werken. De onderzoekers weten dat nog niet zeker maar er zijn aanwijzingen dat lycopeen invloed heeft op het 'DNA' van de prostaatkankercel. Voor medici en wetenschappers een o.i. interessante studie. Voor leken bevestigt deze studie de goede werking van lycopeen.
2001:
Tomato Sauce Consumption Decreases DNA Damage in Prostate Cancer Patients
NEW YORK (Reuters Health) Dec 18 - Men with prostate cancer given a short-term tomato sauce-based diet had reduced levels of prostate-specific antigen (PSA), and significantly lower prostatic tissue oxidative DNA damage, according to a report in the Journal of the National Cancer Institute for December 19.
Dr. Phyllis E. Bowen from the University of Illinois at Chicago, and colleagues note that "the risk of prostate cancer is lower in men reporting higher consumption of tomato products," which prompted the researchers to investigate the effect of tomato intake in men already diagnosed with prostate cancer.
They placed 32 men with localized prostate adenocarcinoma, who were to undergo radical prostatectomy, on a 3 week diet of pasta with tomato sauce that included a mean of 26.8 mg of lycopene per day. The researchers measured PSA levels before and after the diet and assessed oxidative DNA damage in resected prostate samples.
The diet significantly increased both serum (1.97-fold) and prostate lycopene concentrations (2.92-fold, p < 0.001 for both), and was associated with a 21.3% reduction in leukocyte oxidative DNA damage (p = 0.005). Serum PSA levels also dropped 17.5% from a mean of 10.9 ng/mL before the diet to 8.7 ng/mL after the diet, Dr. Bowen's team reports.
Also, oxidative DNA damage in prostate tissue removed at operation was 28.3% less than in tissue samples from seven randomly selected prostate cancer patients, the researchers found.
Dr. Bowen and colleagues conclude that "these data indicate a possible role for a tomato sauce constituent, possible lycopene, in the treatment of prostate cancer and warrant further testing with a larger sample of patients, including a control group."
J Natl Cancer Inst 2001;93:1872-1879.
Gerelateerde artikelen
- Lycopeen (tomaten) geeft minder risico op krijgen van prostaatkanker
- Lycopeen - 8 mg per dag - blijkt in vergelijking met placebo zeer effectief tegen orale lichen planus - ontstoken mondslijmvlies copy 1
- Lycopeen geeft hoog significant positief effect in bestrijding van leukoplakia, vaak een voorstadium van mond- en keelkanker. copy 1
- Lycopeen beschermt en geneest voorstadia van prostaatkanker blijkt uit gerandomiseerde studie.
- Lycopeen en andere carotenoides zoals beta-caroteen zijn werkzaam tegen krijgen van prostaatkanker, is nu ook aangetoond bij Aziatische mannen.
- Lycopeen repareert mogelijk DNA schade bij prostaatkanker.
- Lycopeen, een uitstekend middel om prostaatkanker te voorkomen en progressie te remmen. En lycopeen voorkomt hart- en vaatziektes. Een wetenschappelijke analyse van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
Plaats een reactie ...
Reageer op "Lycopeen repareert mogelijk DNA schade bij prostaatkanker."