3 april 2012: onderstaand artikel uit 2002 was een van de eerste studies die aantoonde dat lycopeen een remmende werking heeft op ontstaan en progressie van prostaatkanker. Als u hier klikt kunt u het volledige studierapport gratis inzien van een recente meta analyse over hoe dan precies lycopeen zou werken. De onderzoekers weten dat nog niet zeker maar er zijn aanwijzingen dat lycopeen invloed heeft op het 'DNA' van de prostaatkankercel. Voor medici en wetenschappers een o.i. interessante studie. Voor leken bevestigt deze studie de goede werking van lycopeen.
Onderstaande grote tienjarige bevolkingsstudie studie bij meer dan 47.000 mannen bewijst wat we al een hele tijd weten namelijk dat het eten van tomaten (hier wordt gesproken over twee keer per week) het risico op het krijgen van prostaatkanker verkleint. De stof lycopeen lijkt daarvoor verantwoordelijk.
Zie ook in linkerkolom het abstract van een studie dat lycopeen niet alleen preventief maar ook genezend werkt bij mensen die reeds prostaatkanker hebben. Ik denk dat onderstaand bericht voor zichzelf spreekt en niet hoeft vertaald te worden.
- Tomato Consumption Can Lower Prostate Cancer Risk -Study -- WASHINGTON (AP)--A diet rich in tomato sauce, ketchup and other tomato-based products containing a powerful antioxidant can lower the risk of prostate cancer, a new study says.
Researchers analyzed the food choices and prostate cancer histories of more
than 47,000 men and found that those who ate at least two meals a week
containing tomato products lowered their risk of prostate cancer by 24-36%.
Dr. Edward Giovannucci of Brigham and Women's Hospital and the Harvard School
of Public Health, the first author of the study, said it supports earlier
research involving foods, particularly tomato products, that were high in
lycopene, a powerful antioxidant.
"These most recent finding add support to the notion that a diet rich in
tomatoes and lycopene-containing foods, as well as other fruits and vegetables,
may reduce the risk of prostate cancer," said Giovannucci.
A report on the study appears Wednesday in the Journal of the National Cancer
Institute.
Giovannucci said that lycopene is thought to protect against cancer by
absorbing oxygen-free radicals, which are chemicals created during metabolism
that can damage the genetic structure of cells.
The finding is based on data from the Health Professional Follow-Up Study, a
project that followed the health history and dietary habits of 47,000 men, aged
40 to 75, from 1986 to 1998. During that period, 2,481 of the men developed
prostate cancer.
Dietary questionnaires in the study included such food items as tomatoes,
tomato sauce, tomato juice, pizza, watermelon and pink grapefruit, along with
salsa, ketchup and other tomato-based condiments.
When the data was adjusted for the effects of other life style factors, the
researchers found that tomatoes, particularly those that had been cooked, were
beneficial against prostate cancer.
Gerelateerde artikelen
- Lycopeen (tomaten) geeft minder risico op krijgen van prostaatkanker
- Lycopeen - 8 mg per dag - blijkt in vergelijking met placebo zeer effectief tegen orale lichen planus - ontstoken mondslijmvlies copy 1
- Lycopeen geeft hoog significant positief effect in bestrijding van leukoplakia, vaak een voorstadium van mond- en keelkanker. copy 1
- Lycopeen beschermt en geneest voorstadia van prostaatkanker blijkt uit gerandomiseerde studie.
- Lycopeen en andere carotenoides zoals beta-caroteen zijn werkzaam tegen krijgen van prostaatkanker, is nu ook aangetoond bij Aziatische mannen.
- Lycopeen repareert mogelijk DNA schade bij prostaatkanker.
- Lycopeen, een uitstekend middel om prostaatkanker te voorkomen en progressie te remmen. En lycopeen voorkomt hart- en vaatziektes. Een wetenschappelijke analyse van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
Plaats een reactie ...
Reageer op "Lycopeen (tomaten) geeft minder risico op krijgen van prostaatkanker"