15 april 2012: in onderstaande informatie enkele adressen gewijzigd.

d.d. 11 oktober 2003:

Van twee oedeemtherapeuten kregen we deze aanvullende informatie over oedeemtherapie toegestuurd. Hun vragen waren of we deze informatie bij de informatie over kinesiotaping wilden schrijven wat we bij deze doen met uiteraard een verwijzing naar onze disclaimer.

De informatie in uw artikel over multidisciplinaire aanpak bij lymfoedeem is niet geheel correct/volledig. Oedeemtherapie omvat een aantal behandelingen dit zijn: manuele lymfdrainage, compressietherapie en het aanmeten van elastische therapeutische kousen.
Manuele lymfdrainage wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut met een speciale opleiding (zijn er maar weinig van in Nederland), oedeemtherapeuten ofwel huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van lymfoedeem na lymfklierverwijdering. Huidtherapeuten zijn net als fysiotherapeuten HBO geschoold en vallen ook onder de BIG-wet. De huidtherapeut heeft een opleiding gevolgd speciaal om oedeem te kunnen behandelen. Het ziekenhuis in Drachten van dr Damstra heeft dan ook een huidtherapeut in het team zitten.
Het zou mooi zijn om deze informatie in uw artikel mee te nemen. Tevens wil ik wijzen op het kopje compressietherapie. Dit houdt in dat de patiënt gezwachteld wordt of Chinese pleisters aangebracht krijgt. Apparatieve compressietherapie in de vorm van een manchet wordt door de huidtherapeut zelden aangewend daar dit soms ook juist complicaties kan veroorzaken en 
vaak ook niet nodig is. Elektrische kousen bestaan niet zoals u in uw artikel schrijft, elastische wel. 
Kinesiotaping wordt door meerdere importeurs geleverd. Als oedeemtherapeut zie ik het als aanvulling op het zwachtelen. Op plaatsen waar moeilijk gezwachteld kan worden zoals de billen/bovenbenen of de schouderpartij of hoofd is het een ideale aanvulling. Veel huidtherapeuten die tegenwoordig ook allemaal gespecialiseerd zijn in oedeemtherapie, passen deze methode toe.

Voor meer info kunt u zich richten tot de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, zie lymfoedeem netwerk Nederland De NVFL is een overkoepelende organisatie van oedeemtherapeuten die tevens fysiotherapeut zijn. Op www.huidtherapie.nl  staan adressen en telefoonnummers van aangesloten therapeuten zodat je zeker bent van iemand die goed (bij) geschoold is.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Oedeemtherapie bij lymfeproblemen (oedeem)"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Kinesiotaping: wat houdt dat >> Kinesiotaping bij lymfeproblemen >> Oedeemtherapie bij lymfeproblemen >> Kinesiotaping.... >>