23 juni 2013: met de publicatie van Pomi-T  heb ik onderstaand artikel maar eens naar voren gehaald zodat u kunt vergelijken wat er in betreffende supplementen zit. Deze twee supplementen, prostasol of prostectan en Pomi-T naast elkaar gebruiken lijkt dus heel goed mogelijk te zijn aangezien ze een verschillende samenstelling hebben.  Raadpleeg wel een deskundig arts of voedingsdeskundige hiervoor. 

Prostasol en prostectan en ook andere voedingsupplementen zijn te bestellen via Med-Pro en als donateur van kanker-actueel  krijgt u korting.

19 december 2011: prostasol is een mix van plantensterolen. Hier hoe prostasol is samengesteld, aldus Medpro de leverancier van prostasol, met daaronder een aantal abstracten van studies met plantensterolen die in prostasol zitten:

Werkzame stoffen en hun bewezen werking:

Van de individuele stoffen van ProstaSol is de farmacologische werking bekend.

Hierna zal de wetenschappelijk bewezen werkzaamheid van de individuele stoffen, Sitosterol, Biocurcumax, Linumlife,Quercetin, Pygeum, Saw Palmetto, Ginseng en Reishi,  beschreven worden.

Sitosterol

Sterol en steroline zijn plantaardige vetten en worden in hoge concentraties aangetroffen in de Afrikaanse aardappel en in vele noten en zaden. Sterol en steroline staan bekend om hun helende werking bij prostaatproblemen. Europese onderzoekers hebben in een studie in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet bevestigd, dat plantaardige sterolen en sterolines effectief de meeste prostaatproblemen bestrijden. Al meer dan 20 jaar worden sterolen en sterolines door Duitse urologen succesvol voorgeschreven in plaats van chemische preparaten. Verder klinisch onderzoek heeft bewezen dat sterolen en sterolines belangrijke ontstekingsremmende eigenschappen bezitten en daarom preventief werken bij ontstekingen (ulcus), suikerziekte (Diabetes mellitus) en kanker. Deze stoffen bezitten opmerkelijke adaptogene eigenschappen, moduleren het functioneren van ons afweersysteem en stoppen aanvallen van ons immuunsysteem op gezonde, normale cellen. Sterol en steroline helpen vanwege de laatst genoemde eigenschappen ook bij auto-immuunziekten die bij het ontstaan van prostaatproblemen meespelen.

In een gerandomiseerd en placebogecontroleerd onderzoek bij 177 patiënten met een vergrote prostaatklier, heeft men de therapeutische werkzaamheid en zekerheid van bèta-sitosterol onderzocht. De resultaten van de met bèta-sitosterol behandelde patiënten waren aanmerkelijk beter dan van de controlegroep die was behandeld met een placebo. De prostaatproblemen verminderden sterk en de levenskwaliteit verbeterde aanzienlijk. Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo hebben vastgesteld dat sterol de groei van prostaat-, borst-, en dikkedarmkankercellen remt. In deze studie, die werd gepresenteerd op het jaarcongres van de Amerikaanse onderzoeksbiologen, verminderde phytosterol (bèta-sitosterol) het aantal kankercellen in een laboratoriumtest met 66%. Van bèta-sitosterol is ook bekend dat het de testosteronspiegel verlaagt, alsmede de activiteit van bepaalde enzymen die dit hormoon in een biologisch actieve vorm omzetten. Deze wetenschappers hebben ook ontdekt dat bèta-sitosterol intracellulaire signaalmechanismen stimuleert, die celdeling belemmeren. In ProstaSol zitten vier verschillende sterolen, te weten bèta-sitosterol   camposterol, stigmasterol en brassicasterol.

REISHI

Reishi wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt in de Chineese geneeskunde, de Reishi paddestoelen groeien in het wild en het vruchtlichaam van de paddestoel wordt medicinaal gebruik. 

Reishi bevat verschillende bestanddelen zoals sterolen, cumarine, manitol, polysacchariden, triterpenoiden, en verschillende sporen elementen  zoals calcium, zink, mangaan, ijzer, koper en germanium. Modern onderzoek bevestigt de immuun verbeterde en beschermende eigenschappen van de Reishi paddestoel.

Linum Life( lignaan)

Lignaan is een stof die voorkomt in planten, vooral in lijnzaad, lignaan behoort tot de fyto-oestrogenen. Lignanen werken als antioxidant en remmen de ontwikkeling van verkeerde cellen.

Biocurcumax

Biocurcumax is een gebrevetteerd en gestandiseerd extraxt van de wortelstok van Curcuma longa met een mix van 95% curcuminoïden en sesquiterpenolen. Curcumine, diferuloylmethaan is een bestanddeel van safraan, het gele kruid dat wordt gewonnen uit de wortelstok. Het wordt al sinds jaar en dag gebruikt binnen de traditionele Indiase en Zuid Aziatische geneeskunst. Het heeft een antioxidante werking en bovendien een ontstekingsremmende werking. Daarnaast hebben studies een gunstige invloed aangetoond bij de preventie en behandeling van tumoren.

Quercetin

Onderzoeksresultaten van de beroemde Mayo Kliniek in Rochester, USA, geven aan dat Quercetin de hormonale activiteit bij androgen-gevoelige prostaatkankercellen blokkeert en daarmee de groei van prostaatkankercellen verhindert. Quercetin wordt door patiënten gebruikt als extra ondersteuning van hun therapie bij prostaatkanker. Veel patiënten gebruiken deze actieve flavonoïde vanwege zijn antioxidatieve werking, die niet alleen helpt ter voorkoming van bloedsomloopproblemen en hartaanvallen, maar ook ter voorkoming van kanker. Quercetin komt veel voor in de natuur, en wordt bij oraal gebruik in de darmen voor ongeveer 50% als monoglucoside en diglucoside geresorbeerd. Onderzoekers van de Saitama Medical School in Japan en van het Dana Cancer Institute van de Harvard Universiteit te Boston USA hebben ontdekt dat Quercetin prostaatkankercellen hittegevoelig maakt en daarmee als ondersteuning bij hyperthermiebehandelingen gebruikt kan worden. Onderzoekers van de Universiteit van Philadelphia en de Mayo Kliniek in Rochester USA hebben verder aangetoond dat hormoonresistente prostaatkankercellen in de groei totaal worden onderdrukt, en zowel de androgene receptoren van prostaatkankercellen als ook de PSA-productie van de cellen sterk worden geremd.

Wetenschappers van de Universiteit van Centraal-Florida hebben aangetoond dat Quercetin in combinatie met gemodificeerde citruspectine (PectaSol), de celgroei remmen en reeds bestaande tumoren verkleinen. Een groot aantal positieve eigenschappen maakt Quercetin in potentie tot een belangrijk middel tegen kanker.

Het beïnvloedt bijvoorbeeld de regulatie van de celcyclus, beïnvloedt de type-II oestrogeen-receptoren en remt het enzym tyrosinekinase. Quercetin is echter niet alleen als preventiemiddel bij prostaatkanker onderzocht, het heeft ook bij borstkanker, dikke darmkanker, longkanker en verscheidende andere kankersoorten een beschermende en therapeutische werking. De toxiciteit van Quercetin bij orale of intraveneuze toediening is zéér gering.

Pygeum

Pygeumextract wordt uit de bast van een in Afrika voorkomende maagdenpalm gewonnen. Sinds de jaren ‘60 wordt dit extract succesvol ingezet bij de behandeling van blaas- en prostaatproblemen, vooral bij de behandeling van de goedaardige prostaathyperplasie. Momenteel is Pygeum in diverse landen, b.v. Frankrijk, het belangrijkste middel bij hyperplasie. Een multicentrische studie aan de Universiteit van Bratislava heeft aangetoond dat de inname van 100 mg Pygeum per dag, tijdens een periode van twee maanden, de levenskwaliteit verhoogt en de hoeveelheid urine per lozing sterk verbetert. Bij alle onderzoekingen is tot nu toe geen enkele bijwerking van Pygeum geconstateerd. De werking is veelvuldig in dubbelblinde studies bewezen en in de medische literatuur beschreven. De inname van hoog gestandaardiseerd Pygeumextract vermindert de enzymactiviteit van de z.g. 5-alpha-reductase en werkt ontstekingsremmend, zodat een duidelijke verbetering merkbaar wordt, ook bij het meten van de hoeveelheid geloosde urine bij objectieve metingen.

Saw Palmetto

De heilzame werking van het lipophile-extract van de vrucht van de zaagbladpalm (Saw Palmetto of Serenoa repens) bij prostaatproblemen is reeds lang bekend. Gerandomiseerde dubbelblinde studies hebben aangetoond dat Saw Palmetto-extract bij een dosering van tweemaal 160 mg per dag effectief werkt bij een goedaardige prostaatvergroting en de blaasfunctie sterk verbetert.

Zowel de maximale als de gemiddelde urinelozing verbetert sterk bij gebruik van dit extract. Vergeleken met de gebruikelijke synthetische middelen van het finasteride-type heeft Saw Palmetto minstens dezelfde werking, met minder bijwerkingen, is beter te verdragen en vraagt minder behandelingskosten.

Het onderzoek van Saw Palmetto heeft zich vooral gericht op de behandeling van prostaatproblemen. Naast gunstige beïnvloeding van goedaardige prostaatproblemen heeft Saw Palmetto ook een bewezen werking bij prostaatkanker. Het voorkomt bijvoorbeeld de celproliferatie in het prostaatkankerweefsel, de klieren en het bindweefsel en bevordert de normale celdood (apoptose) van kankercellen. Verder beperkt het de kans op urologische kanker, doordat het de daarvoor belangrijke urokinase-afhankelijke plasminogeenactivator remt, hetgeen enige jaren geleden door Japanse onderzoekers is bewezen. ProstaSol bevat 37.5 mg Saw Palmetto-extract per tablet

Ginseng

Het farmacologische effect van de in Ginseng aanwezige werkzame stof ginsenoside is pas korte tijd bekend, hoewel de heilzame werking van de ginsengwortel bij verschillende kwalen vooral in de Aziatische landen reeds lang bekend is.

In het bijzonder de werkstof saponine heeft een remmende werking op prostaatkankercellen en onderdrukt de verhoging van de PSA-waarde, maar heeft ook invloed op de androgeenreceptoren en op het enzym 5-alpha-reductase. Ginsenoside bevordert de normale celdood (apoptose) van prostaatkankercellen en vermindert de activiteit van het zo genoemde bcl-2 gen, dat cellen onsterfelijk maakt en daarmee kanker bevordert. Verder kan ginsenoside metastasering beperken, het vermogen van de kankercellen om zich te nestelen verminderen en de opbouw van nieuwe verzorgende bloedvaten van gemetastaseerde nevengezwellen stoppen (antiangiogenese-effect). Onderzoekingen hebben bewezen dat ginseng een preventieve invloed heeft op de frequentie van verschillende kankersoorten.

Ginsenosides hebben naast hun duidelijk aanwezige kankerremmende werking ook een ontstekingsremmende werking en gaan suikerziekte tegen.

Scutellaria baicalensis (Skullcap)

Het extract van Scutellaria baicalensis bevat het flavonoïde baicalin, dat al in zéér lage concentraties tot 50% celdoding (apoptose) in celculturen met prostaatkankercellen van het type DU-145 bereikt; onderzoekers aan de universiteit van Hongkong hebben dit ontdekt. Tot soortgelijke resultaten komen onderzoekers van het moleculair-biologisch centrum van de Valhalla universiteit in New York bij onderzoekingen van prostaatkankercelculturen, waarbij Scutellaria-extract meer dan 60% afname van de kankercelgroei van LnCaP-cellen veroorzaakte en de PSA-productie van deze cellen duidelijk beperkte. Niet alleen prostaatkankercellen worden door baicalin in hun groei geremd, ook een groot aantal andere tumoren worden in hun groei geremd (longkanker en hersentumoren) onder invloed van deze flavonoïde. Verder is door Russische wetenschappers aangetoond dat baicalin een positieve invloed heeft op het bloedbeeld bij patiënten met tumoranemie en de bijwerkingen van chemotherapie verminderen kan.

Urtica dioica (Brandnetel)

Het gebruik van brandnetelwortelextracten bij prostaatproblemen is reeds lang bekend. Bij onderzoekingen op de universiteit van Marburg is gebleken dat brandnetel een duidelijke groeiremmende werking op de groei van prostaatkankercellen heeft.

Door extraheren met 20% methanol wordt uit de brandnetelwortel een polysaccharidefractie gewonnen die de groei van prostaatcarcinoomcellen uit lymfekliermetastasen met 50% remt. Naast deze groeiremmende functie heeft brandnetelwortel ook een positieve invloed bij goedaardige prostaatvergrotingen (hyperplasie). In het bijzonder de brandnetelextracten stigmasterol en campesterol zorgen voor vermindering van de activiteit van het enzym NA+/K+ ATP-ase, het metabolisme, dus de groei van prostaatcellen.

Zinziber officinalis

Gember bevat onder andere de twee fenolen 6-gingerol en 6-paradol, welke een duidelijke antitumorwerking bezitten, hetgeen door wetenschappelijke onderzoekingen aan het farmacologisch instituut van de Seoul National University te Zuid-Korea is bewezen. Later hebben onderzoekers van de universiteit van Minnesota in de USA kunnen aantonen dat deze fenolen in het bijzonder de celtransformatie tot kankercel verhinderen en de zo genoemde epidermale groeifactor remmen, die beide verantwoordelijk voor de celtransformatie zijn.

Gingerol heeft verder een sterke ontstekingsremmende en krampstillende werking. Wetenschappers van het All India Institute of Medical Sciences in New Delhi hebben bewezen dat gemberextract op alcohol onpasselijkheid en braken tijdens chemotherapie onderdrukt. Op de Kyoto-universiteit in Japan is aangetoond dat gemberfenolen een duidelijke antioxidatieve werking bezitten.

Hieronder enkele abstracten van studies met plantensterolen:

Lancet 1995 Jun 17;345(8964):1529-32 
Randomised, placebo-controlled, double-blind clinical trial of beta-sitosterol in patients with benign prostatic hyperplasia. Beta-sitosterol Study Group. Berges RR, Windeler J, Trampisch HJ, Senge T.

Department of Urology, Ruhr-University, Bochum, Germany.
In a randomised, double-blind, placebo-controlled multicentre study, 200 patients (recruited
between April and October 1993) with symptomatic benign prostatic hyperplasia were treated with either 20 mg beta-sitosterol (which contains a mixture of phytosterols) three times per day or placebo. Modified Boyarsky score decreased significantly with a mean of -6.7 (SD 4.0) points in the beta-sitosterol-treated group versus -2.1 (3.2) points in the placebo group p < 0.01. There was a decrease in IPSS -7.4[3.8] points in the beta-sitosterol-treated group vs -2.1 [3.8] points in the placebo group) and changes in urine flow parameters: beta-sitosterol treatment resulted in increasing peak flow (15.2 mL/s up from 9.9 mL/s), and decrease of mean residual urinary volume (30.4 mL from 65.8 mL).
These parameters did not change in the placebo group (p < 0.01). Significant improvement in symptoms and urinary flow parameters show the effectiveness of beta-sitosterol in the treatment of benign prostatic hyperplasia.

Randomized Controlled Trial
PMID: 7540705 [PubMed - indexed for MEDLINE]

----------------------------------------------------------
Br J Urol 1997 Sep;80(3):427-32 
A multicentric, placebo-controlled, double-blind clinical trial of
beta-sitosterol (phytosterol) for the treatment of benign prostatic hyperplasia.
Klippel KF, Hiltl DM, Schipp B.

Department of Urology, Allgemeines Krankenhaus Celle, Academic Hospital, Germany.

OBJECTIVE: 
A randomized, double-blind and placebo-controlled clinical trial was conducted to assess the efficacy and safety of 130 mg free beta-sitosterol (phytosterol) daily. In total, 177 patients with BPH were recruited for 6 months of treatment in 13 study centres. In addition to the relative difference in the IPSS, changes in quality of life, peak urinary flow rate (Qmax) and post-void residual urinary volume (PVR) were recorded.
RESULTS: There were significant (P < 0.01) improvements over placebo in those treated with beta-sitosterol; the mean difference in the IPSS between placebo and beta-sitosterol, adjusted for the initial values, was 5.4 and in the quality-of-life index was 0.9. There were also significant improvements in the secondary outcome variables, with an increase in Qmax (4.5 mL/s) and decrease in PVR (33.5 mL) in favour of beta-sitosterol when adjusted for the changes after placebo. CONCLUSION: These results show that beta-sitosterol is an effective option in the treatment of BPH.
PMID: 9313662 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Nutr Cancer 2001;40(2):157-64

 


Phytosterols reduce in vitro metastatic ability of MDA-MB-231
human breast cancer cells.

Awad AB, Williams H, Fink CS.

Department of Physical Therapy, Exercise and Nutrition Sciences, State University of
New York at Buffalo, Buffalo, NY 14214, USA. awad@acsu.buffalo.edu

Metastasis plays a major role in morbidity and mortality from breast cancer.
Previous work from this laboratory suggests that dietary phytosterols (PS) may offer
protection from breast cancer by inhibiting growth of the tumor and its metastasis in
severe combined immunodeficient mice. Because metastasis is a multistep
process, the aim of the present study was to investigate the effect of PS on some
steps of the metastatic process: tumor cell invasion, adhesion, and migration. In
addition, cell growth and cell cycle progression were evaluated. MDA-MB-231 cells
were supplemented with cholesterol, beta-sitosterol, and campesterol. 
Cholesterol treatment resulted in increased adhesion to laminin and collagen IV, two basement membrane (BM) components that are implicated in signaling tumor cell invasion in this cell line. Only cholesterol treatment increased cellular migration. beta-Sitosterol inhibited cell growth by 70% compared with controls and induced cell cycle arrest at the G2/M phase. It is concluded that, among PS, beta-sitosterol may offer protection from breast cancer metastasis by inhibiting cell invasion of the BM, which may be mediated by its ability to limit the adhesive interaction of the tumor cell and the BM.

PMID: 11962251 
-----------------------------------------------------------------------------


Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2001 Nov;4(6):471-5

The role of phytosterols and phytosterolins in immune
modulation: a review of the past 10 years.

Bouic PJ.

Faculty of Health Sciences, University of Stellenbosch, South Africa.
pjdb@gerga.sun.ac.za

Over the last 15 years, however, several reports have appeared in the literature indicating that phytosterols have some immunological activity as highlighted in animal models of inflammation or even in in-vitro and in-vivo models of cancer (colorectal and breast cancer). These findings were paralleled by epidemiological studies correlating the reduced risk of numerous diseases and the dietary intake of phytosterols. It is only in the last 10 years, however, that their direct immune modulatory activity on human lymphocytes has been proven and the mechanism of action in cancer cells has been elucidated. The use of phytosterols as supportive therapies in certain chronic conditions has been tested under clinical trial conditions.

PMID: 11706278 


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Prostasol: een beschrijving van wat het is en welke ingredienten er in zitten. En abstracten van studies met plantensterolen die in prostasol zitten"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Prostasol: een beschrijving >> Prostectan - (vroeger PC-Spes) >> Prostasol - een mix van Chinese >> Prostasol toont therapeutische >> PC-SPES, een mix van verschillende >> PC-SPES - laboratoriumstudies >> Levering PC-Spes stopgezet >> PC SPES informatie >> Prostasol - vroeger PC-Spes, >>