19 december 2011:

Medpro - Scherpenzeel biedt al vanaf 1 januari 2006 aan onze donateurs  15% korting op prostectan, vroeger PC-Spes geheten en prostasol en ook op andere voedingsupplementen. Medpro is al vanaf de beginjaren een trouwe sponsor van onze Stichting Gezondheid Actueel en wilde hiermee ook korting bieden aan onze donateurs. Maar verder hebben wij geen enkel commercieel of ander belang bij dit bedrijf en worden wij er ook niet beter van. Medpro sponsorde ons sowieso al. Maar we hebben deze regeling getroffen omdat wij van mening waren en zijn dat elke korting op voedingsupplementen welkom is bij kankerpatiënten. Maar lees ook onze disclaimer.

Onderaan artikel nog oude maar wel wetenschappelijke informatie over PC-Spes. PC-Spes was en Prostectan is een verzameling van Chinese kruiden. Hier zoals een tablet prostectan is samengesteld.

Bron: Medpro - Scherpenzeel

Reishi.

Reishi wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt in de Chineese geneeskunde, de Reishi paddestoelen groeien in het wild en het vruchtlichaam van de paddestoel wordt medicinaal gebruikt

Reishi bevat verschillende bestanddelen zoals sterolen, cumarine, manitol, polysacchariden, triterpenoiden, en verschillende sporen elementen  zoals calcium, zink, mangaan, ijzer, koper en germanium. Modern onderzoek bevestigt de immuun verbeterde en beschermende eigenschappen van de Reishi paddestoel.

Serenoa repens, Sabal serrulata.(Zaagbladpalm)

Serenoa repens komt uit Noord amerika, de bessen van de plant worden gebruikt. In het begin van de twintigste eeuw werd thee van  sabal gebruikt voor goedaardige vergrotingen van de prostaat ook wordt het gebruikt bij chronische urineweginfecties. Het vetoplosbare extract van Serenoa repens bevat sterolen en de vetzuren capronic, lauric, en palmitic welke de hoeveelheid dihydrotesteron in de prostaat verminderen. De vetzuren verminderen ook de activiteit van ontstekingsveroorzakende stoffen die bijdragen aan de prostaatvergroting.

Asian Ginseng.

Asian ginseng is al ruim 2000 jaar onderdeel van de traditionele chinese geneeskunde, het groeit op de berghellingen en word in de herfst geoogst. Het gebruikte deel is de wortel. In de Aziatische ginseng zijn 13 verschillende ginsenoiden getraceerd, waarvan  met name ginsenoside Rg1 en Rb1 de meeste aandacht gekregen.

Ginsenoside Rg1 Ginsenoside Rb1

Ginsenoside Rb1 heeft het vermogen om het menselijk organisme rust te geven in tijden van stress en opwinding. Rg1 daarentegen, is prestatie- en reactieverhogend en heeft een possitieve invloed bij herstel na ziekte en helpt bij vermoeidheid. De Ginsengwortel bevat bovendien nog andere essentiéle bestanddelen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen die invloed hebben op het menselijk lichaam.
De concentratie ginsenosides in de wortels hangt af van verschillende factoren:

  1. de samenstelling van de grond
  2. de leeftijd van de plant
  3. de oogsttijd
  4. de omstandigheden van de opslag

Glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel)

Zoethout is een van de meeste gebruikte planten in de traditionele chinese geneeskunde. Het helpt bij spijsverteringsproblemen, en problemen met de urinewegen. De plant kwam oorspronkelijk in Centraal Europa voor maar nu ook in China en Azië. De wortel wordt medicinaal gebruikt. De twee belangrijkste bestanddelen zijn glycyrrhizie en de flavonoiden. Glycyrrhizine werkt ontstekingsremmend en voorkomt de afbraak van cortisone zoals in het lichaam gemaakt worden. Het werkt antiviraal en immuumstimulerend. De flavonoiden en de gerelateerde chalconen herstellen beschadigde cellen in het spijsverteringskanaal, bovendien werken ze als krachtige anti oxidanten.

Scutellaria baicalensis (chinese scullcap)

Scullcap is een muntplant die groeit in China en Rusland, de wortels van de plant wordt toegepast in de traditionele chinese geneeskunst. De wortels van de chinese scullcap bevat flavonoide baicalin, dat in bewezen studies een beschermende werking heeft, maar ook een anti-allergie bescherming.

Isatis indigotica extract

Alleen de bladeren en de wortels van de plant worden gebruikt in de geneeskunst, de bladeren en de wortels hebben een antibacteriële, antivirale en een Nk-celdodende werking en wordt ook gebruikt bij de behandeling van veel voorkomende aandoeningen.

Rabdosia rubescens

Rabdosia is een chinees kruid waarvan allleen de binnenkant van de plant wordt gebruikt. Dit chinese kruid wordt gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker, er zijn twee extracten Oridonin en Poniciden, deze hebben een sterke werking hebben op de natuurlijke  celdoding van kankercellen.                                           

Panax ginseng

Panax ginseng is plantensoort die behoort tot de klimopfamilie en wordt al jaren gebruikt in de traditionele chinese geneeskunst. De werkzame stoffen van deze plant zijn de in de wortel voorkomende ginsenosiden. De wortel van de Panax ginseng is bekend als een adaptogeen, het heeft ook een afweerstimulerende werking, verder beschikt het ook over een anti-oxidante werking.

Biocurcumax

Biocurcumax is een gebrevetteerd en gestandiseerd extraxt van de wortelstok van Curcuma longa met een mix van 95% curcuminoïden en sesquiterpenolen. Curcumine, diferuloylmethaan is een bestanddeel van safraan, het gele kruid dat wordt gewonnen uit de wortelstok. Het wordt al sinds jaar en dag gebruikt binnen de traditionele Indiase en Zuid Aziatische geneeskunst. Het heeft een antioxidante werking en bovendien een ontstekingsremmende werking. Daarnaast hebben studies een gunstige invloed aangetoond bij de preventie en behandeling van tumoren.

Linum Life( lignaan)

Lignaan is een stof die voorkomt in planten, vooral in lijnzaad, lignaan behoort tot de fyto-oestrogenen. Lignanen werken als antioxidant en remmen de ontwikkeling van verkeerde cellen. 


Mei 2003:


PC-SPES: phytotherapy for prostate cancer, H S Pandha, R S Kirby
,Onder deze titel schreven beide artsen (oncoloog en uroloog) d.d. 29 juni in The Lancet (misschien wel het meest toonaangevende en gereputeerde medische vakblad ter wereld) een artikel over PC-SPES bij prostaatkanker Een heel belangrijk artikel want hierin pleiten beide urologen voor het opnemen van PC-SPES als eerste lijnsbehandeling bij prostaatkanker. Zij hebben 116 publicaties over PC-SPES bestudeerd en met elkaar vergeleken en schrijven de volgende conclusie in dit artikel: "Overall the clinical response to PC-SPES compare favourable with second line hormonal therapy with agents such as oestrogens and ketaconazole".

Mijn vertaling: Algemeen gezien is de klinische response van PC-SPES te prefereren boven hormonale therapiën zoals met oestrogenen en 'ketaconazole'. 

Een paar studies worden aangehaald door beide urologen zoals een studie (Small EJ, Frohlich MW, Bok.R et al (prospective trial of the herbal supplement PC-SPES in patietns with progressive prostate cancer. J.Clin Oncol 2000; 18: 3595-603) bij 70 patiënten met androgen afhankelijk en androgen onafhankelijke prostaatkanker. Deze studie hebben we al meer dan een jaar op deze site. Dit heb ik als vertaling ervan geschreven: 

33 patiënten met ADPCa (androgen-dependent prostate cancer en 37 patiënten met AIPCa (androgen-independent prostate cancer) werden behandeld met  PC SPES in een dosis van 9 capsules per dag. Klinische uitkomsten werden vastgesteld door serie gewijze en periodieke meting van de PSA-waarde (serum prostate-specific androgen, oftewel de naam voor de metingsnorm waaraan gezien kan worden of er sprake is van prostaatkanker).

Resultaten:

100 procent, dus alle patiënten met ADPCa, vertoonden een teruggang in de PSA waarde van 80 procent met een gemiddeld duur van 57 weken of langer. Geen enkele patiënt met ADPCa vertoonde progressie in de PSA waarde. 97 procent van de patiënten vertoonde een teruggang in het  testosteron gehalte. (tot anorchid range, maar ik weet niet wat dat in het Nederlands betekent). Twee patiënten hadden uitzaaiïngen in de botten en beiden verbeterden. 1 patiënt had een tumorgroei in de blaas en deze uitgroei verdween, aangetoond door scans. 

54 procent (19 van de 35) van de AIPCa patiënten had een vermindering van de PSA waarde van 50 procent of meer, inclusief 8 patiënten (50 procent) die al eerder een 'ketoconazole' therapie hadden gehad. Van de 25 patiënten met uitzaaiïngen in de botten, vertoonden 2 patiënten verbetering, 7 bleven gelijk en bij 11 verslechterde de ziekte. 5 patiënten kregen geen herhaalde botscan omdat de PSA waarde hoger werd. Bijwerkingen die optraden waren tromboseachtige verschijnselen (n=3), allergische reacties (n=3), ook traden beenkrampen op en vormen van diarhee, graad 1 en 2.

Conclusie: PC SPES schijnt een positief effect te hebben in de behandeling van ADPCa en AIPCa met acceptabele bijwerkingen. De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoeken.

In een andere studie (Pfeifer en collega's) , kleinschaliger en korter van opzet, slechts 20 weken, verbeterde de kwaliteit van leven bij alle deelnemende patiënten (16 patiënten met androgen onafhankelijke prostaatkanker).

Een ander wetenschappelijk rapport over PC SPES met soortgelijke conclusies is in het Engels digitaal bij Medpro verkrijgbaar. Inclusief statistieken, onderzoeksmethoden enz. Het hele complete onderzoeksrapport dus bij 69 patiënten met vergevorderde prostaatkanker.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Prostectan - (vroeger PC-Spes) - informatie plus waarom vooraanstaande oncologen en urologen bepleiten in The Lancet prostectan aanbevelen als eerste behandeling bij prostaatkanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Prostasol: een beschrijving >> Prostectan - (vroeger PC-Spes) >> Prostasol - een mix van Chinese >> Prostasol toont therapeutische >> PC-SPES, een mix van verschillende >> PC-SPES - laboratoriumstudies >> Levering PC-Spes stopgezet >> PC SPES informatie >> Prostasol - vroeger PC-Spes, >>