Het RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin is nu informatie te vinden over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten. Vooral de informatie over oliën en vetten, noten en peulvruchten is geactualiseerd. Voeding voor medisch gebruik is juist verwijderd.

Wat eet Nederland

De keus voor de nieuwe voedingsmiddelen is grotendeels gemaakt op basis van de Voedselconsumptiepeiling, waaruit blijkt welke producten veel gebruikt worden in het Nederlandse voedingspatroon. Belangrijke toevoegingen zijn de gegevens van 20 soorten olie, zoals kokosolie en zonnebloemolie, en 19 soorten peulvruchten, waaronder kapucijners en kidneybonen. Ook informatie over onder meer noten, zuigelingen- en opvolgmelk is aangevuld. Van de producten die nu in NEVO-online staan, is informatie beschikbaar over 133 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen).

Andere wijzigingen

Ten opzichte van de vorige uitgave zijn er nog andere wijzigingen doorgevoerd. Er is bijvoorbeeld geen informatie meer in te vinden over voedingen voor medisch gebruik, zoals sondevoeding. Door de vele wijzigingen in aanbod en samenstelling is deze informatie moeilijk up-to-date te houden. Ook heeft het RIVM ervoor gekozen om vetzuren in absolute hoeveelheden weer te geven (aantal gram per 100 gram) in plaats van in percentages van de totale hoeveelheid vet. Zo is het makkelijker om het gehalte aan afzonderlijke vetzuren in voeding of een recept te berekenen.

Bron: RIVM