Ervaringen van kankerpatienten (ook van mensen met hersentumoren)  met complementaire aanpak kunt u lezen onder uw verhaal - patientenervaringen. Ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak op video (ook van mensen met hersentumoren) kunt u bekijken als u hier klikt of op videoknop linksbovenaan deze pagina.

19 januari 2019: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/stereo-tactische-bestraling-srs-van-uitzaaiingen-in-het-hoofd-vanuit-borstkanker-geeft-betere-overal-overleving-en-betere-kwaliteit-van-leven-dan-hele-hoofd-bestraling-wbrt.html

13 februari 2016: Op deze website: RADIOTHERAPIE NEDERLAND kunt u zien in welke Nederlandse ziekenhuizen stereotactische bestraling wordt uitgevoerd en ook hoe dit in zijn werk gaat.

3 mei 2004: bron: www.longkanker.info.html I

In navolging van de Gamma Knife is nu een bestralingssysteem - 'Novalis Shaped Beam Surgery'-systeem - ontwikkelt die stereotactische bestralingen kan uitvoeren bij andere inoperabele tumorsoorten. In het bericht dat ik las op de site van longkankerinfo worden prostaatkanker, longkanker, leverkanker en ruggegraatkanker genoemd. We zullen eens navragen of dit ook geldt voor bv. alvleeskliertumoren. Misschien kan het daarbij niet omdat die vaak te dicht bij het hart zitten om geopereerd te kunnen worden, maar zou natuurlijk een enorme vooruitgang zijn als op die manier via radiochirurgie zoals deze vorm van bestralen wordt genoemd ook daarbij toepasbaar zou zijn. Klassieke radiotherapie werkt met een stralingsbundel die ook gezond weefsel rondom de tumoren bestraalt en aantast en voor veel bijwerkingen zorgt. Het 'Novalis Shaped Beam Surgery'-systeem heeft een stralingsbundel die de vorm van de tumor aanneemt en daardoor zeer nauwkeurig en met veel grotere dosis straling gericht kan worden op niet operabele tumoren. Ook tumoren diep in het lichaam of zoals met de Gamma Knife in de hersenen kunnen hiermee behandeld worden. Als u naar de website van het Neurosurgical Science Centre gaat kunt u precies zien en lezen hoe deze vorm van bestralen - radiotherapie te werk gaat. Opvallend is dat deze vorm van stereotactische bestraling poliklinisch wordt uitgevoerd en is nagenoeg pijnloos. Voor tumoren die zich verplaatsen, zoals bij prostaatkanker, kunnen ingebrachte gouddeeltjes als merkers fungeren. Lees op pagina bestraling en voeding hoe u eventuele bijwerkingen kunt verkleinen en effect van bestraling - radiotherapie kunt verhogen. Het VU Medisch Centrum Amsterdam (tel: 020-4444444) heeft dus nu zo'n Novalis apparaat beschikbaar. In Brussel wordt al langer met deze techniek gewerkt bij o.a. prostaatkanker.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Stereotactische bestralingen vergeljikbaar met Gamma Knife bij hersentumoren ook mogelijk bij andere inoperabele vormen van kanker in de VU - Amsterdam."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Gamma Knife - stereotactische >> Stereo tactische bestraling >> Stereo tactische bestraling >> Stereotactische bestralingen >> Stereotactische bestralingen >> Gamma Knife - Stereotactische >> Stereotactische bestralingen >>