19 januari 2019: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/stereo-tactische-bestraling-srs-van-uitzaaiingen-in-het-hoofd-vanuit-borstkanker-geeft-betere-overal-overleving-en-betere-kwaliteit-van-leven-dan-hele-hoofd-bestraling-wbrt.html

13 februari 2016: Op deze website: RADIOTHERAPIE NEDERLAND kunt u zien in welke Nederlandse ziekenhuizen stereotactische bestraling wordt uitgevoerd en ook hoe dit in zijn werk gaat.

d.d. 11 januari 2004:

Met dank aan een trouwe bezoeker van onze website en een patiënte die onderstaande behandeling naar tevredenheid heeft ondergaan voor haar hersentumoren hier informatie over een Gamma Knife behandeling:

In het Neurosurgical Science Centre verbonden aan het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg wordt sinds het najaar 2002 gewerkt met de Gammaknife. Een apparaat dat het mogelijk maakt om stereotactische bestralingen bij hersentumoren zeer nauwkeurig uit te voeren waarbij het omringende weefsel bijna niet wordt beschadigd. En als extra voordeel kan deze behandeling met de Gamma Knife in principe poliklinisch worden uitgevoerd en als een goed en effectief alternatief gelden voor een dagvullende en ingrijpende operatie.Als u naar de website gaat van het Neurosurgical Science Centre dan is daar een heleboel te lezen en via foto's te zien over hoe een Gamma Knife behandeling werkt en ook over de resultaten. hoewel over de langdurige resultaten nog niet veel is te zeggen. Wel wordt in Duitsland bv. al jaren met deze Gamma Knife gewerkt. Als voorbereiding voor een behandeling met de Gamma Knife is een stereotaxisch onderzoek na of beter aan de hand van een CT-scan of MRI-scan nodig voor een zeer nauwkeurige plaatsbepaling van het te opereren gebied/tumorweefsel. 

Wat is stereotaxisch onderzoek? Op de site van het Neurosurgical Science Centre staat een en ander daarover dat op deze manier wordt ingeleid:

Inleiding

Stereotaxie is een methode om een bepaalde plek binnen de hersenen te bepalen. Deze methode wordt vooral gebruikt om processen of gebieden in de hersenen te bereiken die zo diep liggen dat het onverantwoord is om door middel van een grote operatie door het omliggende kwetsbare hersenweefsel heen te dringen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een driedimensionaal coördinatenstelsel (met een X-, Y- en Z-as) dat voorafgaand aan een operatie door middel van een frame over het schedeldak van de patiënt wordt aangebracht. Op deze wijze is de schedel van de patiënt binnen een drie-assig stelsel geplaatst, waardoor het mogelijk is om elke denkbare positie binnen in de hersenen te definiëren met een X-coördinaat, een Y-coördinaat en een Z-coördinaat. Doordat op de assen een speciale markering is aangebracht is het mogelijk om van de schedel en de hersenen van de patiënt een CT-scan of een MRI-scan te vervaardigen, waarop vervolgens de X-, de Y- en de Z-waarden kunnen worden afgelezen. Daardoor wordt het mogelijk om de (meetkundige) positie van een specifiek gebied binnen de hersenen, of van een diepgelegen hersenafwijking (cyste, tumor, etc.) te berekenen.

maar op de website van het Neurosurgical Science Centre wordt het verder prachtig uitgelegd met veel foto's erbij. Er zijn wel enige risico's aan verbonden  die zo worden omschreven: 

Operatie risico's

Het belangrijkste risico van een stereotaxie procedure is het optreden van een bloeding. Die kan optreden doordat er bij het inbrengen van de biopsienaald of de electrode een bloedvat binnen in de hersenen wordt beschadigd. Meestal zijn het kleine bloedingen die geen merkbare verschijnselen veroorzaken. Soms is echter sprake van een grotere bloeding met ernstige (blijvende) neurologische verschijnselen of zelfs een fatale afloop.
De kans op een infectie is bij stereotactische ingrepen erg klein, hoewel bij procedures waarbij canules of electroden (zoals bijvoorbeeld bij brachytherapie of neurostimulatie) gedurende meerdere dagen in positie moeten blijven een iets groter infectie-risico bestaat.

Voor wie informatie wilt of zich wilt aanmelden voor een Gamma Knife behandeling kan dat doen bij het secretariaat van het Neurosurgical Science Centre:

Postbus 90151 - 5000 LC Tilburg
Informatie over behandelingen met de Gamma Knife: van 09.00u - 13.00u op werkdagen
tel. nr: (013) 539 25 43
fax: (013) 542 40 31
e-mail: ncct@planet.nl of secretariaat@ncct-nl.com 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Stereotactische bestralingen met Gamma Knife voor hersentumoren in Neurosurgical Science Centre in Tilburg uiterst nauwkeurig en succesvol."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Gamma Knife - stereotactische >> Stereo tactische bestraling >> Stereo tactische bestraling >> Stereotactische bestralingen >> Stereotactische bestralingen >> Gamma Knife - Stereotactische >> Stereotactische bestralingen >>