29 mei 2016: Bron: VUmc

Het VUmc in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa de beschikking over de MRIdian, een bestralingsapparaat met een geïntegreerde MRI-scanner.

MRIdian bestralingsapparaat

Foto: MRIdian - VUmc Amsterdam

Hierdoor kunnen tijdens de bestraling voortdurend MRI-beelden gemaakt worden, waardoor de tumor ook tijdens het bestralen te zien is. Dit was tot nu toe niet mogelijk. Dat betekent dat de tumor heel nauwkeurig te bestralen is en het omringende weefsel zo min mogelijk te beschadigen, volgens het VUmc. Interessant is dat ook de patient zelf gevraagd kan worden mee te werken om de tumor zo precies mogeljik in het stralingsgebeid te plaatsen aan de hand van de beelden die te zien zijn tijdens de bestraling.

Ook kan de behandeling aangepast worden gedurende de bestraling zelf. De MRIdian bestraalt alleen wanneer de tumor zich op de juiste plaats bevindt, bijvoorbeeld bij tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt. Voor patiënten met kanker in het bekkengebied of in borst en buik werkt de MRIdian het beste, zoals voor nierkanker, prostaatkanker, blaaskanker, borstkanker, darmkanker - endeldarmkanker, alvleesklierkanker, leverkanker en longkanker zou deze MRIdian de meeste waarde hebben omdat die tumoren tussen andere organen liggen en vaak meebewegen op bv ademhaling of andere bewegingen die de patient maakt.

Als u zihc aan wilt melden of meer informatie wilt over de MRIdian dan kunt u dat doen via de afdeling radiotherapie van het VUmc Cancer Center Amsterdam via mridian@vumc.nl maar het beste is dit te doen via uw behandeldn arts denk ik.

Wereldwijd zijn er zes MRIdian's in gebruik waarvan nu dus de eerste in Europa in het VUmc.

Als u op deze link klikt kunt u in dat artikel op de website van het VUmc een video zien hoe de MRIdian werkt.


Plaats een reactie ...

Reageer op "VUmc - Amsterdam neemt De MRIdian een bestralingsapparaat met een geïntegreerde MRI-scanner als eerste ziekenhuis in Europa in gebruik"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >> Salmonella-bacterie met succes >> Nieuw medicijn ErSo doet borstkankertumoren >> Prof. dr Michel Wouters wil >> Tientallen ziekenhuizen schrappen >> Patiëntenfederatie Nederland, >>