11 augustus 2022: Tot voor kort was de MRidian,  een bestralingsapparaat met een geïntegreerde MRI-scanner, waarmee precisie bestraling kon worden toegepast bij vele vormen van kanker alleen in het VUmc in Amsterdam  beschikbaar in Nederland. Inmiddels is een andere precisie bestralingsmachine, de Varian Ethos, in gebruik genomen in het Medisch Spectrum Twente. Met die machine wordt de radiotherapie - bestraling gecombineerd met beelden van eerder gemaakte CT-scans en Pet-scans met hulp van AI - Artificial IntelligenceDaardoor kan de precisiebestraling razendsnel worden aangepast en kunnen veel meer patiënten bestraald worden per dag. 

Voorlopig worden in het MST alleen prostaatkankerpatiënten daarmee behandeld, maar het is wel de bedoeling dat ook andere vormen van kanker hiervoor in aanmerking komen. Zie voor meer informatie over deze Varian Ethos in dit artikel

29 mei 2016: Bron: VUmc

Het VUmc in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa de beschikking over de MRIdian, een bestralingsapparaat met een geïntegreerde MRI-scanner.

MRIdian bestralingsapparaat

Foto: MRIdian - VUmc Amsterdam

Hierdoor kunnen tijdens de bestraling voortdurend MRI-beelden gemaakt worden, waardoor de tumor ook tijdens het bestralen te zien is. Dit was tot nu toe niet mogelijk. Dat betekent dat de tumor heel nauwkeurig te bestralen is en het omringende weefsel zo min mogelijk te beschadigen, volgens het VUmc. Interessant is dat ook de patient zelf gevraagd kan worden mee te werken om de tumor zo precies mogeljik in het stralingsgebeid te plaatsen aan de hand van de beelden die te zien zijn tijdens de bestraling.

Ook kan de behandeling aangepast worden gedurende de bestraling zelf. De MRIdian bestraalt alleen wanneer de tumor zich op de juiste plaats bevindt, bijvoorbeeld bij tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt. Voor patiënten met kanker in het bekkengebied of in borst en buik werkt de MRIdian het beste, zoals voor nierkanker, prostaatkanker, blaaskanker, borstkanker, darmkanker - endeldarmkanker, alvleesklierkanker, leverkanker en longkanker zou deze MRIdian de meeste waarde hebben omdat die tumoren tussen andere organen liggen en vaak meebewegen op bv ademhaling of andere bewegingen die de patient maakt.

Als u zihc aan wilt melden of meer informatie wilt over de MRIdian dan kunt u dat doen via de afdeling radiotherapie van het VUmc Cancer Center Amsterdam via mridian@vumc.nl maar het beste is dit te doen via uw behandeldn arts denk ik.

Wereldwijd zijn er zes MRIdian's in gebruik waarvan nu dus de eerste in Europa in het VUmc.

Als u op deze link klikt kunt u in dat artikel op de website van het VUmc een video zien hoe de MRIdian werkt.


Plaats een reactie ...

Reageer op "MRiDian: VUmc - Amsterdam neemt De MRIdian een bestralingsapparaat met een geïntegreerde MRI-scanner als eerste ziekenhuis in Europa in gebruik"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemene artikelen over radiotherapie >> Cyberknife geeft uitstekende >> Dotatoc, een nieuwe vorm van >> FAP-2286 een stofje gebruikt >> Flash bestraling blijkt uitstekende >> Gamma Knife: recente ontwikkelingen >> leptomeningeale uitzaaiingen >> MRiDian: VUmc - Amsterdam >> Protonenbestraling een overzicht >> Radium-223 is een vorm van >>